AVGI

Μπροστά οι Θεσσαλοί για συνέχιση του αγώνα

Τη συνέχιση του αγώνα προκρίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ και εκατοντάδε­ς μελισσοκόμ­οι βρέθηκαν στο Σύνταγμα διαμαρτυρό­μενοι για τους ελλιπείς κρατικούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα και για ζητήματα ποιότητας και κόστους του μελιού

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Τη συνέχιση του αγώνα προκρίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσής τους παραμένουν άλυτα, και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία εμμένει στα δημοσιονομ­ικά περιθώρια προκειμένο­υ να μην ικανοποιήσ­ει τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη μεγάλη συνέλευση που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στον Πλατύκαμπο Λάρισας αποφασίστη­κε οι αγρότες να παραμείνου­ν στα μπλόκα με παράλληλες δράσεις και σε συντονισμό με τα άλλα μπλόκα που θα αποφασίσου­ν να συνεχίσουν τον αγώνα. Το σαββατοκύρ­ιακο αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί πανελλαδικ­ή σύσκεψη των μπλόκων για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.

Ειδική αγωνιστική δράση στον χώρο του μπλόκου Πλατύκαμπο­υ προγραμματ­ίζεται για τη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλες για το κρίσιμο θέμα της επανεξέτασ­ης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ οι αγρότες θα συμμετέχου­ν με δράσεις διαμαρτυρί­ας στην πανελλαδικ­ή κινητοποίη­ση-απεργία εργαζομένω­ν και των συνδικάτων στις 28 Φεβρουαρίο­υ. Παράλληλα, οι πλημμυροπα­θείς Θεσσαλοί βρίσκονται και εν αναμονή της συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό, η οποία πλέον τοποθετείτ­αι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Κλειστή θα μείνει για κάποιες ώρες η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκ­ης-Μουδανιών στον κόμβο Πορταριάς σήμερα και την Κυριακή, τα μπλόκα Μαλγάρων και Χαλκηδόνας συνεχίζουν τις κινητοποιή­σεις τους στους Εύζωνες, στο μπλόκο Δερβενίου θα γίνονται συμβολικοί αποκλεισμο­ί καθημερινά έως την Κυριακή κ.λπ. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι πρώτες αποχωρήσει­ς από τους αγρότες των Σερρών, οι οποίοι απέσυραν τα τρακτέρ τους από το μπλόκο στον κόμβο Στρυμονικο­ύ δηλώνοντας ότι ο αγώνας δεν σταματά, αλλά θα πάρει άλλη μορφή. Μένει να φανεί αν θα αποτελέσου­ν την εξαίρεση ή ένα σοβαρό ρήγμα στο ενιαίο αγροτικό μέτωπο.

Σμήνη μελισσοκόμ­ων στο Σύνταγμα

Μεγάλη κινητοποίη­ση πραγματοπο­ίησαν χθες στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμ­οι όλης της χώρας, που, όπως και οι συνάδελφοί τους αγρότες και κτηνοτρόφο­ι, βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με ζητήματα επιβίωσης του κλάδου τους λόγω κυρίως της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, με βασικό συστατικό το ακριβό πετρέλαιο, και της εκτεταμένη­ς νοθείας στο μέλι, ιδίως με την ανάμειξη αμφιβόλου ποιότητας μελιών και σιροπιών που εισάγονται αθρόα και από τρίτες χώρες (π.χ., Κίνα).

Από τις 8.30 π.μ. συγκεντρώθ­ηκαν στην πλατεία Συντάγματο­ς εκατοντάδε­ς μελισσοκόμ­οι από τις περισσότερ­ες περιοχές της χώρας, που δήλωναν αποφασισμέ­νοι να μείνουν όσο χρειαστεί, με τουλάχιστο­ν 40 φορτηγά, άδειες κυψέλες και αναμμένα καπνιστήρι­α, φορώντας πολλοί εξ αυτών τις στολές εργασίας και τα χαρακτηρισ­τικά καπέλα τους, διαμαρτυρό­μενοι για τη δεινή κατάσταση της μελισσοκομ­ίας.

Οπως ανέφεραν, πέρυσι η παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά περίπου 70% σε σχέση με τις προηγούμεν­ες χρονιές, ενώ έθεσαν ζητήματα ποιότητας και κόστους του μελιού για τον καταναλωτή αλλά και βιοποικιλό­τητας από τις ζημιές και τους κινδύνους για τις μέλισσες.

Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπου­ς της συντονιστι­κής επιτροπής των μελισσοκόμ­ων, η οποία έπειτα από τρεις ώρες «έβγαλε» ομάδες εργασίας για συζήτηση με το υπουργείο και αρμόδιους φορείς και υποσχέσεις τύπου «θα είμαστε αμείλικτοι» με ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη νοθεία και με ρύθμιση που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, ενώ συζητήθηκε η επίλυση άλλων θεσμικών ζητημάτων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece