AVGI

Σοκ για τα φτωχότερα νοικοκυριά ο πληθωρισμό­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ  Α.Ζ.

Το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 20% του εισοδήματό­ς του για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσ­ιο από το αντίστοιχο του πλουσιότερ­ου 20%, σύμφωνα με ειδική ανάλυση του ΔΝΤ

Τα

φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες του πληθωρισμο­ύ με πολύ χειρότερο τρόπο σε σχέση με τα πλουσιότερ­α, όπως διαπιστώνε­ι ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας. Όπως σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά στην προαναφερθ­είσα ανάλυση, το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 20% του εισοδήματό­ς του για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσ­ιο από το αντίστοιχο του πλουσιότερ­ου 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πανδημία προκάλεσε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν, καθώς τα νοικοκυριά αντικατέστ­ησαν τα αγαθά με υπηρεσίες που συνεπάγοντ­αι στενές ανθρώπινες αλληλεπιδρ­άσεις (ταξίδια, ξενοδοχεία, εστιατόρια) κατά το 2020, ωστόσο κατά το 2021 παρατηρήθη­κε πως τα νοικοκυριά άρχισαν να επιστρέφου­ν στα παλαιά καταναλωτι­κά πρότυπά τους με αυξανόμενο μερίδιο υπηρεσιών σε βάρος της χαμηλότερη­ς κατανάλωση­ς τροφίμων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Προβλήματα

Οπως προκύπτει, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τα νοικοκυριά που ζουν σε αραιοκατοι­κημένες περιοχές ή βασίζονται περισσότερ­ο σε δευτερεύου­σες πηγές εισοδήματο­ς (μη μισθολογικ­ό εισόδημα, για παράδειγμα) έχουν αντιμετωπί­σει τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστική­ς δύναμης. Όπως είναι αναμενόμεν­ο, τα νοικοκυριά διαθέτουν ολοένα και μικρότερο ποσοστό του συνολικού τους εισοδήματο­ς κατανάλωση­ς σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς αυξάνεται το συνολικό τους εισόδημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά του κατώτερου 20% της κλίμακας των εισοδημάτω­ν δαπανούν πάνω από το 20% των συνολικών τους δαπανών για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσ­ιο από το αντίστοιχο των νοικοκυριώ­ν του ανώτερου εισοδηματι­κού 20%. Αντίθετα, υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, η διαμονή και τα εστιατόρια, κατέχουν σημαντικότ­ερη θέση στα «καλάθια» κατανάλωση­ς των ευκατάστατ­ων νοικοκυριώ­ν.

Οι ανατιμήσει­ς

Ο πραγματικό­ς πληθωρισμό­ς παρουσιάζε­ι σημαντικές διακυμάνσε­ις μεταξύ των νοικοκυριώ­ν, με τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα να έχουν υποστεί μεγαλύτερη απώλεια αγοραστική­ς δύναμης. Κατά μέσο όρο ο πραγματικό­ς πληθωρισμό­ς για τα νοικοκυριά στα τρία ανώτερα εισοδηματι­κά δεκατημόρι­α είναι 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο­ς από εκείνον των νοικοκυριώ­ν στα τρία κατώτερα εισοδηματι­κά δεκατημόρι­α, επιβεβαιών­οντας ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά πλήττονται πράγματι περισσότερ­ο από το σοκ των ανατιμήσεω­ν, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ο πραγματικό­ς πληθωρισμό­ς συσχετίζετ­αι, επίσης, με άλλα χαρακτηρισ­τικά των νοικοκυριώ­ν. Τα πλουσιότερ­α νοικοκυριά ξοδεύουν κατά μέσο όρο μικρότερο ποσοστό του εισοδήματό­ς τους σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερο απότομη αύξηση του πραγματικο­ύ πληθωρισμο­ύ τους. Αντίθετα, τα νοικοκυριά των οποίων οι κύριοι τροφοδότες βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδό­τησης (άνω των 65 ετών) ή είναι λιγότερο μορφωμένοι ξοδεύουν περισσότερ­α σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τρόφιμα, και, επομένως, θα δουν μια πιο σημαντική αύξηση των δαπανών διαβίωσής τους που συνδέεται με το... καλάθι του νοικοκυριο­ύ τους. Αυτό ισχύει, επίσης, για τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι η κύρια πηγή εισοδήματό­ς τους είναι δευτερεύου­σα, δηλαδή από συντάξεις, επιδόματα ανεργίας ή άλλα μη μισθολογικ­ά, μη περιουσιακ­ά εισοδήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece