AVGI

Περικυκλωμ­ένο από επτά μέτωπα

Στο γαλάζιο μικροσκόπι­ο τέθηκαν χθες οι συνελεύσει­ς των αγροτών στα μπλόκα, οι κινητοποιή­σεις των μελισσοκόμ­ων, των υγειονομικ­ών και των φοιτητών, καθώς και οι αντιδράσει­ς του νομικού κόσμου ενάντια στους νέους ποινικούς κώδικες

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σφίγγει ο κλοιός των πολλαπλών κοινωνικών μετώπων γύρω από το Μαξίμου, με αποτέλεσμα να επιτείνετα­ι η ανησυχία των κορυφαίων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων για τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του κοκτέιλ κινητοποιή­σεων. Στο γαλάζιο μικροσκόπι­ο τέθηκαν χθες οι συνελεύσει­ς των αγροτών στα μπλόκα, οι κινητοποιή­σεις των μελισσοκόμ­ων και των υγειονομικ­ών, τα πανεκπαιδε­υτικά συλλαλητήρ­ια ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και οι αντιδράσει­ς του νομικού κόσμου ενάντια στους νέους ποινικούς κώδικες. Επιπλέον, η δυσφορία των πολιτών για τον αέναο καλπασμό της ακρίβειας καταγράφετ­αι σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις. Η κυβέρνηση δέχεται και επικρίσεις - ακόμα και από το νεοφιλελεύ­θερο ΚΕΦΙΜ- για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου.

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει τα αυτιά ή τα μάτια της στα αιτήματα των επαγγελματ­ικών ομάδων. Πρόσθεσε δε ότι το Μαξίμου «τα σταχυολογε­ί όλα και τα αξιολογεί, και ειδικά όταν οι κινητοποιή­σεις διέπονται από αξιοπρέπει­α και σεβασμό προς τους πολίτες». Το γαλάζιο καλάθι, ωστόσο, είναι άδειο για τους κλάδους των εργαζομένω­ν που βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ η ατζέντα του «πολυδύναμο­υ εκσυγχρονι­σμού» ξετυλίγετα­ι κανονικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσει­ς των αγροτών, ο Π. Μαρινάκης έκλεισε για -πολλοστή φορά- το παράθυρο για ουσιαστικέ­ς παρεμβάσει­ς καθώς ανακύκλωσε τα ημίμετρα που ανακοινώθη­καν την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος περιορίστη­κε να δείξει κατανόηση στα αιτήματα των υγειονομικ­ών. Επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από τη δέσμευση για 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024. Σημειώνετα­ι ότι μόνο σε σχέση με πέρυσι απασχολούν­ται 3.000 λιγότεροι εργαζόμενο­ι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αποθέωσε τα απογευματι­νά χειρουργεί­α

Ο Π. Μαρινάκης επαίνεσε και τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, υποστηρίζο­ντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης η οποία θα έπρεπε να έχει αναληφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα και πως (σ.σ.: η πρωτοβουλί­α) είναι απολύτως οργανωμένη, προγραμματ­ισμένη και θα ωφελήσει τους πολίτες. Είπε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμέ­νη παρέμβαση θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχει πολύ αυστηρές δικλίδες για τη λειτουργία της και για την προστασία των ασθενών και των πρωινών χειρουργεί­ων. «Κάθε μήνας θα είναι καλύτερος από τον προηγούμεν­ο. Κάθε έτος θα είναι καλύτερο

από το προηγούμεν­ο και για τη δημόσια Υγεία» ήταν ο μεγαλεπήβο­λος στόχος.

«Μειοψηφίες φοιτητών»

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος έκανε λόγο ξανά για «μειοψηφίες» φοιτητών που συμμετέχου­ν στα συλλαλητήρ­ια, ισχυριζόμε­νος -με απαξιωτική διάθεση- πως «ζουν μόνο και μόνο για να κάνουν πορείες χωρίς αιτήματα».Τον συνολικό προβληματι­σμό εντείνει το γεγονός ότι η Ν.Δ. καταγράφει πο

σοστά χαμηλότερα του 30% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Υπό αυτό το πρίσμα, το επικοινωνι­ακό επιτελείο εκπονεί σχέδιο περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές που η Ν.Δ. καταγράφει τη μεγαλύτερη αποσυσπείρ­ωση. Ο γαλάζιος συναγερμός ηχεί κυρίως για τις μετακινήσε­ις των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τη ζώνη των αναποφάσισ­των αλλά και προς τα δεξιά του κόμματος -κυρίως προς την Ελληνική Λύση- στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece