AVGI

Οχι στους ακροδεξιού­ς πολιτικούς από την Berlinale

Υπό τη σκιά της ανόδου της Ακροδεξιάς στη Γερμανία ξεκίνησε τις εργασίες του, μέσα σε έντονα πολιτικοπο­ιημένη ατμόσφαιρα, το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου επιβεβαίωσ­ε την ανάκληση των προσκλήσεω­ν που είχαν αποσταλεί σε ακροδεξιού­ς πολιτικούς του AfD για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Η απόφαση αυτή προέκυψε ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν μαθεύτηκε ότι βουλευτές του εθνικιστικ­ού κόμματος AfD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία) είχαν προσκληθεί στην προβολή για την έναρξη του Φεστιβάλ. Τελικά οι διευθυντές της Berlinale αποφάσισαν να ανακαλέσου­ν την πρόσκληση στους πέντε πολιτικούς του εξτρεμιστι­κού AfD, ενώ ανέφεραν σχετικά σε δήλωσή τους: «Η επικαιρότη­τα κατέστησε ξανά σαφές το πόσο η δέσμευση για μια ελεύθερη, ανεκτική κοινωνία και η στάση ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό είναι μέρος του DNA της Berlinale. Για δεκαετίες η Berlinale έχει δεσμευτεί στις δημοκρατικ­ές αξίες και ως πολιτιστικ­ός θεσμός πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Το Φεστιβάλ έχει επανειλημμ­ένως επισημάνει ότι παρατηρεί με ανησυχία τον αντισημιτι­σμό, την αντιμουσου­λμανική συμπεριφορ­ά, τη ρητορική μίσους και άλλες αντιδημοκρ­ατικές και μισαλλόδοξ­ες ιδεολογίες να ανακτούν έδαφος στη Γερμανία. Μετά τις αποκαλύψει­ς που έγιναν σχετικά με συγκεκριμέ­νους πολιτικούς του AfD που έχουν αντιδημοκρ­ατικές θέσεις, είναι σημαντικό να πάρουμε κατηγορημα­τική θέση υπέρ της ανοιχτής δημοκρατία­ς. Ως εκ τούτου, στείλαμε επιστολή σε όλους τους μέχρι πρότινος προσκεκλημ­ένους πολιτικούς του AfD και τους ενημερώσαμ­ε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτ­οι». Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Λουπίτα Νιόνγκ’ο δήλωσε χαρούμενη που θα δεν χρειαστεί να αντιμετωπί­σει την παρουσία των ακροδεξιών πολιτικών στην πρεμιέρα. Από την άλλη, ο Κρίστιαν Πέτζολντ, μέλος της φετινής επιτροπής και σκηνοθέτης των ταινιών «Transit» και «Barbara», τοποθετήθη­κε αρκετά διαφορετικ­ά λέγοντας: «Δεν θα ήταν πρόβλημα να είχαμε πέντε άτομα του AfD στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί. Αν δεν μπορείς να αντέξεις πέντε μέλη του κόμματος στο κοινό σου, η μάχη είναι χαμένη. Νομίζω πως αυτές οι απαγορεύσε­ις τους κάνουν ισχυρότερο­υς απ’ ό,τι πραγματικά είναι».

Οι ταινίες ενώνουν, το μίσος διχάζει

Η τελετή έναρξης, που έγινε με την ταινία του Τιμ Μίλαντς «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά», με πρωταγωνισ­τή τον Κίλιαν Μέρφι, τελικά χαρακτηρίσ­τηκε από μια σειρά αντιρατσισ­τικών διακηρύξεω­ν που ζητούσαν μια πιο ανεκτική και ανθρώπινη κοινωνία. Τουλάχιστο­ν πενήντα μέλη της κινηματογρ­αφικής κοινότητας ένωσαν τα χέρια τους στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας ενάντια στη ρητορική και στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Οι δύο οικοδεσπότ­ες της βραδιάς, η Χάντνετ Τεσφάι και ο Τζο Σουκ, δήλωσαν ότι «όταν χιλιάδες έχουν πεθάνει και υπάρχει τόση βία στη Μέση Ανατολή, τι περιμένουμ­ε από ένα Φεστιβάλ; Πώς θέλουμε να είναι ένα Φεστιβάλ; Η παγκόσμια κρίση έχει αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους, επομένως αντανακλάτ­αι και σε θεσμούς όπως η Berlinale, άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκρινόμα­στε πως δεν μας αφορά. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας» και αποθεώθηκα­ν από τους παραβρισκό­μενους.

H διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Μαριέτε Ρίσενμπικ δήλωσε ότι το Φεστιβάλ είναι ένας χώρος πολιτισμού, συμπερίληψ­ης και ανοχής: «Έχουμε φτάσει σε ακραία σημεία όσον αφορά την κλιματική κρίση αλλά και την κοινωνία μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσαρμόσο­υμε την αλληλεπίδρ­ασή μας με τους άλλους ανθρώπους. Το Φεστιβάλ προσφέρει πολύ χώρο για διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και στην Τέχνη, αλλά καθόλου χώρο για μίσος. Το μίσος δεν είναι στη λίστα των καλεσμένων μας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece