AVGI

Χατζηδάκης κατά ΚΕΠΕ για τις τράπεζες

- Κώστας Πουλακίδας

Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι πρέπει να ευγνωμονού­με τις τράπεζες, ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκου Παππά για τα 40 δισ. που χάνει το Ελληνικό Δημόσιο από τις τράπεζες και την επίθεση του υπουργού κατά του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ)

Για

άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατέφυγε εναντίον των επιστημόνω­ν προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει τις δικές της αυθαίρετες αποφάσεις, ακόμα και όταν επιφέρουν ζημία στο Δημόσιο! Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιτέθηκε στο Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) επειδή σε μελέτη του αποκάλυψε ότι το Δημόσιο χάνει 40 δισ. από την απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

«Θύμα ενός μελετητή»...

«Έχετε πέσει θύμα ενός μελετητή που δεν έχει κάνει την απαραίτητη προσέγγιση» είπε ο υπουργός στον τομεάρχη Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή. «Ο οικονομικό­ς λόγος της απόφασης δεν μπορεί να θεμελιωθεί» του απάντησε ο Ν. Παππάς, επισημαίνο­ντας ότι:

Οι τράπεζες το 2023 έχουν καταγράψει κέρδη πάνω από 1 δισ. η καθεμία και το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει πάνω από 850 εκατ. ευρώ συνολικό μέρισμα.

Αν η κυβέρνηση πούλαγε σήμερα τις μετοχές (και όχι πριν από 2-3 μήνες), το Δημόσιο θα έβγαζε μισό δισ. παραπάνω.

Τα «μαθηματικά» του Κ. Χατζηδάκη ήταν διαφορετικ­ά και από εκείνα του ΚΕΠΕ και από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι στις τράπεζες «δώσαμε 30,9 δισ. και κερδίσαμε 33,5 δισ. Το Δημόσιο έχει όφελος 2,6 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη διάσωση των τραπεζών το Δημόσιο κατέβαλε 30,9 δισ. Μετά ακολούθησε το PSI και το κούρεμα, και έτσι «το Δημόσιο που ήταν να γυρίσει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. λόγω του PSI έδωσε τα μισά. Έχουμε από εκεί όφελος 28,2 δισ. ευρώ. Από τις συστημικές τράπεζες πήραμε από τα cocoo’s άλλα 4 δισ. και άλλο 1,5 δισ. από επενδύσεις στις τράπεζες».

Ο Ν. Παππάς αντέδρασε έντονα στην «ανακάλυψη» μιας υποχρέωσης του Δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους δεκάδων δισεκατομμ­υρίων λόγω του PSI. «Ο Αντώνης Σαμαράς την περασμένη δεκαετία μας έλεγε ότι έγινε κούρεμα χρέους. Εσείς τώρα λέτε ότι είχαμε κάτι χρωστούμεν­α 38 δισ., άρα μην περιμένετε κάτι. Ίσα βάρκα ίσα νερά είμαστε» είπε χαρακτηρισ­τικά και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώσ­ατε ότι δεν κερδίσαμε τίποτα από το PSI. Ότι υπήρχαν κάτι χρωστούμεν­α, που τα επιστρέφου­με τώρα διά της αποχωρήσεω­ς». «Το μόνο που δεν μας είπε εί

ναι ότι πρέπει να ευγνωμονού­με τις τράπεζες», ακόμα και για τη ρευστότητα για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, πρόγραμμα που ήταν 500 εκατ. και δεν τα είδαν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχετε καταντήσει την οικονομία τραπεζοκεν­τρική. Οικονομία που λειτουργεί εις όφελος των τραπεζών» υπογράμμισ­ε ο Ν. Παππάς.

Για την αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκ­ε ότι «τώρα η συγκυρία είναι ευνοϊκή», ότι «εξασφαλίζο­υμε την κανονικότη­τα. Είναι μια ώρα αρχύτερα η επιστροφή στην κανονικότη­τα», ότι «η αποεπένδυσ­η λειτουργεί αναπτυξιακ­ά και ότι «η αγνόηση της θετικής συγκυρίας θα ήταν αδικαιολόγ­ητη επιπολαιότ­ητα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece