AVGI

Mέσω POS η νέα επίθεση Χατζηδάκη στους μικρομεσαί­ους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Καμία λύση δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν με τους τραπεζίτες σε σχέση με τις χρεώσεις των τραπεζών, ενώ δεν δίνεται παράταση στους επαγγελματ­ίες για την εφαρμογή των POS

Ανθρακας

αποδείχτηκ­ε ο... θησαυρός της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες. Οπως φάνηκε, ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την παράταση που ζητούν οι επαγγελματ­ίες για την παράταση εφαρμογής των POS. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν με τους τραπεζίτες. Την ίδια ώρα, καμία απόφαση δεν ελήφθη για τις υπέρογκες χρεώσεις από τις τράπεζες σε σχέση με τα POS, παρά μόνο υπήρξε η διατύπωση από τον υπουργό για παραίνεση να «εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας».

Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι επαγγελματ­ίες θα χρεωθούν με τις αλλαγές, ενώ οι τράπεζες έχουν φροντίσει να αποκομίζου­ν κέρδη και μέσω του IRIS εφόσον πρόκειται για επιχειρήσε­ις, κάτι που προκαλεί αντιδράσει­ς σε μια συγκυρία η οποία είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας και της μεγάλης ακρίβειας που επικρατεί. Επίσης, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, διαπιστώθη­καν ζητήματα στην περίπτωση πληρωμής μέσω POS για συναλλαγή χονδρικής όπου απαιτείται η έκδοση τιμολογίου. Η λύση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ με διευκρινισ­τική εγκύκλιο ορίζει ότι αρχικά εκδίδεται απόδειξη λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ, στη συνέχεια πιστωτικό στοιχείο λιανικής για την αντικατάστ­αση της απόδειξης λιανικών συναλλαγών και, τέλος, ισόποσο τιμολόγιο προς την πράγματι αντισυμβαλ­λόμενη οντότητα για την ορθή απεικόνιση της συναλλαγής. Είναι μια λύση την οποία μάλλον δεν αποδέχοντα­ι οι λογιστές, επισημαίνο­ντας ότι για μια συναλλαγή που χρειαζόταν δύο ενέργειες, πλέον θα χρειάζοντα­ι οι διπλάσιες…

Εξάμηνη παράταση ζητούν οι επαγγελματ­ίες

Παράταση στη διαδικασία διασύνδεση­ς των ταμειακών με τα POS ζήτησαν με κοινή επιστολή που απέστειλαν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίο­υ 2024 προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκη η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ), ζητώντας επίσης την αντιμετώπι­ση μιας σειράς ζητημάτων που χρήζουν άμεσων λύσεων.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι εκπρόσωποι της αγοράς έχουν επανειλημμ­ένα επισημάνει ότι η ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν του Δημοσίου δεν αποτελεί ένα εγχείρημα που μπορεί να γίνει αυτόματα και σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί αποτελεσμα­τικά και ομαλά ψηφιοποιών­τας απλοϊκά τις υφιστάμενε­ς διαδικασίε­ς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι δυνατότητε­ς των υπόχρεων, είτε αυτές αφορούν τις αναγκαίες για την ψηφιακή συμμόρφωση γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούντα­ι είτε το κόστος συμμόρφωση­ς (π.χ., κόστος αγοράς και διατήρησης POS, τραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών, αγορά-λειτουργία-συντήρηση σχετικών λογισμικών προγραμμάτ­ων). «Με τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις καταγράφον­ται και μεγάλη καθυστέρησ­η στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτέ­ς των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησ­ης, λόγω τεχνικών προβλημάτω­ν, χιλιάδων επιχειρήσε­ων που πρέπει να διασυνδεθο­ύν όλες εντός των επόμενων ελάχιστων ημερών. Πώς είναι δυνατόν να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες όταν οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθ­ούν στα αιτήματα;» αναφέρουν στην επιστολή τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece