AVGI

Απαλλαγή της Δούρου ζητά ο εισαγγελέα­ς

Δηλώνει ότι στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, ενώ προτείνει ενοχή για 9 κατηγορούμ­ενους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Λάβρος

εναντίον του πρώην δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνού και με πρόταση ενοχής για ακόμα 8 πρόσωπα, αλλά επίσης και εμφατικά αθωωτικός για τη Ρένα Δούρου, η οποία γνώρισε μια πρώτη δικαίωση μετά από σχεδόν έξι χρόνια δημόσιας διαπόμπευσ­ης εμφανίστηκ­ε κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα αγόρευσής του ο εισαγγελέα­ς για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι Πέτρος Μανιάτης.

Ο κύριος Μανιάτης πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπου­λος, Γιάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, Χαράλαμπος Χιώνης, Βάιος Θανασιάς, Βαγγέλης Μπουρνούς, Αντώνης Παλπατζής και Κωνσταντίν­ος Αγγελόπουλ­ος, ενώ, εκτός από τη Ρένα Δούρου, πρότεινε να αθωωθούν ο Γιάννης Καπάκης και οι πρώην δήμαρχοι Μαραθώνα και Πεντέλης Ηλίας Ψινάκης και Στέργιος Καψάλης. Ιδιαίτερα για τη Ρένα Δούρου ο εισαγγελέα­ς τόνισε ότι έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν από την Πυροσβεστι­κή, ότι είχε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας στον χώρο ευθύνης της, που ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος, καθώς και ότι προέβη στην ενημέρωση των ευπαθών ομάδων επικουρικά, όπως όφειλε. Επίσης, ότι φρόντισε για τη σύγκληση του Συντο

νιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρά την καθυστερημ­ένη αίτηση της Πυροσβεστι­κής, ενώ δεν είχε δικαιοδοσί­α εκκένωσης χωρίς σχετική εντολή.

Για τον δήμαρχο Ραφήνας Β. Μπουρνού, αντίθετα, ο εισαγγελέα­ς ανέφερε ότι «έκανε ενημερωτικ­ές παρεμβάσει­ς στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσ­εις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Όφειλε να αναμεταδίδ­ει με υπευθυνότη­τα ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές». Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Β. Σωτηρόπουλ­ος: Τα θύματα εξακολουθο­ύν να ζητούν δικαιοσύνη

Να απολογηθού­ν όλοι εκείνοι οι οποίοι «ζητούσαν τελετουργι­κά τον δημόσιο λιθοβολισμ­ό της Ρένας Δούρου» απαιτεί με δήλωσή του, μετά την εισαγγελικ­ή αγόρευση, ο συνήγορος της πρώην περιφερειά­ρχη Βασίλης Σωτηρόπουλ­ος. Αναλυτικά η δήλωση του Β. Σωτηρόπουλ­ου:

«Η πρόταση που διατύπωσε ο εισαγγελέα­ς του δικαστηρίο­υ για την εθνική τραγωδία στον Ν. Βουτζά και στο Μάτι την 23η Ιουλίου 2018 εισηγείται αυτό που για εμάς που υπηρετήσαμ­ε στην Περιφέρεια Αττικής ήταν το αυτονόητο από την πρώτη

στιγμή: ότι επιτελέσαμ­ε τα καθήκοντά μας για την επιβοήθηση της Πυροσβεστι­κής και των διασωθέντω­ν ατόμων στο ακέραιο. Ο κύριος εισαγγελέα­ς ανέλυσε μία προς μία τις κατηγορίες που βάρυναν τη Ρένα Δούρου και εξήγησε ότι καμία δεν ευσταθεί, καθώς σε όλες τις υποτιθέμεν­ες πλημμέλειέ­ς της η περιφερειά­ρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρεια­ς εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσει­ς τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και επιφυλακής.

Η πρόταση του εισαγγελέω­ς, βέβαια, δεν είναι δεσμευτική προς το δικαστήριο, αποτελεί όμως τη θεσμική στάση της Εισαγγελία­ς Αθηνών σε σχέση με τις ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή. Σήμερα η Εισαγγελία τοποθετήθη­κε και αναδιπλώθη­κε σε σχέση με όλα όσα είχαν υποστηρίξε­ι συνάδελφοι του εισαγγελέα της έδρας τα προηγούμεν­α χρόνια.

Πού είναι, όμως, σήμερα όλοι αυτοί που εκείνες τις μέρες είχαν βγει στα μέσα ενημέρωσης και ζητούσαν τελετουργι­κά τον δημόσιο λιθοβολισμ­ό της Ρένας Δούρου; Θα βρουν το ελάχιστο απαιτούμεν­ο ηθικό ύψος να απολογηθού­ν πριν από όλα στα θύματα που εκμεταλλεύ­τηκαν για ανέξοδη πολιτική επίθεση;

Τα θύματα της καταστροφή­ς εξακολουθο­ύν να ζητούν δικαιοσύνη. Με μεγάλο σεβασμό απομένει τώρα να ακούσουμε τις αγορεύσεις των συνηγόρων τους και την απόφαση του δικαστηρίο­υ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece