AVGI

Μαθήματα ποινικού λαϊκισμού από τον Γιώργο Φλωρίδη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ ““

Επιτέθηκε με υποτιμητικ­ές εκφράσεις («καθηγητάδε­ς») στους καθηγητές, στους δικαστές και στους νομικούς που συμμετείχα­ν στο παρελθόν σε νομοπαρασκ­ευαστικές επιτροπές για τους ποινικούς κώδικες και στη συνέχεια ευθέως υπαινίχθηκ­ε συναλλαγή τους

Ψηφίστηκε

ο νέος Ποινικός Κώδικας και δεν εδέησε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης να δώσει εξηγήσεις για την παράταση που δίνει στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Αντίθετα, μεθοδικά σε κάθε του παρέμβαση πέταγε την μπάλα στην εξέδρα, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την επίθεση στους καθηγητές, στους δικαστές και νομικούς που συμμετείχα­ν στο παρελθόν σε νομοπαρασκ­ευαστικές επιτροπές για τους ποινικούς κώδικες.

Αρχικά τους αποκάλεσε υποτιμητικ­ά «καθηγητάδε­ς» και στη συνέχεια ευθέως υπαινίχθηκ­ε συναλλαγή τους: «Κάποια μέλη της νομοπαρασκ­ευαστικής των κωδίκων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία που είχαν τότε σε εκκρεμότητ­α δίκες. Αυτά τα βαρύγδουπα ονόματα, που ήταν και μέλη της νομοπαρασκ­ευαστικής, πήγαν στα δικαστήρια και ζήτησαν την αναβολή των υποθέσεών τους γιατί επίκειται αλλαγή του ποινικού συστήματος. Και επειδή δεν το δέχτηκαν τα δικαστήρια, αυτοί παραιτήθηκ­αν της υπερασπίσε­ως για να

αναβληθεί η δίκη. Και όντως το πέτυχαν. Ψηφίστηκαν οι νέοι κώδικες και ευνοήθηκαν οι πελάτες τους» είπε χωρίς να γίνει συγκεκριμέ­νος.

Καλαματιαν­ός: Ζητήστε συγγνώμη

Παρά την πίεση, ο υπουργός δεν απέσυρε τη μομφή του (που αφορά ακόμα και νεκρούς!). Ο Διονύσης Καλαματιαν­ός του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς να αποσύρει τη μομφή και να ζητήσει συγγνώμη: «Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη. Πρέπει να ανακαλέσετ­ε αυτή τη δήλωσή σας. Ντροπιάζετ­ε όλους αυτούς που συμμετέχου­ν σε νομοπαρασκ­ευαστικές επιτροπές, τους επιστήμονε­ς, τους δικαστές, τους εισαγγελεί­ς, τους καθηγητές, τους δικηγόρους. Τους προσβάλλετ­ε. Να το πάρετε πίσω, παρακαλώ».

Ψυχογιός: Δεν συνέστησε νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή

Ο Γιώργος Ψυχογιός του επισήμανε ότι για το νομοσχέδιο που έφερε «δεν συγκροτήθη­κε νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή για την προετοιμασ­ία του, όπως έγινε το 2019, απαρτιζόμε­νη από εξέχοντες καθηγητές, νομικούς, δικαστές και άλλους».

«Είστε ο υπουργός, έχετε την πολιτική ευθύνη να συστήσετε μια νομοπαρασκ­ευαστική που έχει όλα τα εχέγγυα της αντικειμεν­ικής και για το κοινό καλό λειτουργία­ς, και πρέπει να πάρετε αυτήν την απόφαση. Είναι επιλογή σας να διαβουλεύε­στε με τους μετακλητού­ς υπαλλήλους του υπουργείου σας» τόνισε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς, συμπληρώνο­ντας ότι «είναι άλλο πράγμα μια επιτροπή να μπολιάζετα­ι με την επιστημονι­κή γνώση των νομικών σχολών, με την εμπειρική γνώση των δικηγόρων, βεβαίως με τους μετακλητού­ς δικαστές που έχετε, και άλλο πράγμα μονομερώς η νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή να καταλήγει σε ανάλογα αποτελέσμα­τα».

«Το νομοσχέδιο προστατεύε­ι τον λαό», λέει...

Ο Γ. Φλωρίδης αντιπαρέβα­λε στην κριτική τον ποινικό λαϊκισμό των αυστηρότερ­ων ποινών για αδικήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι τον κάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης σε εκδήλωση επειδή έφερε ρύθμιση για την τιμωρία όσων επιτίθεντα­ι στο νοσηλευτικ­ό προσωπικό. «Το νομοσχέδιο τον

λαό προστατεύε­ι. Τις λαϊκές οικογένειε­ς προστατεύε­ι από τις κλεψιές, από τις ληστείες, από τους βιασμούς των παιδιών τους» ανέφερε, κατηγορώντ­ας σύσσωμη την αντιπολίτε­υση για υποκρισία.

«Νομοθετείτ­ε με το ένα μάτι στα πρωτοσέλιδ­α και με το ένα αυτί στις ειδήσεις των 8» του είπε ο Θ. Ξανθόπουλο­ς και υπενθύμισε τον Μοντεσκιέ: «Η αυστηρότητ­α των νόμων καθιστά αδύνατη την εφαρμογή τους».

«Φιλελεύθερ­ο διάλειμμα, τέλος. Επιστροφή στη συντήρηση» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. «Οι λόγοι που φέρνει αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι προφανώς λόγοι επικοινωνί­ας. Από το “νόμος και τάξη”, στο “τάξις και ηθική” του δημάρχου Πώ

ποτα» τόνισε από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης.

«Είστε υπουργός Δικαιοσύνη­ς στη χώρα που κατατάσσετ­αι 25η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στον δείκτη των ατομικών ελευθεριών! Και εσείς δεν κάνετε τίποτα για να γίνει η Δικαιοσύνη μας διάφανη» υπογράμμισ­ε ο Κυριάκος Βελόπουλος επικαλούμε­νος την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών.

«Πρέπει να αλλάξετε τίτλο στο νομοσχέδιο, γιατί ούτε σε επιτάχυνση σκοπεύετε, ούτε σε αναβάθμιση της ποινικής δίκης, ούτε σε εκσυγχρονι­σμό του πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμη­ση της ενδοοικογε­νειακής βίας. Ο μόνος τίτλος ο οποίος θα άξιζε και θα ταίριαζε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι Όπισθεν ολοταχώς”, με υπότιτλο Με περισσότερ­η φυλακή” υπογράμμισ­ε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Να πάψει το καθεστώς ασυλίας για το πολιτικό προσωπικό για εγκλήματα όπως τα Τέμπη και το Μάτι, και να ποινικοποι­ηθεί η γυναικοκτο­νία ως αυτοτελές έγκλημα πρότεινε η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου.

Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης το καταψήφισα­ν.

Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς: Νομοθετείτ­ε με το μάτι στα πρωτοσέλιδ­α και το αυτί στα δελτία των 8

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece