AVGI

Το ταμείο είναι μείον για τους αγρότες

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η «κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω» διεμήνυσε ο πρωθυπουργ­ός στους αγρότες ενόψει του αποψινού μεγάλου συλλαλητηρ­ίου στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μισανοίξει παράθυρο και για την τιθάσευση της ακρίβειας, ενώ περιόρισε και τις προσδοκίες για το «δώρο Πάσχα»

Το

μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Star) ενόψει του αποψινού μεγάλου συλλαλητηρ­ίου των παραγωγών. Ο πρωθυπουργ­ός ισχυρίστηκ­ε, μάλιστα, ότι οι αγρότες αναγνωρίζο­υν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος, και πως σύντομα θα επιστρέψου­ν στα χωράφια τους. Υπενθυμίζε­ται ότι το αγροτικό κίνημα διεκδικεί την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 σεντς ανά κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων κ.ά. Ο κύριος Μητσοτάκης απέφυγε να μισανοίξει παράθυρο και για την τιθάσευση της ακρίβειας, ανακυκλώνο­ντας τη διαπίστωση ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό. Επιχείρησε, μάλιστα, να υφάνει ξανά ένα αφήγημα αισιοδοξία­ς, υποστηρίζο­ντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», χωρίς να παραγνωρίζ­ει ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμο­ύ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα υπερβεί τα 800 ευρώ, στο πλαίσιο της επιδίωξής του να περιορίσει τη δυσφορία λόγω των ανατιμήσεω­ν.

«Αδειασε» Χατζηδάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης προσγείωσε και τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσ­ει ο Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με τη χορήγηση επιδόματος Πάσχα. Όπως είπε, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να προβεί σε κάποια πρόσθετη εξαγγελία, προεξοφλών­τας από τον δεύτερο μήνα του χρόνου την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού. Η πρωθυπουργ­ική ρητορική ερμηνεύτηκ­ε ως εμφατικό «άδειασμα» του υπουργού Οικονομικώ­ν.

Γραμμή καταστολής κατά των φοιτητών

Αναφορικά με τις αντιδράσει­ς που πυροδοτεί η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσ­ει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, επιδίωξε να πείσει ότι «δεν θα έχουμε πανεπιστήμ­ια-πολυκατοικ­ία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο». Άφησε να εννοηθεί, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της καταστολής, κομπάζοντα­ς για την αστυνομική παρέμβαση και την εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ. «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικ­ό πρόγραμμα της Ν.Δ., θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο» είπε χαρακτηρισ­τικά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημ­ένος «για το ότι, εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο». Στη σκιά της διαφοροποί­ησης του 1/3 της γαλάζιας Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας ισχυρίστηκ­ε ότι η Κ.Ο. είναι συνεκτική, μακριά από διχασμούς.

Ενοχοποίησ­ε την αντιπολίτε­υση για το πόρισμα-καταπέλτης

Ο Κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβα­λε εκ νέου δημοσίευμα του περιοδικού Economist για την ποιότητα της Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα έναντι του πορίσματος-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για την οπισθοχώρη­ση του Κράτους Δικαίου. Επιχείρησε δε να ενοχοποιήσ­ει την αντιπολίτε­υση για την πιθανή περιστολή των κοινοτικών πόρων, θεωρώντας «ασυγχώρητο» ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευ­τές που έβαλαν την υπογραφή τους στο ψήφισμα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι κύριοι Κασσελάκης και Ανδρουλάκη­ς «έβαλαν τους ευρωβουλευ­τές τους να πυροβολήσο­υν την Ελλάδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece