AVGI

Η γαλατική μουσική ευγένεια των Nouvelle Vague

- Θάνος Μαντζάνας

Οι Nouvelle Vague θα μπορούσαν πολύ ωραία να έχουν καταλήξει αυτό που λέμε one hit wonders ή ακόμα και -μεταφορικά- μια σειρά από αστεία με το ίδιο punchline. Η αλήθεια είναι ότι κόντεψαν να γίνουν το δεύτερο αλλά, επιδεικνύο­ντας σπάνια επιμονή μα και αντοχή, κατάφεραν να επιβιώσουν ακόμα και του θανάτου ενός από τα δύο ιδρυτικά μέλη τους και το 2024 να είναι ξανά -και ακόμα- εδώ με νέο άλμπουμ

Οι

Nouvelle Vague δεν θα μπορούσαν παρά να είναι προϊόντα ενός απολύτως συγκεκριμέ­νου χωροχρόνου, αντίστοιχα της Γαλλίας και των αρχών της δεκαετίας του 2000 και ταυτόχρονα ενός νέου αιώνα. Ήταν η εποχή που από τη νεωτερικότ­ητα ο κόσμος άρχιζε να περνά στη μετα-νεωτερικότ­ητα, της οποίας μία από τις κυριότερες εκδηλώσεις ήταν ότι η αντίληψη και η νοοτροπία του μεταμοντέρ­νου έφτασαν στο απόγειό τους και ταυτόχρονα αποθεώθηκα­ν. Το μεταμοντέρ­νο είναι το ένα καθοριστικ­ό στοιχείο του συγκροτήμα­τος. Το άλλο είναι βέβαια η αισθητική- σήμα κατατεθέν τους, που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από γαλλική, και μάλιστα στο έπακρο.

Οι Nouvelle Vague σχηματίστη­καν το 2003 στο Παρίσι. Αφετηρία τους ήταν ένα τηλεφώνημα του μουσικού και παραγωγού Marc Collin στον ομότεχνό του Olivier Libaux για να του προτείνει να κάνουν μαζί μια διασκευή του γνωστότερο­υ ίσως τραγουδιού του σχεδόν θρυλικού βρετανικού γκρουπ Joy Division, του «Love will tear us apart», σε ύφος και στιλ bossa nova. Ο δεύτερος ξαφνιάστηκ­ε από την πρόταση αλλά του φάνηκε πολύ ενδιαφέρου­σα και τη δέχτηκε. Έκαναν λοιπόν την ιδέα πράξη και ακολούθησε η εφαρμογή της ακόμα μερικές φορές, τραγούδια δηλαδή από τη μετα-punk σκηνή του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’80, τη βρετανική, την αμερικανικ­ή αλλά και

την ευρωπαϊκή, διασκευασμ­ένα σε στιλ bossa nova και ερμηνευμέν­α από νέες γυναικείες φωνές, ανεξάρτητα από το ότι σχεδόν όλα στην πρώτη εκτέλεσή τους είχαν ερμηνευθεί από άντρες.

Η αισθητική υπεράνω του περιεχομέν­ου

Το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους κυκλοφόρησ­ε το 2004 και είχε απροσδόκητ­α μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες.

Οι Marc Collin και Olivier Libaux δεν εγκλωβίστη­καν στην αρχική φόρμουλά τους. Κράτησαν από αυτή μόνο τις νέες σε ηλικία, άγνωστες ακόμα ή και πρωτοεμφαν­ιζόμενες ερμηνεύτρι­ες, τις οποίες επιπλέον δεν είχαν καν ακούσει (!) πριν από τα τραγούδια τα οποία ερμήνευαν, αλλά χρονικά πήγαν πιο πίσω, στο punk αλλά και πιο μπροστά, φτάνοντας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ η bossa nova συνέχισε μεν να κυριαρχεί αλλά όλο και συχνότερα έδινε τη θέση της σε άλλες latin ή και jazz ρυθμολογίε­ς και ενορχηστρώ­σεις. Έτσι, ο δεύτερος δίσκος τους, το «Bande a part» του 2008, ήταν ακόμα περισσότερ­ο επιτυχημέν­ος από τον πρώτο - την ίδια εποχή ήταν δημοφιλέστ­ατοι και στη χώρα μας.

Νέα ζωή σε παλιά τραγούδια

Περίπου τότε όμως η ιδέα άρχισε κάπου να εξαντλείτα­ι, κυρίως γιατί οι ίδιοι έκα

ναν κατάχρησή της, φτάνοντας να κυκλοφορήσ­ουν το 2010 έναν δίσκο με ανέκδοτα μέχρι τότε τραγούδια ο οποίος αποδιδόταν στις… ερμηνεύτρι­ές τους, σαν αυτές να ήταν κάτι χωριστό και διαφορετικ­ό από το γκρουπ. Έτσι ακολούθησε ένα μεγάλο «διάλειμμα» από τις δραστηριότ­ητές τους, με τον τελευταίο δίσκο τους να κυκλοφορεί το 2016, ενώ από αυτόν που είχαν προαναγγεί­λει για τη συνέχεια υπήρξε μόνο ένα EP την επόμενη χρονιά. Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Olivier Libaux το 2021 έκανε πολλούς και πολλές να πιστέψουν ότι οι Nouvelle Vague είχαν πάψει να υπάρχουν.

Διαψεύδοντ­ας όμως τις προβλέψεις, ο Marc Collin βρήκε τη δύναμη αλλά και την ενέργεια να ετοιμάσει το νέο, έκτο κατά σειρά, άλμπουμ τους. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφι­κή εργασία των Nouvelle Vague στο «Should I stay or should I go?», που κυκλοφόρησ­ε πριν από λίγες μέρες, η μπάντα αναβαπτίζε­ται στο παιγνιώδες πνεύμα της. Με ανανεωμένο κέφι εφαρμόζει αυτό που ήταν εξαρχής ο οδηγός της, τη «χαμηλόφωνη», κομψή, ευγενική αλλά και ακατανίκητ­α σέξι αισθητική της γαλλικής pop της δεκαετίας του ’60, σε άλλα 13 τραγούδια της εποχής από την οποία αρδεύουν το υλικό τους εμφυσώντας τους νέα πνοή, που τα μεταμορφών­ει σε κάτι γνώριμο μεν αλλά συνάμα και εντελώς διαφορετικ­ό από τις πρωτότυπες εκτελέσεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece