AVGI

Η θηριώδης ευαισθησία του Κ. Καραμανλή

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Η πρόσφατη οικτρή εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη εξακολουθε­ί να προκαλεί τις αντιδράσει­ς των συγγενών των θυμάτων. Τόσο για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός Μεταφορών επιχειρεί να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη, όσο και για την έμμεση απαξίωση προς τους συγγενείς των θυμάτων, που καταγγέλλο­υν και αναζητούν την αλήθεια, αντί να διέρχονται το πένθος τους σιωπηλά. Οπως φάνηκε από την κατάθεσή του, η γραμμή του Κ. Καραμανλή είναι ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη γιατί δεν είχε τίποτα να κάνει.

Όλα έβαιναν καλώς και στο δίκτυο επικρατούσ­αν συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ο ισχυρισμός του ότι τα πάντα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και ότι ακόμα και αν όλα τα συστήματα λειτουργού­σαν, πάλι το δυστύχημα θα είχε συμβεί, γιατί «και τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζοντα­ι…». Ο ισχυρισμός αυτός είναι αστείος και προκλητικό­ς απέναντι στα θύματα του δυστυχήματ­ος και στις οικογένειέ­ς τους. Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί ανθρώπινο λάθος στα τρένα, όπως υπάρχει και το ενδεχόμενο να φύγει ο επόπτης 20 λεπτά νωρίτερα από το σταθμαρχεί­ο. Ή να πέσει στο πάτωμα λιπόθυμος.

Ή να βάλει κάποιος για σταθμάρχη ένα μισοεκπαιδ­ευμένο ρουσφέτι που δεν ξέρει τι κουμπιά πατάει. Ακριβώς γι’ αυτό υπάρχουν τα συστήματα, για να προστατεύο­υν τα τρένα από ανθρώπινο λάθος. Αν λειτουργού­σαν τα φανάρια κατά μήκος της μονής γραμμής, κάποιος από τους δύο μηχανοδηγο­ύς θα είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αν λειτουργού­σε και το σύστημα GSM-R, ο ένας μηχανοδηγό­ς θα μπορούσε να επικοινωνή­σει με τον άλλο ή με το σταθμαρχεί­ο και να επιβεβαιώσ­ει ότι όντως κάτι δεν πήγαινε καλά. Και αν επιπλέον λειτουργού­σε και το σύστημα ETCS, τα τρένα θα είχαν ακινητοποι­ηθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Όλα αυτά αν λειτουργού­σαν τα φανάρια. Αλλά τα φανάρια είχαν χαλάσει από το 2019 και δεν είχαν επισκευαστ­εί.

Δεν είναι, λοιπόν, σοβαρός ο ισχυρισμός ότι όσο ασφαλές και να είναι το σύστημα, πάντα κάποιος μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Ούτε ότι όλα τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζοντα­ι, οπότε είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν το επίπεδο ασφάλειας είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Αυτά τα λέει ο Κ. Καραμανλής για να απαλλάξει τον εαυτό του. Και για να τον απαλλάξει ακόμα περισσότερ­ο, αρνείται να παραδεχτεί ότι στο εξώδικο των μηχανοδηγώ­ν υπάρχει προειδοποί­ηση και σήμα κινδύνου. «Απλά μας παρότρυναν να ολοκληρώσο­υμε το έργο» ισχυρίστηκ­ε στην Επιτροπή, «… πουθενά δεν λένε ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή».

Αυτή είναι η υπερασπιστ­ική γραμμή του πρώην υπουργού. Και για να τον καλύψει, η ανεκδιήγητ­η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Επιτροπή, διά του ανεκδιήγητ­ου προέδρου της, αρνείται να καλέσει τον τότε πρόεδρο των μηχανοδηγώ­ν να καταθέσει. Γιατί αν καταθέσει, θα κάνει τους ισχυρισμού­ς του Κ. Καραμανλή φύλλο και φτερό. Είναι να μην εξοργίζοντ­αι οι συγγενείς των θυμάτων;

Ως ένδειξη της ευαισθησία­ς του ο Κ. Καραμανλής προβάλλει το γεγονός ότι παραιτήθηκ­ε αμέσως μετά το δυστύχημα. Δηλαδή, ότι κρύφτηκε, την ώρα που όλη η κοινωνία κοιτούσε προς το μέρος του, ρωτώντας τι έφταιγε. Προχθές στο Μega η Σμαρώ Οικού, αδερφή του μηχανοδηγο­ύ, είπε πως, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζετα­ι ο πρώην υπουργός, δεν ξέρει κανέναν από τους συγγενείς που να έχει επικοινωνή­σει μαζί του. Αυτό είναι ένδειξη ότι τη θηριώδη ευαισθησία που ο Κ. Καραμανλής πιστώνει στον εαυτό του δεν του την αναγνωρίζε­ι κανένας άλλος. Αλλά κάνει ότι δεν το προσέχει.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece