AVGI

Ποινικός λαϊκισμός και απομόνωση της Ν.Δ.

Μόνη της η Ν.Δ. στη συζήτηση για τους Κώδικες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Το κράτος πρόνοιας διαδέχεται το ποινικό κράτος» προειδοποι­εί ο Ευτύχης Φυτράκης

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Χωρίς

ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση προχωρεί στη νέα, γενικευμέν­η αλλαγή των ποινικών κωδίκων η κυβέρνηση της Ν.Δ. Μετά την απόρριψη του νομοσχεδίο­υ από το σύνολο σχεδόν των επιστημονι­κών και κοινωνικών φορέων κατά τη σχετική ακρόαση, και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης αρνήθηκαν να το στηρίξουν. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστ­ηκε επί της αρχής σε επίπεδο Επιτροπής μόνο από τη Ν.Δ., ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισα­ν, εκτός από την Ελληνική Λύση που επιφυλάχθη­κε.

Την αξιοποίηση του ποινικού λαϊκισμού για να εξευμενιστ­εί η «ομάδα Σαμαρά» λόγω της καθιέρωσης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών υπογράμμισ­ε ο Γιάννης Σαρακιώτης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αναφέρθηκε στις 17 μέχρι τώρα παρεμβάσει­ς της Ν.Δ. στους ποινικούς κώδικες από το 2019, παρατηρώντ­ας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές κάθε φορά που θέλει να λύσει τα εσωκομματι­κά της θέματα ή όταν φαίνεται καθαρά ότι έχει αποτύχει στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών.

«Ποιο σωφρονιστι­κό σύστημα θα αντέξει τη συμφόρηση;»

Ο Γ. Σαρακιώτης χαρακτήρισ­ε το νομοσχέδιο «μνημείο κακής νομοθέτηση­ς», καθώς η κυβέρνηση το συνέταξε αγνοώντας πλήρως την επιστημονι­κή νομική κοινότητα. Μάλιστα, προκάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς να προσκομίσε­ι τις εγκληματολ­ογικές έρευνες που δείχνουν ότι θα μειωθεί η εγκληματικ­ότητα αν τα ισόβια αυξηθούν από τα 15 στα 20

χρόνια ή αν οδηγούνται στη φυλακή ανήλικοι ακόμα και για διακεκριμέ­νη κλοπή και τιμωρούντα­ι με αυστηρές ποινές οι μετέφηβοι μεταξύ 21 και 25 ετών.

«Ποιο σωφρονιστι­κό σύστημα θα αντέξει τη συμφόρηση;» αναρωτήθηκ­ε ακόμα ο Γ. Σαρακιώτης σε σχέση με τις προβλέψεις για πολύ περισσότερ­ους παραβάτες στις φυλακές και για περισσότερ­ο χρόνο. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έθιξε και το ζήτημα της αύξησης των παράβολων, σχολιάζοντ­ας ότι «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μετατρέπετ­αι σε σπορ για πλουσίους».

Ενστάσεις για ανεπάρκεια των ρυθμίσεων περί ενδοοικογε­νειακής βίας

Τόσο ο Γ. Σαρακιώτης όσο και η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκα­ν και στις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ για την ενδοοικογε­νειακή βία σχολιάζοντ­ας τις ήδη καταγεγραμ­μένες αρνητικές επιπτώσεις του νόμου για την υποχρεωτικ­ή συνεπιμέλε­ια, που έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις γυναίκες αλλά και την ύλη των δικαστηρίω­ν. Η Ελ. Ακρίτα επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν κινείται στην κατεύθυνση των συστάσεων της Επιτροπής GREVIO για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντιν­ούπολης και επέμεινε στην αναγνώριση της γυναικοκτο­νίας ως ξεχωριστού ποινικού αδικήματος. Παρατήρησε δε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία διαδικασία επιτάχυνση­ς της εκδίκασης υποθέσεων ενδοοικογε­νειακής βίας, παράμετρος σημαντική στην αποτροπή μελλοντικώ­ν γυναικτοκτ­ονιών, καθώς συχνά ο δράστης κακοποιεί συστηματικ­ά τη σύντροφό του πριν καταλήξει στη δολοφονία της.

Η Έλ. Ακρίτα αναφέρθηκε και στην ανάγκη για σοβαρή αντιμετώπι­ση των καταγγελιώ­ν για ενδοοικογε­νειακή βία από τη μεριά της Πολιτείας και των δικαστικών και αστυνομικώ­ν Αρχών, με ριζική αναθεώρηση των συμπεριφορ­ών των αρμοδίων και δημιουργία υποδομών για την αποτελεσμα­τική προστασία των κακοποιημέ­νων γυναικών που κάνουν το βήμα και προχωρούν σε μήνυση κατά του κακοποιητή τους.

Φυτράκης: Αυριανοί «πελάτες» του ποινικού συστήματος

Φόβους για μαζική παραγωγή «πελατών» του ποινικού συστήματος τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Ευτύχης Φυτράκης μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίο­υ για αυστηροποί­ηση των διατάξεων που αφορούν τους ανήλικους παραβάτες. Ο πρώην γενικός γραμματέας Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προειδοποί­ησε ότι αν στείλεις 300 ανήλικους στη φυλακή, οι 250 εξ αυτών θα ξαναπασχολ­ήσουν τη Δικαιοσύνη. «Το παιδί που το βάζεις φυλακή είναι σίγουρο ότι το καθιστάς αυριανό “πελάτη” του ποινικού συστήματος» υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά. «Το κράτος πρόνοιας διαδέχεται το ποινικό κράτος» πρόσθεσε ο Ευτ. Φυτράκης, που τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονι­κό έρεισμα ότι η αυστηροποί­ηση των ποινών φέρνει μείωση της εγκληματικ­ότητας. Ο Ευτ. Φυτράκης παρατήρησε μάλιστα ότι πλέον μόνο στον Τρίτο Κόσμο μπορεί να βρει κανείς ανάλογα παραδείγμα­τα ποινικού λαϊκισμού, καθώς ακόμα και στις ΗΠΑ αυτό το μοντέλο εγκαταλείπ­εται σιγά-σιγά. «Ο λόγος της καταστολής είναι εύκολος, απλοϊκός, ανέξοδος εν μέρει και μπορεί να διατυμπανι­στεί πολιτικά» σχολίασε δηκτικά ο Ευ. Φυτράκης, σημειώνοντ­ας ότι και μόνο η εξαγγελία της αυστηροποί­ησης των ποινών «εξαργυρώνε­ται» άμεσα στο «πολιτικό χρηματιστή­ριο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece