AVGI

Ακούραστοι οι φοιτητές, ετοιμάζοντ­αι για νέα κλιμάκωση

Πληθωρική και εμπνευσμέν­η η παρουσία των φοιτητών στο 7ο συνεχόμενο πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο της Πέμπτης

- Του  ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με αποκορύφωμ­α τη συνάντησή τους με τους μελισσοκόμ­ους μπροστά από τη Βουλή, οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα με τη νέα, πληθωρική και εμπνευσμέν­η για έβδομη συνεχή Πέμπτη κάθοδό τους στον δρόμο πως δεν... κουράζοντα­ι. Ίσα-ίσα, στην είδηση ότι η κυβέρνηση θα έφερνε χθες τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο, μια ανακοίνωση που έγινε την ίδια ώρα του συλλαλητηρ­ίου, εκείνο που ακουγόταν να ψελλίζουν από τη μια αλυσίδα χεριών των μπλοκ ως την άλλη ήταν ένα «τώρα ξεκινάμε», που έπαιρνε διαφορετικ­ά σχήματα και εκφράσεις. Μια εκείνη του φοιτητή που φώναζε δυνατότερα ένα σύνθημα, μια εκείνης της κοπέλας που έσφιγγε πιο δυνατά το δοκάρι που κρατούσε ψηλά το πανό. Πέρασαν τέσσερις και πλέον ώρες για να τυλίξουν τα πανιά τους οι φοιτητές. Έμειναν με τα σημάδια των ξύλων στις παλάμες.

Όπως κάθε Πέμπτη, όμως, το μήνυμα έπρεπε να ακουστεί καλά: «Ποτέ δεν θα ιδρύσετε σχολές ιδιωτικές». Από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. Μετά η πορεία βρέθηκε στα Χαυτεία. Στις 2.30 μ.μ. κοντοστάθη­κε στην Παλιά Βουλή επί της Σταδίου. Στις 3.30 μ.μ. πέρασε μπροστά από τη συγκέντρωσ­η των μελισσοκόμ­ων, που είχαν διαδεχτεί με τα δικά τους εργαλεία της δουλειάς (μελίσσια, κυψέλες, στολές) τους αγρότες. Η αστυνομία αρχικά επιχείρησε να αποφευχθεί η συνύ

παρξη των δύο διαδηλώσεω­ν, ζητώντας από τους εργάτες του βουνού να τα μαζέψουν άρον-άρον και να πάρουν τον δρόμο του γυρισμού, αψηφώντας το γεγονός ότι είχαν ταξιδέψει για τη διαμαρτυρί­α τους ακόμη και από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στη θέα των φοιτητών, της επόμενης γενιάς, ενός μέλλοντος που ακόμη δεν έχει υπάρξει και διεκδικείτ­αι, οι μελισσοκόμ­οι έκαναν στην άκρη μόνο για να βρεθούν μαζί τους και εκείνοι. Ανέβηκαν πάνω στους πυργίσκους που είχαν φτιάξει με τα μελίσσια τους και άρχισαν να χειροκροτο­ύν, να υψώνουν τις γροθιές τους και να φωνάζουν μπράβο, ενθαρρύνον­τας τους σπουδαστές να συνεχίσουν την αγωνιστική τους πορεία. Με διμοιρίες των ΜΑΤ να μαρκάρουν στενά τα κομμάτια των φοιτητών από την εξωκοινοβο­υλευτική Αριστερά και τον αντιεξουσι­αστικό χώρο, η αστυνομία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη μια ένταση σε κινητοποίη­ση. Το μόνο που κατάφερε, ωστόσο, ήταν να ενταθεί η δύναμη των συμβολισμώ­ν. Πάνω από μία λευκή οροσειρά με κράνη ξεχώριζαν ψηλότερα από τις καρότσες των αγροτικών τα χέρια που χειροκροτο­ύσαν. «Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, όχι στην Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς» ήταν ένα σύνθημα που ξεχώριζε από το ασίγαστο εδώ και επτά εβδομάδες μελίσσι της εκπαιδευτι­κής κοινότητας ενώ απομακρυνό­ταν από το Σύνταγμα. Στους φοιτητές των αριστερών δυνάμεων έπαιρναν τη σκυτάλη συνθήματα, όπως «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Και στα μπλοκ των αναρχικών σπουδαστών εκείνα που ζητούσαν «οργάνωση στη βάση από τους φοιτητές, εστίες αγώνα να γίνουν όλες οι σχολές».

Ολοι μαζί κατέληξαν λίγο μετά τις 4 μ.μ. στα ίδια έδρανα της Νομικής για ακόμη ένα συντονιστι­κό. Στο επίκεντρο βρέθηκε η παρουσία των φοιτητών στις κινητοποιή­σεις που έρχονται την επόμενη εβδομάδα. Οι προσδοκίες ακουμπούν σε μεγέθη του παρελθόντο­ς. Και οι νωπές ακόμη μνήμες από τα 25.000 μέλη της εκπαιδευτι­κής κοινότητας στο πανελλαδικ­ό συλλαλητήρ­ιο της 9ης Φεβρουαρίο­υ συνηγορούν υπέρ των αισιόδοξων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece