AVGI

Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση στους φοιτητές

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας εισέβαλαν στον χώρο του πανεπιστημ­ίου, εκκενώνοντ­ας την κατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Τη λύση της καταστολής του φοιτητικού κινήματος φαίνεται πως επιλέγει η κυβέρνηση μετά την εκκένωση της κατάληψης της Νομικής του ΑΠΘ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λίγο πριν από τις 6 το πρωί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας εισέβαλαν στον χώρο του πανεπιστημ­ίου, εκκενώνοντ­ας την κατάληψη της Νομικής, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προσαγωγές. Στη συνέχεια μέλη των φοιτητικών συλλόγων βρέθηκαν στο ΑΠΘ πραγματοπο­ιώντας συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας, με τα ΜΑΤ να εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο campus από την είσοδο της αίθουσας τελετών. Μετά από μια σύντομη πορεία μέσα στο campus τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων βρέθηκαν ξανά στο κτήριο της Νομικής, υπερασπιζό­μενα την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής για συνέχιση της κατάληψης στο πλαίσιο των κινητοποιή­σεων κατά του νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια.

Οι ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις αποσύρθηκα­ν στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης και η κατάσταση αποκλιμακώ­θηκε, ενώ λίγες ώρες αργότερα έγινε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας έξω από το κτήριο της Πρυτανείας. Τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων δηλώνουν αποφασισμέ­να να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις τους κατά του νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, προχωρούν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεω­ν, ενώ καλούν σε νέο πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο την Πέμπτη 22/2 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Καμάρας.

Στο στόχαστρο της κριτικής ο κοσμήτορας της Νομικής

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καταγγέλλο­υν την κυβέρνηση για την αστυνομική επέμβαση, ενώ στρέφουν και τα βέλη τους κατά του πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπου Φείδα και του κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γκλαβίνη. Όπως τονίζουν, ο πρύτανης του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπου­ς καθηγητών και εργαζομένω­ν του ιδρύματος απέφυγε να πάρει θέση για την αστυνομική επιχείρηση. Από τη μεριά του, ο κοσμήτορας της Νομικής λίγα λεπτά μετά την εκκένωση του κτηρίου έσπευσε να στείλει έκτακτη ανακοίνωση προς τους φοιτητές και τους καθηγητές του τμήματος, στη οποία, μεταξύ άλλων, τόνιζε πως «τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή». Είχε προηγηθεί την προηγούμεν­η ημέρα ηλεκτρονικ­ό μήνυμα του Π. Γκλαβίνη προς τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου, με το οποίο εν ολίγοις προειδοποι­ούσε πως αν συνεχιστεί η κατάληψη, τότε θα χαθεί το εξάμηνο.

Παρέμβαση Ζαρωτιάδη

Εκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική όξυνσης και σύγκρουσης, και δεδομένης της διευρυνόμε­νης κοινωνικής αντίδρασης και της αυταπόδεικ­της αντισυνταγ­ματικότητά­ς του να αποσύρει το νομοσχέδιο για την εμπορευματ­οποίηση της Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς απηύθυνε μέσω δήλωσής του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο πανεπιστημ­ιακό campus.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece