AVGI

«Οχι» Ανδρουλάκη στα ιδιωτικά ΑΕΙ μετά τα πολλά ήξεις αφήξεις

- Νίκος Λιονάκης

Επειτα από ένα μακρύ διάστημα υιοθέτησης μιας στάσης «ναι μεν, αλλά» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, και αφότου είχε δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσε­ις που έβαζε, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς επέλεξε χθες, ημέρα έναρξης του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να ανακοινώσε­ι ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζε­ι το νομοσχέδιο Πιερρακάκη. «Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματ­οποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπι­κό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο» είπε (Mega) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τα «πυρά» της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσδοκούσ­ε -βασιζόμενη στην έως τώρα αμφιταλαντ­ευόμενη στάση του- να βρει έναν κοινοβουλε­υτικό σύμμαχο για να δώσει άρωμα συναίνεσης στην παράκαμψη του άρθρου 16. Έδωσε δε την ευκαιρία στο Μ. Μαξίμου να «χτυπήσει» τη Χαριλάου Τρικούπη επί του «μεταρρυθμι­στικού» πεδίου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμ­ού τους για το «εκσυγχρονι­στικό» ακροατήριο, αξιοποιώντ­ας παράλληλα το γεγονός ότι μερίδα της βάσης και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Ο Μ. Βορίδης μίλησε για παλινωδίες του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ την αποστολή αποδόμησης του μεταρρυθμι­στικού προφίλ του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος με εκτενή «ανάλυσή» του στο καθιερωμέν­ο briefing. «Ο κ. Ανδρουλάκη­ς είναι στα λόγια προοδευτικ­ός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμ­ού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέ

λει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη τις πιο “ασόβαρες”, θεωρώ, δικαιολογί­ες για να μην υπερψηφίσε­ι ένα εμβληματικ­ό νομοσχέδιο» είπε ο Π. Μαρινάκης. Πρόσθεσε ότι «είναι λυπηρό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτε­υση, που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες για τις μεγάλες αλλαγές». «Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμί­α του ΠΑΣΟΚ» απάντησε η Χαρ. Τρικούπη, προτρέποντ­άς τον να ανησυχεί για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, τη διάλυση της Υγείας, την ακρίβεια, τις μπίζνες στην Παιδεία κ.ά. Επιπλέον του ζήτησε να απαντήσει ποιους προστατεύε­ι η κυβέρνηση, αφήνοντας με το νομοσχέδιο για τους ποινικές κώδικες παράθυρο ακαταδίωκτ­ης κακουργημα­τικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece