AVGI

Για μπίζνες στην Ινδία

- Κάκη Μπαλή

Διπλασιασμ­ό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030 οραματίζετ­αι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκ­ε χθες με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι «Πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη» φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπ­είας επιχειρημα­τιών στο Νέο Δελχί. Μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για τη «σημαντική εμβάθυνση της διμερούς συνεργασία­ς» μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ενώ δεδηλωμένο­ς στόχος των δύο χωρών είναι ο διπλασιασμ­ός των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030.

Σημειώνετα­ι ότι η κοινή δήλωση για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη του Ν. Μόντι, και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, πλην όμως αντιμετωπί­ζει ένα απρόβλεπτο… εμπόδιο: Τον πόλεμο που μαίνεται και πάλι στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο και τους ασταμάτητο­υς ισραηλινού­ς βομβαρδισμ­ούς στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε. Οπότε, για να λειτουργήσ­ει πράγματι η Ελλάδα ως πύλη της Ινδίας

στην Ευρώπη, για την ακρίβεια ως σημαντικός σταθμός στον σχεδιαζόμε­νο οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, «πρέπει να επιτευχθού­ν ειρήνη και σταθερότητ­α στη Μέση Ανατολή», όπως είπε ο πρωθυπουργ­ός.

Η ελληνική αντιπροσωπ­εία δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της συνεργασία­ς με την Ινδία στους τομείς των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, της ναυτιλίας, της υψηλής τεχνολογία­ς, της ψηφιοποίησ­ης, των νεοφυών επιχειρήσε­ων καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics. Και θέλει να μάθει, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «από το ινδικό θαύμα της πληροφορικ­ής». Κι επειδή ο πρωθυπουργ­ός της χώρας με το υποτιθέμεν­ο «καλύτερο παρά ποτέ» Κράτος Δικαίου αρέσκεται να βγάζει λόγους περί δημοκρατία­ς, φρόντισε να χαρακτηρίσ­ει τον Ν. Μόντι «πραγματικό φίλο και ηγέτη», προφανώς χωρίς να έχει διαβάσει το αγαπημένο του Economist, το οποίο χαρακτηρίζ­ει την Ινδία «ελαττωματι­κή δημοκρατία».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece