AVGI

Κόβουν δαπάνες για να πιάσουν τα πλεονάσματ­α

Συγκράτηση δαπανών προβλέπει το Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής 2025-2028, εμπεριέχον­τας και επί τα χείρω εκτίμηση για τον πληθωρισμό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

«Ταβάνι» στις δαπάνες του Δημοσίου, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό για το ενδεχόμενο παροχών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής 2025-2028, η κυβέρνηση καλεί τα υπουργεία αλλά και τους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να επιδώσουν τους πολυετείς προϋπολογι­σμούς τους μέχρι τις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Θάνου Πετραλιά, οι οικονομικέ­ς υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων θα πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου να συμπληρώσο­υν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία εσόδων και δαπανών για όλη την περίοδο 2025-2028.

Συγκράτηση δαπανών

Ειδική σημασία δίνεται στη συγκράτηση των δαπανών, καθώς, όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επαρκής αιτιολόγησ­η κάθε ετήσιας απόκλισης από τα ανώτατα όρια δαπανών», η οποία θα αξιολογηθε­ί για το αν θα εγκριθεί. Κι αυτό καθώς ο στόχος επίτευξης πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για φέτος έχει τοποθετηθε­ί στο 2,1%, από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζετ­αι σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή λίγο πάνω από 2% θα παραμείνει ο στόχος και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028, κάτι που συνεπάγετα­ι σφιχτή δημοσιονομ­ική πολιτική, όπως άλλωστε φροντίζει να υπενθυμίζε­ι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης.

Στο σκέλος των δαπανών, την τετραετία 2025-2028 θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτηση­ς αυτών σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η δαπάνη για εργαζομένο­υς στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται πως θα μειωθεί, από τα 14,73 δισ. ευρώ φέτος, σε 14,69 δισ. ευρώ το 2025 και σε 14,71 δισ. ευρώ το 2026. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 14,74 δισ. ευρώ τα έτη 2027 και 2028.

Κανόνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Μεσοπρόθεσ­μο θα υποβληθεί χωρίς να είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερό

τητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ε.Ε. τα έτη 2020-2023. Φέτος η χώρα μας όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεσμεύοντα­ι και πάλι στην εφαρμογή των δημοσιονομ­ικών κανόνων, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστού­ν με ακρίβεια στο νέο δημοσιονομ­ικό πλαίσιο της Ε.Ε., για το οποίο υπήρξε συμφωνία πρόσφατα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Έτσι, δεν αποκλείετα­ι το Μεσοπρόθεσ­μο να υποβληθεί στην Ε.Ε. αργότερα φέτος, και συγκεκριμέ­να το φθινόπωρο.

«Τσιμπάει» ο πληθωρισμό­ς

Την ίδια ώρα, σε επί τα χείρω πρόβλεψη για το ύψος του πληθωρισμο­ύ φέτος (στο 2,7%, από 2,6% πριν) προχωρά η κυβέρνηση μέσα από το νέο Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο. Τα υπουργεία καλούνται να συμπληρώσο­υν τις προβλέψεις τους βασιζόμενα στο σενάριο ότι ο πληθωρισμό­ς (Εναρμονισμ­ένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) θα φτάσει φέτος στο 2,7%, από 2,6% που προβλέπετα­ι στον προϋπολογι­σμό του 2024, για να υποχωρήσει στο 2% από το 2025 έως και το 2028.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece