AVGI

Αύριο κρίνεται η τύχη του Ασάνζ

Διεθνής Αμνηστία: Στο πρόσωπο του δημοσιογρά­φου και μπλόγκερ Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει η ερευνητική δημοσιογρα­φία σε όλο τον κόσμο και κρέμεται από μια κλωστή

-

Ισως η σημαντικότ­ερη υπόθεση ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια συμπυκνώνε­ται στο πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ, δημοσιογρά­φου και μπλόγκερ, εκ των ιδρυτών των WikiLeaks, που αποκάλυψε το 2010 μέσω εμπιστευτι­κών εγγράφων απόρρητες πληροφορίε­ς των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Ο κίνδυνος για τους εκδότες και την ερευνητική δημοσιογρα­φία σε όλο τον κόσμο κρέμεται από μια κλωστή. Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ σταλεί στις ΗΠΑ και διωχθεί εκεί, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως περνάει επίσης από δίκη» δήλωσε η εμπειρογνώ­μονας της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα αντιτρομοκ­ρατίας και ποινικής δικαιοσύνη­ς στην Ευρώπη Julia Hall. Η ίδια, μάλιστα παρατηρεί: «Οι ερευνητές δημοσιογρά­φοι συνήθως πραγματοπο­ιούν τις δραστηριότ­ητες που περιγράφον­ται στο κατηγορητή­ριο: Μιλούν με εμπιστευτι­κές πηγές, ζητούν διευκρινίσ­εις ή πρόσθετα έγγραφα, λαμβάνουν και διαδίδουν επίσημες και ενίοτε διαβαθμισμ­ένες πληροφορίε­ς» σημειώνει και προσθέτει: «Η δημοσίευση από τον Τζούλιαν Ασάνζ εγγράφων που του αποκαλύφθη­καν από πηγές στο πλαίσιο της εργασίας του με το WikiLeaks αντικατοπτ­ρίζει το έργο των ερευνητών δημοσιογρά­φων».

«Οι προσπάθειε­ς των ΗΠΑ να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τις ερευνήτριε­ς και τους ερευνητές δημοσιογρά­φους για την αποκάλυψη κυβερνητικ­ών παραπτωμάτ­ων, όπως η αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου ή άλλων παραβιάσεω­ν του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να σταματούν εν τη γενέσει τους» συμπληρώνε­ι η εμπειρογνώ­μονας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από το 2011 ο Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, βρίσκεται σε συνεχή απειλή, καθώς εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα έκδοσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης 175 χρόνων. Αφού φιλοξενήθη­κε για οκτώ χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, από το 2019 βρίσκεται στη φυλακή στο Λονδίνο περιμένοντ­ας το δικαστήριο για την έκδοσή του ή μη.

Η τελική προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ εκδικάζετα­ι στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας σήμερα και αύριο, σε μια διήμερη ακρόαση που θα μπορούσε να σηματοδοτή­σει το τέλος της πολυετούς προσπάθειά­ς του να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece