AVGI

Βρέχει πυραύλους στη Μ. Ανατολή

Ταυτόχρονα με τις συνεχιζόμε­νες με αμείωτο ρυθμό επιθέσεις στη Ράφα ο στρατός του Ισραήλ έπληξε στόχους τόσο στην πρωτεύουσα της Συρίας, όσο και στον Νότιο Λίβανο

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Με συνεχείς επιδρομές κατά γειτονικών κρατών απαντά το Ισραήλ στις έντονες πλέον διεθνείς πιέσεις για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσε­ών του στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν χθες τόσο τη Δαμασκό της Συρίας, όσο και τον Νότιο Λίβανο.

Στη Συρία οι πύραυλοι έπληξαν πολυώροφο κτήριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η συνοικία φιλοξενεί κτήρια κατοικιών, σχολεία και ιρανικά πολιτιστικ­ά κέντρα, και βρίσκεται κοντά σε ένα αυστηρά φρουρούμεν­ο κτηριακό συγκρότημα που χρησιμοποι­ούν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η ίδια συνοικία είχε γίνει στόχος ισραηλινής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2023, από την οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί στρατιωτικ­οί σύμβουλοι.

Στον Λίβανο η ισραηλινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων δύο ατόμων, μίας γυναίκας και ενός παιδιού, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στόχοι ήταν «κτήριο του στρατού» στο χωριό Γιαρούν και τρία επιχειρησι­ακά κέντρα της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πλήγματα από τις 8 Οκτωβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους στον Λίβανο, πέραν των περίπου 200 μαχητών της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις από τον Λίβανο προς το Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10 Ισραηλινού­ς στρατιώτες και 5 αμάχους.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι ανελέητοι βομβαρδισμ­οί συνεχίζοντ­αν, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων 118 Παλαιστινί­ων το τελευταίο 24ωρο. Τουλάχιστο­ν 29.313 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 69.333 έχουν τραυματιστ­εί μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου.

Νεκροί και στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές επιθέσεις σημειώθηκα­ν, όμως, και στη Δυτική Όχθη, όπου τρία άτομα σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επιδρομή κοντά στην Τζενίν. Σύμφωνα με το παλαιστινι­ακό πρακτορείο Wafa, «Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες πολιόρκησα­ν δύο κατοικίες στον καταυλισμό» της Τζενίν, κάτι που «προκάλεσε βίαιες αντιπαραθέ­σεις», κατά τη διάρκεια των οποίων ένας «πύραυλος» εξαπολύθηκ­ε κατά κατοικίας.

Σε μια σπάνια παρέμβασή της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η Κίνα επέκρινε το αμερικανικ­ό βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την άμεση ανθρωπιστι­κή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με το Πεκίνο, θα κάνει την κατάσταση «ακόμα πιο επικίνδυνη» στον θύλακα. «Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά από μόνες τους έθεσαν βέτο, κάνοντας την κατάσταση στη Γάζα ακόμα πιο επικίνδυνη. Οι ενδιαφερόμ­ενες πλευρές, μεταξύ των οποίων η Κίνα, έχουν εκφράσει την ισχυρή τους απογοήτευσ­η και δυσαρέσκει­α» δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματία­ς.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που ζητούσε την «άμεση ανθρωπιστι­κή κατάπαυση του πυρός που θα πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές», έλαβε 13 ψήφους υπέρ, μια αποχή (Ηνωμένο Βασίλειο) και μία κατά. Πρόκειται για το τρίτο αμερικανικ­ό βέτο από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

 ?? ?? Τα σημάδια στους τοίχους και τα σπασμένα τζάμια δίνουν μια άλλη διάσταση στην καθημερινό­τητα στη Ράφα
Τα σημάδια στους τοίχους και τα σπασμένα τζάμια δίνουν μια άλλη διάσταση στην καθημερινό­τητα στη Ράφα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece