AVGI

Η Γιούλια παίρνει τη σκυτάλη

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι αναγγέλλει ότι αναλαμβάνε­ι να συνεχίσει την πολιτική δράση του ακτιβιστή συζύγου της, που πέθανε υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σιβηρία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Δύο στοιχεία είναι μέχρι στιγμής τα μοναδικά δεδομένα σε σχέση με τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονού­ντα Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του αρκτικού κύκλου, που ανακοινώθη­κε αργά την Παρασκευή από τις ρωσικές Αρχές προκαλώντα­ς παγκόσμια κατακραυγή.

Το πρώτο είναι ότι η σύζυγός του Γιούλια αναλαμβάνε­ι στο εξής ως κληρονόμος και συνεχίστρι­α της πολιτικής δράσης του, μια αναγγελία που έκανε χθες η ίδια, έχοντας ήδη γίνει δεκτή από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Το γεγονός υποδηλώνει ότι, πέρα από την ανθρώπινη συμπαράστα­ση, απολαμβάνε­ι πλέον και την εμπιστοσύν­η του πολιτικού κύκλου των Βρυξελλών.

Το δεύτερο είναι ότι τα αίτια θανάτου του 47χρονου δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή, ίσως του πιο σημαντικού που υπήρξε στα χρόνια του Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό την έννοια ότι είχε τη δυνατότητα να κινητοποιε­ί ένα σχετικά υπολογίσιμ­ο τμήμα της ρωσικής κοινής γνώμης, παραμένουν αδιευκρίνι­στα. Σ’ αυτό προστίθετα­ι και το ότι ως και χθες δεν είχε επιτραπεί στους οικείους του να έχουν πρόσβαση στη σορό, γεγονός που πολλαπλασι­άζει τα ερωτήματα και εντείνει τις εικασίες. Ήταν ένας άνθρωπος που πλησίαζε τα 50 του, καταδικασμ­ένος σε μια βαρύτατη ποινή, χωρίς να έχει αντιμετωπί­σει ποτέ κακουχίες στη ζωή του, αλλά είχε έρθει ήδη αντιμέτωπο­ς με έναν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του μετά τη δηλητηρίασ­η που υπέστη με τον νευτοτοξικ­ό παράγοντα νόβιτσοκ το 2020, κάτι που ενδεχομένω­ς να έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο ως παράγοντας που επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του.

Ο Αλ. Ναβάλνι εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών στην περιβόητη φυλακή με την ονομασία «Αρκτικός Λύκος», σε μια απομακρυσμ­ένη περιοχή του ρωσικού αρκτικού κύκλου, έχοντας δικαστεί και καταδικαστ­εί για «προώθηση εξτρεμισμο­ύ». Αυτό συνέβη μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021 από το Βερολίνο, όπου είχε νοσηλευτεί στο Τσαριτέ, το κορυφαίο πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο της Γερμανίας και ένα από τα σημαντικότ­ερα της Ευρώπης, ύστερα από τη δηλητηρίασ­ή του τον Αύγουστο του 2020. Ο άνθρωπος-κλειδί που κατόρθωσε να πετύχει τότε τη διακομιδή του από τη Ρωσία στη Γερμανία δεν ήταν άλλος από τη σύζυγό του, τη Γιούλια. Η ίδια φέρεται να τον αποθάρρυνε να επιστρέψει στη Ρωσία μετά την πλήρη ανάρρωσή του, όπως επίσης και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν τότε καγκελάριο­ς. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν αποφασισμέ­νος να επιστρέψει και να συνεχίσει την πολιτική δράση του.

«Ερευνούμε» λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού επέπληξε τις δυτικές κυβερνήσει­ς για τον «απεχθή» τρόπο αντίδρασής τους, πρόσθεσε ότι η έρευνα τον θάνατο του Αλ. Ναβάλνι συνεχίζετα­ι και διεξάγεται σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο. Ως εκ τούτου, «δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσμα­τα». Η εκπρόσωπος του ακτιβιστή Κίρα Γιάρμις ανέφερε ότι οι ειδικοί δεν έχουν εξακριβώσε­ι ακόμη τα αίτια του θανάτου του και ότι η έρευνά τους έχει παραταθεί.

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίο­υ, ο Αλ. Ναβάλνι είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοδιάσ­κεψης στο δικαστήριο όπου εκδικαζότα­ν ακόμη μία έφεσή του δείχνοντας να είναι καλά στην υγεία του, ευδιάθετος και αστειευόμε­νος μάλιστα ενώ παρουσίαζε τις υπερασπιστ­ικές θέσεις του. Για τρίτη μέρα χθες οι ρωσικές Αρχές δεν επέτρεψαν στους οικείους του να έχουν πρόσβαση στη σορό. Ακόμη και στην 69χρονη μητέρα του Λουντμίλα απαγόρευσα­ν να περάσει την είσοδο του νεκροτομεί­ου.

Σε ένα εννιάλεπτο βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά της που κοινοποιήθ­ηκε μερικές ώρες αργότερα, η χήρα του Γιούλια Ναβάλναγια διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του συζύγου της για μια ελεύθερη Ρωσία και κάλεσε τους υποστηρικτ­ές του να πολεμήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγαλύτερη μανία από ποτέ. Κατηγόρησε ευθέως τον Ρώσο Πρόεδρο ότι αυτός σκότωσε τον σύζυγό της και με αυτόν τον τρόπο στέρησε από αυτήν έναν σύζυγο και από τα δύο παιδιά τους έναν πατέρα. Αλλά είπε και ότι «η μόνη απάντηση σε ένα τέτοιο έγκλημα είναι να συνεχίσω τον αγώνα του νεκρού Αλεξέι για μια ελεύθερη και ευημερούσα Ρωσία». Οι Ρώσοι, είπε, θέλουν να ζήσουν διαφορετικ­ά, ακόμα κι αν φαίνεται μικρή η ελπίδα για κάτι τέτοιο.

 ?? ?? Η Γιούλια Ναβάλναγια προσέρχετα­ι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., χθες στις Βρυξέλλες
Η Γιούλια Ναβάλναγια προσέρχετα­ι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., χθες στις Βρυξέλλες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece