AVGI

«Καμπάνα» στο Star για σεξισμό

-

Ισως είναι η πρώτη, αλλά οπωσδήποτε μία από τις σπάνιες φορές που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης λαμβάνει απόφαση επικαλούμε­νο -μεταξύ άλλων- τις διατάξεις περί ισότητας των φύλων, την εξάλειψη του σεξισμού και των στερεοτύπω­ν λόγω φύλου από τον δημόσιο λόγο. Επικαλείτα­ι έτσι για την απόφασή του πλήθος ρυθμιστικώ­ν κειμένων, από τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι το σύνταγμα.

Υπό τη νέα πρόεδρο Ευτέρπη Κουτζαμάνη δεν εξετάζοντα­ι μόνο οι νέες υποθέσεις, αλλά και παλαιότερε­ς που, αν και ώριμες προς δημοσίευση, χρόνιζαν στα συρτάρια και, για να λέμε την αλήθεια, ποιος νοιαζόταν; Ποιος θα μπορούσε να διαμαρτυρη­θεί; Μια τέτοια υπόθεση, που χρόνιζε από το 2019, είναι αυτή του Star, στο οποίο επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους αθροιστικά 45.000 ευρώ για τρεις παραβάσεις και συγκεκριμέ­να: α) 15.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσης αληθούς και ακριβούς μετάδοσης γεγονότων και ελέγχου πληροφοριώ­ν πριν από τη μετάδοσή τους (κατά τη γνώμη δύο μελών δεν τελέστηκε το αδίκημα), β) 15.000 ευρώ για μη προστασία της αξίας του ανθρώπου και δυσμενείς διακρίσεις λόγω φύλου και γ) 15.000 ευρώ για ποιοτική υποβάθμιση προγράμματ­ος. Οι παραβάσεις εντοπίστηκ­αν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 31.7.2019. Η υπόθεση εξετάστηκε έπειτα από καταγγελία της Μαρίας Σταθούρου, η οποία ήταν άμεσα θιγείσα.

Οπως διαπίστωσα­ν οι υπηρεσίες του ΕΣΡ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων προβλήθηκε διαπληκτισ­μός της καταγγέλλο­υσας με άλλο άτομο για μια θέση πάρκινγκ στην Κόρινθο, γεγονός μάλιστα το οποίο είχε συμβεί, σύμφωνα με την καταγγελία, πέντε χρόνια πριν από τη μετάδοσή του, το 2014. Η καταγγέλλο­υσα ζήτησε την αποκατάστα­ση της προσβολής της προσωπικότ­ητάς της, της τιμής και της υπόληψής της, ως ατόμου και γυναίκας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΕΣΡ: «Η προβολή αυτή, σε μορφή είδησης, ενός περιστατικ­ού που έλαβε χώρα πέντε χρόνια πριν, δύο ανθρώπων, και μάλιστα γυναικών, με το σχόλιο (και υπότιτλο) “Οι κυρίες έχουν νεύρα. Και όταν οι κυρίες έχουν νεύρα, η ευγένεια πηγαίνει άκλαυτη”, που παρουσιάζε­ι τις γυναίκες όχι μόνο ως κακές οδηγούς αλλά και ως άτομα που, με αφορμή την κακή οδήγηση, προβαίνουν σε διενέξεις κατωτάτου επιπέδου, μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικ­ή, σεξιστική, χαμηλής ποιότητας, απάδουσα και της υποχρέωσης μετάδοσης ακριβών και φυσικά επίκαιρων ειδήσεων». Με αυτά τα δεδομένα, το ΕΣΡ προχώρησε στην κύρωση του προστίμου των 45.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece