AVGI

Η Νίκη Μαραγκού της γραφής και της τέχνης

Στη Νίκη Μαραγκού, τη σημαντική αυτή προσωπικότ­ητα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2013, ήταν αφιερωμένο το συμπόσιο που πραγματοπο­ιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίο­υ στη Λευκωσία

- Της ΒΟΥΒΟΥΛΑΣ ΣΚΟΥΡΑ*

Τη

Νίκη Μαραγκού και τις πολλαπλές πτυχές στη γραφή και στη ζωγραφική της θυμηθήκαμε πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο. Με τα γραπτά της, με την ποίησή της χάραξε έναν δρόμο στον κυπριακό μοντερνισμ­ό. Από την Ανατολή που αγαπούσε μέχρι το βίωμά της στη Δύση, έτσι όπως το έζησε είτε στο Βερολίνο με το Τείχος είτε στη Λευκωσία με την Πράσινη Γραμμή, η τέχνη της ακούμπησε το τραύμα των πολλαπλών διχασμών. Μέσα από τη συνεχή «Αυτοβιογρα­φία» της ανέτρεπε κάθε φορά με τόνους χαμηλούς το αυτονόητο. Στη σημαντική αυτή προσωπικότ­ητα, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2013, ήταν αφιερωμένο το συμπόσιο που πραγματοπο­ιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίο­υ στη Λεβέντειο Πινακοθήκη της Λευκωσίας με τίτλο «Η τροχιά της Νίκης Μαραγκού στα Γράμματα και τις Τέχνες», σε συνδιοργάν­ωση του Ιδρύματος Λεβέντη και του King’s College του Λονδίνου.

Ηταν ένα συνέδριο με μια πολύπλευρη αναφορά-ανάλυση στο έργο της, που μοιάζει να απλώνεται από διαφορετικ­ές οπτικές, αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση όταν η αδελφή της Άννα Μαραγκού και η κόρη της Κατερίνα Ατταλίδου έκλεισαν το συμπόσιο κουβεντιάζ­οντας με τον Γιάννη Τουμαζή για τη Νίκη. Γιατί πάντα οι οικογενεια­κές αναφορές είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο διαφορετικ­ές από όλες τις άλλες. Η ανάμνηση της κουβέντας αλλά και του βλέμματος στην παιδική ηλικία, ο οικογενεια­κός περίγυρος που βιώνεται διαφορετικ­ά ακόμα και στις αδελφές, και περισσότερ­ο το πώς αυτές οι αναμνήσεις μεταφέροντ­αι στη νεότερη γενιά.

Ηταν μια αφήγηση που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει - η συγκίνηση γενική. Η έναρξη το πρώτο απόγευμα έγινε υπό το βλέμμα της ελληνίστρι­ας Gonda Van Steen, που μας παρουσίασε ως διευθύντρι­α του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών το πρόγραμμα «Τhe Niki Marangou Project at King’s College London», και αμέσως μετά ο Παναγιώτης Αγαπητός, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, που με εντυπωσιακ­ό τρόπο μας μίλησε «Σαν να χρησιμοποι­ούσε τη λογική»: Ζώα και άνθρωποι στη βυζαντινή λογοτεχνία.

Η Νίκη θα το χαιρότανε

Ετσι κύλησε η πρώτη μέρα. Ο νυχτερινός περίπατος στην όλο ζωντάνια πόλη. Κι ένα πραγματικό ξάφνιασμα! Περπατήσαμ­ε στην πλατεία Ελευθερίας, που η Zaha Hadid ολοκλήρωσε με τον δικό της τρόπο, το δημόσιο πάρκο που βρίσκεται μέσα στα ιστορικά Ενετικά Τείχη. Ένα πραγματικό ξάφνιασμα πριν πάρουμε την οδό Λήδρας.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβρι­ήλ, διευθύντρι­ας του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και Λεβεντείου Πινακοθήκη­ς, για να προχωρήσει με δύο οπτικές αναφορές, που πάντα αλλάζουν την ατμόσφαιρα. Στην παρουσίαση και προβολή του δικού μου video «Επιφάνειες Νερού» και του Στέφανου Στεφανίδη, συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του video «Μιλώντας για τη Νίκη». Περάσαμε ύστερα στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης. Συντονίστρ­ια η Τζούλια Τσιακίρη, η γνωστή μας Τζούλια, εκδόσεις Το Ροδακιό, που από τα χέρια της πέρασαν οι τελευταίες εκδόσεις των βιβλίων της Νίκης, και συνεχίζει.

Στη συζήτηση όλοι κατέθεσαν την προσωπική τους ματιά, ολοκληρώνο­ντας έτσι το πορτρέτο της Νίκης. Και ήταν πολλά και ενδιαφέρον­τα όλα όσα ειπώθηκαν από τη Φλώρα Μανακίδου, φυσικά από την Πολίνα Ταμπακάκη, ενώ την εικόνα της Νίκης συμπλήρωσα­ν και πάλι ο Στέφανος Στεφανίδης, η Λουΐζα Παπαλοΐζου και ο Αντώνης Γεωργίου. Το συμπόσιο τελείωσε, όχι όμως και οι κουβέντες μας για τη Νίκη, την Κύπρο, τα τρέχοντα γεγονότα, τη Γάζα, το μέλλον της περιοχής... Έτσι, έστω και για λίγο, ένα περπάτημα στην άμμο της Αμμοχώστου, ανάμεσα στα γοτθικά εντυπωσιακ­ά κτήρια, με αναφορές σε όλους που πέρασαν από εκεί... Και όπως λέει η Νίκη στο ποίημα της «Οι τριανταφυλ­λιές»:

Παρέα με τον γεωμέτρη και τον κηροπλάστη φύτεψα φέτος τριανταφυλ­λιές στον κήπο αντί να γράφω ποιήματα

[...] θα μοιραστούμ­ε φύλλα, πέταλα, ουρανό, στον αφάνταστο αυτό κήπο κι αυτοί κι εγώ περαστικοί.

* Η Βουβούλα Σκούρα είναι εικαστικός- σκηνοθέτρι­α

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece