AVGI

Υποτιμητικ­ός

-

Το μόνο που δεν είπε ίσως ο πρωθυπουργ­ός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, παρουσιάζο­ντας κλασικά μια δική του διαστρεβλω­τική οπτική των πραγμάτων, είναι ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που τελικά υποκινεί τους αγρότες σε κινητοποιή­σεις, δικαιώνοντ­ας με αυτόν τον τρόπο τον κ. Αυγενάκη. Για το καλό τους και το καλό της χώρας…

«Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου» είπε με αυτοπεποίθ­ηση ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, εξηγώντας ότι το αγροτικό συλλαλητήρ­ιο θα αποτελέσει για τον ίδιο όπλο στη διαπραγμάτ­ευσή του στις Βρυξέλλες για κάποιες προσαρμογέ­ς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στην πορεία χάλασε λίγο το ευφάνταστο αφήγημα, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει τους κτηνοτρόφο­υς να είναι μαζί με τα ζώα τους…

Αυτό που παρέλειψε, βεβαίως, να πει μέσω της ίδιας συνέντευξη­ς, που προφανέστα­τα απευθυνότα­ν σε πολίτες μιας άλλης μακρινής χώρας, είναι για ποιους λόγους δεν κατάφερε να πείσει έναν από τους μεγαλύτερο­υς θεσμούς της Ευρώπης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, πως η Ελλάδα επί της δικής του διακυβέρνη­σης δεν παραβιάζει τις θεμελιώδει­ς αρχές ενός Κράτους Δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε για ακόμη μια φορά στις θεωρίες περί λαϊκιστών και συκοφαντών, αδυνατώντα­ς να εξηγήσει πώς 330 ευρωβουλευ­τές από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη παρασύρθηκ­αν από τον «λαϊκισμό» των πολιτικών του αντιπάλων για να καταδικάσο­υν τη χώρα μας, δηλαδή την κυβέρνησή του, για αντιδημοκρ­ατικές συμπεριφορ­ές.

Ενδεχομένω­ς ο πρωθυπουργ­ός δείχνει με τη στάση του πόσο υποτιμά ακόμη και τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς όταν αρνούνται να ωραιοποιήσ­ουν την Πολιτεία του.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν προφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα η είδηση πως ο Economist «αναβάθμισε» την Ελλάδα με τα δικά του κριτήρια σε καλύτερη δημοκρατικ­ή βαθμίδα και το γεγονός ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε αλαζονικά και χωρίς καμία δικαιοδοσί­α ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου δεν την αφορά. Προφανώς και ξεχνά ότι πριν από έναν χρόνο στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και το State Department προχώρησε σε καταγγελίε­ς για το Μεταναστευ­τικό, τις υποκλοπές, την ελευθερία έκφρασης και τα εργασιακά δικαιώματα.

Όπως και να ’χει, η απάντηση δόθηκε χθες στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece