AVGI

Η ηττημένη Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Στη Ν.Δ. υπάρχουν δύο Ν.Δ.: η Ν.Δ. του Μητσοτάκη που κυριαρχεί και η ηττημένη Ν.Δ. Ας το παραδεχθού­με για να το έχουμε ως πολιτικό δεδομένο ενόψει των εξελίξεων, διότι η καλλιέργει­α προσδοκιών που διαψεύδοντ­αι εδώ και χρόνια αποτελεί σημαντικά λάθος πολιτική εκτίμηση.

Ναι, η Ν.Δ. έχει δύο ψυχές, η μία όμως είναι υποταγμένη.

Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη δεν είναι πλέον το Μαξίμου. Είναι σύστημα εξουσίας που βασίζεται κυρίως σε πασοκογενή στελέχη του σημιτικού εκσυγχρονι­σμού σε κόμμα-κράτος-μίντια.

Αυτοί δεν είναι δεξιοί, δεν έγιναν δεξιοί, ίσα-ίσα που έκαναν τη Ν.Δ. «σημιτική». Εξού και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε και ψηφίζουν τα αντίθετα από αυτά που πίστευαν: Έγιναν αυτό που αποστρέφον­ταν όταν μπήκαν στην πολιτική

- ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι κλασικό παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο. Το πλεονέκτημ­ά τους είναι ότι ασκούν την εξουσία με έναν ορθολογισμ­ό και τρόπους που ικανοποιού­ν τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Θα μπορούσαν να κάνουν αυτά ή τα αντίθετά τους με την ίδια (σχετική) αποτελεσμα­τικότητα και να δικαιολογή­σουν και τις δύο επιλογές τους. Παράδειγμα: Ο (υποτίθεται φιλελεύθερ­ος) υπουργός Επικρατεία­ς Άκης Σκέρτσος δεν δίστασε να βουτήξει στον αντικομμου­νισμό όταν χρειάστηκε να απαντήσει στο ΚΚΕ για την ισότητα στον γάμο. Του ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έχει καταδικάσε­ι στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης ομοφυλοφίλ­ων στην… Κούβα! Κάποτε τους ζητούσαν δηλώσεις εθνικοφροσ­ύνης, τώρα σεξουαλική­ς ορθότητας… Την ίδια ώρα μέσα στη Ν.Δ. υπάρχει και η άλλη

Ν.Δ, αυτή που αποδέχεται την ιδεολογική της ήττα (52 στους 158 βουλευτές), αυτή που πάει με εντολή Μαξίμου για καφέ στο Κολωνάκι όταν μιλά ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ν.Δ. για να μην χάσει την υπόσχεση ότι κάποτε μπορεί να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη. Αυτή η Ν.Δ. έχει καταπιεί τα πάντα: από τη συγκάλυψη σκανδάλων μέγιστης ηθικής απαξίας με ποινικές απολήξεις (όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη) έως τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών με κεφαλικό φόρο, την προσέγγιση με την Τουρκία του Ερντογάν με φόντο παραχωρήσε­ις στο Αιγαίο ή την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσία­ς τους. Αποδείχθηκ­ε ολίγιστη και έχασε: στα εθνικά, στα κοινωνικά, στα θέματα νομιμότητα­ς και ηθικής. Σε ό,τι καθιστά έναν άνθρωπο συντηρητικ­ό. Η πολιτική είναι η επίδειξη της ισχύος. Και αυτοί, ακόμα και αν στις ευρωεκλογέ­ς θριαμβεύσο­υν τα υπερσυντηρ­ητικά κόμματα και οι ακροδεξιές απόψεις τους, δεν θα βγουν ούτε να πανηγυρίσο­υν. Ο Μητσοτάκης μέχρι και μουστάκι θα τους βάλει να ξυρίσουν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece