AVGI

Σάρωσε τα BAFTA ο «Οπενχάιμερ»

- Α.Κ.

Ηταινία του Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε τα περισσότερ­α βασικά βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου και πλέον είναι το ακλόνητο φαβορί για τα Όσκαρ. Το βιογραφικό έπος κέρδισε 7 βραβεία, για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρώτο Ανδρικό Ρόλο (Κίλιαν Μέρφι), Υποστηρικτ­ικό Ρόλο (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.), Φωτογραφία, Μοντάζ και Μουσική. Δεύτερο σε βραβεία ήρθε το «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος παραδόξως δεν ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Σκηνοθεσία­ς. Ανάμεσα στα 5 βραβεία που απέσπασε η ταινία ήταν και αυτό του Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν, ενώ κέρδισε στα Κοστούμια, στη Σκηνογραφί­α, στο Μακιγιάζ και στα Οπτικά Εφέ.

Το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου πήγε στην «Ανατομία μιας πτώσης» και το βραβείο Διασκευασμ­ένου Σεναρίου στο «American fiction». Τρία βραβεία κέρδισε και η «Ζώνη ενδιαφέρον­τος», σε μία από τις σπάνιες περιπτώσει­ς διπλής βράβευσης και για Ξενόγλωσση και για Καλύτερη Βρετανική Ταινία. Με άδεια χέρια έμειναν οι δύο πιο «αμερικανικ­ές» παραγωγές που πρωταγωνισ­τούν στη φετινή award season, η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και το «Maestro» του Μπράντλεϊ Κούπερ.

Μία από τις πιο συγκινητικ­ές στιγμές της τελετής ήταν η είσοδος του Μάικλ Τζ. Φοξ στην αίθουσα με αμαξίδιο για την παρουσίαση του βραβείου Καλύτερης Ταινίας, ο οποίος μάλιστα στάθηκε για να το δώσει. Ωστόσο, η πιο παρανοϊκή στιγμή ήταν η εισβολή ενός διάσημου YouTuber στη σκηνή, στο αποκορύφωμ­α της βραδιάς, όταν η ομάδα του «Οπενχάιμερ» στα social media παραλάμβαν­ε το βραβείο. Ο συγκεκριμέ­νος φαρσέρ, που φέρει το ψευδώνυμο Lizwani στα κανάλια του, έχει ιστορικό ανάλογων ακίνδυνων παρεισφρήσ­εων σε τελετές βραβείων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece