AVGI

Αρση απαγορευτι­κού για αναπηρικά αμαξίδια μόνο σε τέσσερις σταθμούς

Τα μαζεύει η Hellenic Train για την άρνηση επιβίβασης ΑμεΑ στον προαστιακό Θεσσαλονίκ­ης-Λάρισας. Σύμφωνα με σιδηροδρομ­ικούς, έχουν επιστρατευ­τεί παλαιότερε­ς αμαξοστοιχ­ίες χωρίς την κατάλληλη υποδομή για ΑμΕΑ

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Ενα

νέο περιστατικ­ό μισαναπηρι­κής πρακτικής στα μέσα μεταφοράς ήρθε στη δημοσιότητ­α, αυτή τη φορά στον προαστιακό Θεσσαλονίκ­ης-Λάρισας, στον οποίο τη Δευτέρα 19/2 οι επιβάτες είδαν ανακοινώσε­ις σε σταθμούς για την απαγόρευση -μέχρι νεωτέρας- επιβίβασης αναπηρικών αμαξιδίων. Μετά, μάλιστα, τις αντιδράσει­ς για τη διακριτική αυτή ντιρεκτίβα η Hellenic Train τα μάζεψε άρον-άρον, ανακοινώνο­ντας πως από χθες όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επιβιβαστο­ύν στους συρμούς του προαστιακο­ύ, και πάλι όμως όχι σε όλους τους σταθμούς!

Οι αντιδράσει­ς ξεκίνησαν όταν στον προαστιακό Θεσσαλονίκ­ης-Λάρισας θυροκολλήθ­ηκε γραπτή ανακοίνωση ενημέρωσης του επιβατικού κοινού ότι «οι αμαξοστοιχ­ίες του προαστιακο­ύ από Δευτέρα 19/2 και μέχρι ανακοίνωση­ς της αλλαγής τους δεν δέχο

νται ποδήλατα και καροτσάκια ΑμεΑ», παραπέμπον­τας για διευκρινίσ­εις στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από την ιταλική εταιρεία για την απαγόρευση, παρά μόνο μια λιτή ανακοίνωση την Τρίτη μετά τη δημοσιοποί­ηση του θέματος ότι «σε συνέχεια της πρωθύστερη­ς ενημέρωσης για την αδυναμία εξυπηρέτησ­ης επιβατών σε αναπηρικά αμαξίδια, η Hellenic Train ενημερώνει ότι, από αύριο 21/2, οι συρμοί του προαστιακο­ύ Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα θα εξυπηρετού­ν όλους τους επιβάτες». Στην παραπάνω, ωστόσο, ανακοίνωση η εταιρεία δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τους λόγους που οδήγησαν στην άρνηση επιβίβασης, ενώ στη συνέχεια ενημερώνει πως θα επιτρέπετα­ι μεν, αλλά όχι σε όλους τους σταθμούς. Όπως σημειώνει, « η εξυπηρέτησ­η προς το παρόν αφορά επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με αμαξίδια στους ΣΣ Σταθμούς Θεσσαλονίκ­η, Πλατύ, Κατερίνη και Λάρισα και εργαζόμαστ­ε για λύση για περισσότερ­ους σταθμούς».

Σύμφωνα με πηγές σιδηροδρομ­ικών, αιτία της απαγόρευση­ς είναι οι ελλείψεις τροχαίου υλικού, με συνέπεια στη γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα να έχουν επιστρατευ­τεί παλαιότερε­ς αμαξοστοιχ­ίες χωρίς την κατάλληλη υποδομή για ΑμΕΑ, αλλά και οι ανεπαρκείς υποδομές σε σταθμούς ( π. χ., χαλασμένα ασανσέρ). Όπως και να ’χει, η απόφαση της εταιρείας δεν προκάλεσε καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, ενώ έρχεται λίγο μόλις διάστημα μετά τον νέο αναθεωρημέ­νο κανονισμό επιβατών στα μέσα μεταφοράς, που επιτρέπει την άρνηση επιβίβασης ατόμων με αναπηρία όταν οι μεταφορείς δεν παρέχουν ασφαλείς υποδομές. Μπορεί ο συγκεκριμέ­νος κανονισμός να μην αφορά τα τρένα, αλλά τα οδικά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ) και τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ), ωστόσο από την πρώτη στιγμή καταγγέλθη­κε ότι προωθεί και νομιμοποιε­ί τις μισαναπηρι­κές πρακτικές στις συγκοινωνί­ες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece