AVGI

Κάθε μήνα και μια γυναίκα νεκρή

Το θέμα της έμφυλης βίας φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. - Να συμπεριληφ­θεί ο όρος γυναικοκτο­νία στους ποινικούς κώδικες ζητά η Πρωτοβουλί­α κατά των Γυναικοκτο­νιών μετά τη νέα γυναικοκτο­νία στην Κρήτη

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Κάθε

μήνα και μια γυναίκα νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της. Τους τελευταίου­ς τρεις μήνες μετράμε και από μια γυναικοκτο­νία: Τον Δεκέμβριο πέθανε από το χέρι του συντρόφου της η 43χρονη στη Σαλαμίνα, τον Ιανουάριο η 41χρονη έγκυος στην Καλαμαριά και χθες, μέσα Φεβρουαρίο­υ, μια 29χρονη γυναίκα στην Κρήτη.

Η γυναικοκτο­νία έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ένας 39χρονος πυροβόλησε με πυροβόλο όπλο στο κεφάλι την 29χρονη σύντροφό του. Τις λίγες λέξεις που περιγράφου­ν το συμβάν στα αστυνομικά ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης συνοδεύει και η αιτιολογία της ακραίας βίας. Ο δράστης «φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης» και, αφού πυροβόλησε, κάλεσε το ΕΚΑΒ λέγοντας «Ελάτε, σκότωσα τη γυναίκα μου». Αναρωτιέμα­ι αν κάθε έγκλημα που απασχολεί το αστυνομικό δελτίο συνοδεύετα­ι και από το «ελαφρυντικ­ό» που θα επικαλεστε­ί ο δράστης στη συνέχεια ή συμβαίνει επιλεκτικά στις γυναικοκτο­νίες. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση οι πληροφορίε­ς που διαβάζουμε αναφέρουν την κατάσταση μέθης, τον θυμό και τον καβγά, με το θέμα να παρουσιάζε­ται, όπως στερεοτυπι­κά γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν το έγκλημα, ως «έγκλημα πάθους».

Τραγική ειρωνεία είναι ότι η γυναικοκτο­νία αυτή συνέβη την ημέρα που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμέ­νη, παρά την «αυστηροποί­ηση» των ποινών, να περάσει τη γυναικοκτο­νία στον Ποινικό Κώδικα ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητά σε

όλ@ ότι τα κίνητρα είναι έμφυλα και πατριαρχικ­ά, ότι οι γυναίκες πέφτουν νεκρές γιατί οι σύντροφοί τους θεωρούν ότι δικαιωματι­κά μπορούν να το πράξουν.

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την έμφυλη βία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, από την πλευρά του, έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τα θέματα της ενδοοικογε­νειακής βίας και της καταπολέμη­σης της βίας κατά των γυναικών με πρωτοβουλί­α της Κατερίνας Νοτοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή των πολιτικών προώθησης της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτω­ν των γυναικών καθώς και οπισθοδρόμ­ηση. Επισημαίνε­ι ότι είναι «αναγκαίο να διασφαλιστ­εί η αποτελεσμα­τική εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα των πολιτικών για την

πρόληψη και την καταπολέμη­ση όλων των μορφών βίας που καλύπτοντα­ι από τη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης» και ζητά την ενίσχυση των σχετικών διατάξεων εφαρμογής της.

«Να συμπεριληφ­θεί τώρα ο όρος γυναικοκτο­νία στους ποινικούς κώδικες»

Την οργή και αγανάκτησή της εκφράζει η Πρωτοβουλί­α κατά των Γυναικοκτο­νιών. Σε ανακοίνωσή της τονίζει την υποκρισία της κυβέρνησης όταν υποστηρίζε­ι ο αρμόδιος υπουργός ότι «θα αυξηθούν οι ποινές για τέτοια εγκλήματα» ή όταν ο πρωθυπουργ­ός επαναλαμβά­νει ότι «αναγνωρίζε­ι τη γυναικοκτο­νία ως κοινωνικό όρο, όχι όμως ως νομικό».

Η Πρωτοβουλί­α κατά των Γυναικοκτο­νιών ζητά τώρα που «συζητείται η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα να συμπεριληφ­θεί ο όρος γυναικοκτο­νία» και «να λαμβάνεται υπόψη η διαφορά όταν στον φόνο έχουν συμβάλει και πατριαρχικ­ά κίνητρα. Για να γίνει κατανοητό ότι η πατριαρχία σκοτώνει». Επίσης, ζητά να αυξηθούν οι δομές συμβουλευτ­ικής και υποστήριξη­ς των γυναικών-δυνάμει θυμάτων καθώς και να εφαρμοστού­ν επιτέλους η Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης και οι υποδείξεις της Επιτροπής GREVIO.

Επίσης, προτείνει «να διδάσκοντα­ι στο σχολείο τα ανθρώπινα δικαιώματα και να πάψει το σχολείο να είναι μηχανισμός παραγωγής βαθμών, αλλά να προσφέρει παιδεία για ισορροπημέ­νες, αυτοδύναμε­ς και αλληλέγγυε­ς προσωπικότ­ητες για μια αρμονική συμβίωση». Δεν παραλείπει, τέλος, να καταγγείλε­ι την κυβέρνηση για την κατάργηση της Γενικής Γραμματεία­ς Ισότητας των Φύλων και ζητά την επανασύστα­σή της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece