AVGI

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, πέφτει το αέριο

- Α.Ζ.

ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ βρίσκεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου και αναμένεται να επιβαρύνει και τη λιανική, η οποία ήδη έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ, αντίθετα, κατρακυλά η χρηματιστη­ριακή τιμή του φυσικού αερίου και αποκλιμακώ­νονται οι χονδρεμπορ­ικές τιμές ηλεκτρισμο­ύ.

Χθες στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο τύπου brent βρέθηκε ξανά στα 83,50 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα στα οποία βρέθηκε και την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, όταν στις 2/2 διαμορφωνό­ταν στα 77,33 δολάρια. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του Αμερικανικ­ού Ινστιτούτο­υ Πετρελαίου, παρουσιάζε­ται μεγάλη αύξηση των αμερικανικ­ών αποθεμάτων αργού.

Στην εγχώρια αγορά ήδη η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται πλέον στο 1,903 ευρώ/λίτρο, του πετρελαίου κίνησης (diesel) σε 1,743 λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης σε 1,345 ευρώ/λίτρο, έχοντας «κερδίσει» μέσα σε έναν μόλις μήνα 0,087, 0,095 και 0,055 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα. Η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ και σε άλλους νομούς η μέση τιμή διαμορφώνε­ται πάνω από 1,95 ευρώ/λίτρο.

H χώρα μας βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά στην τρίτη θέση με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ε.Ε., μετά τις Δανία και Ολλανδία, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία (19/2) είναι υψηλότερη κατά περίπου 9,5% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27.

Στον αντίποδα, βουτιά σημειώνει η χρηματιστη­ριακή τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστή­ριο αναφοράς της Ευρώπης (TTF), καθώς χθες έπεσε στα 23,34 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν κοντά στα 58 ευρώ.

Πάντως, και η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή Φεβρουαρίο­υ (1-23/2) είναι κοντά στα 75 ευρώ/μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τα 93 ευρώ του Ιανουαρίου, κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί στα τιμολόγια Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece