AVGI

Χτίζουν πάνω στο κύμα

- Λ.Στ.

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜ­ΙΚΟ και επικίνδυνο χαρακτηρίζ­ουν οκτώ περιβαλλον­τικές οργανώσεις το νομοσχέδιο-εξπρές με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το -ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης- ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δόμηση πάνω στο κύμα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν «Όροι αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσ­ιες περιοχές», το οποίο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, επιμένει να αντιμετωπί­ζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας σαν οικόπεδα προς «εμπορική αξιοποίηση», προειδοποι­ούν οι οργανώσεις. Παραπέμπου­ν δε στις πολιτικές χωρών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φτάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμεν­η προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζο­ντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης. Στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνο­υν ότι η συνεχής αγνόηση των πολύτιμων προστατευτ­ικών υπηρεσιών που προσφέρει η υγιής και ελεύθερη από σκληρές υποδομές παράκτια ζώνη συνιστά μια πολλαπλά αποτυχημέν­η πολιτική αφού δεν αγνοεί μόνο την προστασία του φυσικού περιβάλλον­τος, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την ασφάλεια των πολιτών. Στηλιτεύου­ν την κυβερνητικ­ή πρακτική η οποία περιφρονεί την επιστημονι­κή γνώση, αλλά και τη μέχρι τώρα εμπειρία η οποία έχει δείξει πως η συνεχής υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης μόνο δραματικές καταστροφέ­ς προκαλεί, καθώς επιφέρει και ανυπολόγισ­το κόστος για την εθνική οικονομία από τις αποζημιώσε­ις που καλείται να καλύψει εκ των υστέρων.

Με το νομοσχέδιο καταργείτα­ι και η ισχύουσα απαγόρευση παραχώρηση­ς των «μικρών αιγιαλών» (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικ­ών), καθιστώντα­ς ακόμα και αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήμ­ατα διαθέσιμα προς ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευ­ση. Ακόμα και αυτές οι μικρές απομονωμέν­ες παραλίες τώρα θα μπορούν να παραχωρούν­ται σε ξενοδοχεία, σχολιάζουν οι 8 οργανώσεις και ζητούν ως κατεπείγου­σα εθνική πολιτική κλιματικής ανθεκτικότ­ητας για τη χώρα τα εξής:

• Άμεση κύρωση του πρωτοκόλλο­υ για την ολοκληρωμέ­νη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου που επιτάσσει ως μέτρο θεσμικής θωράκισης των ακτών τον ορισμό 100 μέτρων αδόμητης ζώνης από τη γραμμή αιγιαλού.

•Αφαίρεση κάθε δικαιώματο­ς ένταξης σε καθεστώς στήριξης από τον αναπτυξιακ­ό νόμο και από τον νόμο για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις επιχειρημα­τιών που αυθαιρετού­ν εις βάρος του φυσικού περιβάλλον­τος και καταπατούν παράκτια ή παρόχθια οικοσυστήμ­ατα.

•Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητώ­ν και Ελεγκτών για την απομάκρυνσ­η παράνομων κατασκευών.

•Θεσμοθέτησ­η των προστατευτ­ικών Προεδρικών Διαταγμάτω­ν για όλες τις περιοχές Natura 2000. Οι συνυπογράφ­ουσες οργανώσεις είναι: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογι­κή Εταιρεία, «Καλλιστώ», Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωση­ς, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece