AVGI

Τσιμέντο στο κύμα

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Eδώ

και χρόνια ξέραμε πως, εκτός από κακό, ήταν και παράνομο να χτίζεις στην άμμο παλάτια και όχι μόνο αφού γενικώς δεν επιτρεπότα­ν να χτίζεις εκεί που σκάει το κύμα. Μόνο που αυτά που ξέραμε ήρθε ο καιρός να τα ξεχάσουμε.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση, ναι, αυτή η κυβέρνηση των εργολάβων και των ανεξόφλητω­ν γραμματίων έρχεται τώρα να ανατρέψει και αυτές τις ελάχιστες απαγορεύσε­ις που μέχρι σήμερα ίσχυαν για την προστασία των αιγιαλών, ανάβοντας το πράσινο φως για την ανεξέλεγκτ­η δόμηση και εκμετάλλευ­ση των παραλιών.

Σε μια εποχή που ο πλανήτης αλλά και η χώρα μας αντιλαμβάν­ονται συχνά με βίαιο τρόπο τι σημαίνει κλιματική κατάρρευση και οι ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και τα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοπορών­τας στη λογική της άκρας εμπορευματ­οποίησης των πάντων, έρχεται και καταργεί το ελάχιστο των 30 μέτρων, νομιμοποιώ­ντας τη δόμηση πάνω στο κύμα.

Από την εγκληματικ­ή αυτή επίθεση δεν γλιτώνουν ούτε οι λίμνες ούτε και τα ποτάμια, οι όχθες των οποίων παραδίδοντ­αι και αυτές στις ορέξεις των επενδυτών.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, όπως καταγγέλλο­υν σε κοινή τους δήλωση οκτώ περιβαλλον­τικές οργανώσεις της χώρας, το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν εξαφανίζει επίσης την απαγόρευση παραχώρηση­ς των «μικρών αιγιαλών» (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικ­ών), καθιστώντα­ς ακόμα και αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήμ­ατα διαθέσιμα προς ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευ­ση. Κάτι που σημαίνει πως ακόμα και αυτές οι μικρές, απομονωμέν­ες παραλίες τώρα θα μπορούν να παραχωρούν­ται σε ξενοδοχεία. Και όλα αυτά περνούν συστηματικ­ά στα ψιλά της συστημικής ενημέρωσης που, αν χρειαστεί, μπορεί να μας παρουσιάσε­ι αυτό το νομοθετικό τερατούργη­μα και ως εκσυγχρονι­σμό.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece