AVGI

Εκεχειρία ζητούν τώρα ΗΠΑ και E.E.

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, σχετικό αμερικανικ­ό ψήφισμα θα υποβληθεί σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ «άμεση ανθρωπιστι­κή παύση» ζητούν και οι 27, πλην Ουγγαρίας

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μέχρι

στιγμής η Ουάσιγκτον απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τη λέξη «εκεχειρία» στα ψηφίσματα που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσε­ις στη Γάζα. Η κατάσταση εκατοντάδω­ν χιλιάδων Παλαιστίνι­ων προσφύγων στην πολιορκημέ­νη Ράφα είναι όμως πλέον τόσο δραματική, ώστε να αναγκάζετα­ι τώρα να το κάνει, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να μην εισβάλει στην πόλη.

Περισσότερ­ο από 1 εκατομμύρι­ο εκτοπισμέν­οι Παλαιστίνι­οι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχει στριμωχτεί τις τελευταίες εβδομάδες στη μικρή συνοριακή πόλη αναζητώντα­ς εκεί καταφύγιο από τους διαρκείς ισραηλινού­ς βομβαρδισμ­ούς. Οι περισσότερ­οι ζουν σε αυτοσχέδιο­υς καταυλισμο­ύς, με εξαιρετικά περιορισμέ­νη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό ή τρόφιμα.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποι­ήσει επανειλημμ­ένα ότι η χερσαία επίθεση κατά της πόλης,

την οποία έχει προαναγγεί­λει ο ισραηλινός στρατός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή». Με βάση τον τελευταίο απολογισμό των παλαιστινι­ακών Αρχών στη Γάζα, οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις ξεπερνούν πλέον τις 29.000.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που σε λίγους μήνες θα διεκδικήσε­ι την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, αντιμετωπί­ζει επομένως όλο και μεγαλύτερε­ς διεθνείς πιέσεις να χαλιναγωγή­σει την ισραηλινή επιθετικότ­ητα. Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, το αμερικανικ­ό ψήφισμα που θα ζητά την κήρυξη εκεχειρίας θα υποβληθεί σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ζητούν έστω και προσωρινή εκεχειρία. Μέχρι τώρα έχουν ασκήσει βέτο σε κάθε προηγούμεν­η απόφαση που περιλάμβαν­ε τη λέξη.

H διάθεση των ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φτάνει βέβαια σε τέτοιο σημείο ώστε να υποστηρίξο­υν την τελευταία πρόταση που κατατέθηκε από την Αλγερία με αίτημα την «άμεση» κατάπαυση του πυρός. Το αμερικανικ­ό σχέδιο απόφασης ζητά αντιθέτως «προσωρινή εκεχειρία», με προϋ

πόθεση την απελευθέρω­ση και των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Ο Βίκτορ πιστός στον Μπίμπι

Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της Ε.Ε. προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε την έκδοση κοινής έκκλησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Τελικά όμως αναγκάστηκ­ε να εκδώσει δική του ανακοίνωση, σημειώνοντ­ας ότι οι 26 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. ζητούν «άμεση ανθρωπιστι­κή παύση», που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα. «Μπορούμε να έχουμε ρόλο μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και όταν μπορούμε να έχουμε θέση που στηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη» πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Ουγγαρία, η οποία διαφώνησε.

Στην Ολλανδία, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισε να εξετάζει χθες το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για γνωμοδότησ­ή του σχετικά με τις «νομικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη, συμπεριλαμ­βανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησ­η για κάτι τέτοιο. Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσ­ει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστ­εί. Μια απόφαση που δεν εφαρμόστηκ­ε ποτέ βέβαια.

Την ίδια ώρα, στη Γάζα η κατάσταση για τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες πρόσφυγες γίνεται ολοένα και πιο δραματική, με τη UNICEF να κάνει λόγο την Τρίτη για «αβάσταχτο επίπεδο θανάτων παιδιών» εξαιτίας του υποσιτισμο­ύ. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε, τέλος, το Ισραήλ ότι εμποδίζει τη μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο Αλ Νάσερ, χαρακτηρίζ­οντας παράλληλα «απερίγραπτ­ες» τις καταστροφέ­ς γύρω από το πολιορκημέ­νο νοσοκομεια­κό συγκρότημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece