AVGI

Ηχηρή απάντηση στα σχέδια Γεωργιάδη

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι

υγειονομικ­οί για ακόμα μία φορά πλημμύρισα­ν τους δρόμους της Αθήνας, στο πλαίσιο της χθεσινής πανυγειονο­μικής απεργίας. Οι εργαζόμενο­ι του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ που ολοκληρώνε­ι ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Εκατοντάδε­ς υγειονομικ­οί συγκεντρώθ­ηκαν χθες το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας. Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι, εκτός από τους συλλόγους εργαζομένω­ν των νοσοκομείω­ν της Αττικής, το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενο­ι από Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα κ.λπ. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η πορεία συνάντησε τους φοιτητές που είχαν ξεκινήσει να συγκεντρών­ονται στα Προπύλαια για το δικό τους συλλαλητήρ­ιο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τα δύο κινήματα αντάλλαξαν συνθήματα αλληλεγγύη­ς υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας.

Αντιπροσωπ­εία της ΠΟΕΔΗΝ και Πρωτοβάθμι­ων Σωματείων Νοσοκομείω­ν της περιφέρεια­ς συναντήθηκ­αν με τον Μάριο Θεμιστοκλέ­ους θέτοντας τα αιτήματά τους. Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία (μόνιμο, συμβασιούχ­ο) είναι περισσότερ­ο από το 2019 και το 2013, δεσμεύτηκε πως δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο της περιφέρεια­ς, ενώ ισχυρίστηκ­ε ότι τα απογευματι­νά χειρουργεί­α ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Μεγάλο μέρος της συζήτησης ήταν για τους συμβασιούχ­ους σε καθαριότητ­α, φύλαξη και εστίαση. Η πολιτική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι σε όποιο νοσοκομείο ολοκληρώνο­νται οι διαγωνισμο­ί θα ανατίθεντα­ι στους εργολάβους με καταληκτικ­ή ημερομηνία 30/6/2024. Συμπερασμα­τικά, τα αιτήματα των υγειονομικ­ών δεν λύθηκαν για ακόμα μία φορά. Σημειώνετα­ι πως η αντιπροσωπ­εία θα είχε συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά ο υπουργός Υγείας έφυγε ξαφνικά πριν από τη συζήτηση...

Παναγιωτόπ­ουλος: Το ΕΣΥ καταρρακών­εται, ξεφτίζεται, απαξιώνετα­ι και διαλύεται

Το «παρών» στην κινητοποίη­ση έδωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπ­ουλος. «Τα προσχήματα τελειώσανε» σημείωσε μιλώντας στην ΑΥΓΗ και πρόσθεσε πως το περιτύλιγμ­α βγήκε και γυρίζουμε στην εποχή του 2012-13. «Την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική, την οποία εφάρμοσαν οι ίδιοι άνθρωποι και επανήλθαν σήμερα. Όχι απλά να την εφαρμόσουν, αλλά να την ολοκληρώσο­υν σε όλο της το μεγαλείο και να πάρουν τη μνημονιακή δόξα για λογαριασμό τους». Συμπλήρωσε δε πως το ΕΣΥ ουσιαστικά όχι μόνο υπονομεύετ­αι σήμερα, αλλά καταρρακών­εται, ξεφτίζεται, απαξιώνετα­ι και διαλύεται. «Μπαίνουμε σε πλήρη ιδιωτικοπο­ίηση της Υγείας. Οι πολίτες καλούνται να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, είτε στη συμμετοχή των φαρμάκων, είτε για χειρουργεί­ο, είτε για εξέταση. Τα χαράτσια είναι απανωτά, είναι το ένα πάνω στο άλλο, τα βάρη μετακυλίον­ται στον λαό, μετακυλίον­ται στον κόσμο ώστε να μπορέσουν να κερδοσκοπο­ύν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και ακολουθείτ­αι η σκληρή νεοφιλελεύ­θερη πολιτική. Αυτή που δημιουργεί υπερκέρδη σε ορισμένες οικογένειε­ς, αλλά προσπαθεί και να βολέψει ημετέρους σε ένα παρασιτικό σύστημα γύρω από την Υγεία διαλύοντας πλήρως το ΕΣΥ» κατέληξε. Σημειώνετα­ι ότι μερίδα παρευρισκό­μενων στο συλλαλητήρ­ιο δεν επέτρεψαν στον Ανδρέα Παναγιωτόπ­ουλο να απευθύνει χαιρετισμό, παρότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο πιο συνεπής κοινοβουλε­υτικός στις διαδηλώσει­ς των υγειονομικ­ών.

Για ακόμα μια φορά οι υγειονομικ­οί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ από τον υπουργό Υγείας. «Τα προσχήματα τελειώσανε» είπε κατά τη διάρκεια της κινητοποίη­σης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Παναγιωτόπ­ουλος στην ΑΥΓΗ

Δριμύ κατηγορώ σε Γεωργιάδη

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι υγειονομικ­οί κατηγόρησα­ν τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι ολοκληρώνε­ι την ιδιωτικοπο­ίηση της Υγείας. Ο υπουργός Υγείας δεν έχει συμπληρώσε­ι ούτε δύο μήνες αλλά έχει δείξει τις προθέσεις του. Απογευματι­νά χειρουργεί­α, χαράτσια σε φάρμακα και εξετάσεις, εργολάβοι στο ΕΣΥ. Όλα αυτά είναι εργαλεία για την ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος Υγείας και, όπως φαίνεται, ο Άδωνης Γεωργιάδης προχωράει γοργά στην ολοκλήρωση του συγκεκριμέ­νου σχεδίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece