AVGI

«Ανθρωπιστι­κούς θύλακες» σχεδιάζει το Ισραήλ

Το μοντέλο των «προστατευμ­ένων» καταυλισμώ­ν, που εφαρμόστηκ­ε για τους Ινδιάνους μετά την κατάκτηση της Αμερικής, θυμίζουν οι ιδέες αξιωματούχ­ων του Τελ Αβίβ για το μέλλον της Γάζας

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Ολο και πιο ανάγλυφα προβάλλει πλέον το σχέδιο του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας - αλλά και κατ’ επέκταση όλων των κατεχόμενω­ν παλαιστινι­ακών εδαφών- μετά το τέλος του σημερινού πολέμου. Ένα σχέδιο που κατά βάση συνίσταται στη δημιουργία κατακερματ­ισμένων θυλάκων χωρίς εδαφική συνέχεια και την προοπτική να αποτελέσου­ν κάποτε ενιαίο κράτος.

Το σχέδιο για τη δημιουργία των λεγόμενων «ανθρωπιστι­κών θυλάκων», όπως αποκαλούν τις σχεδιαζόμε­νες ζώνες Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι, θυμίζει αρκετά τους ειδικούς «προστατευμ­ένους» καταυλισμο­ύς που δημιούργησ­ε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους Ινδιάνους της Αμερικής κατά την κατάκτηση της Δύσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το δίκτυο Channel 12 της ισραηλινής τηλεόρασης, έχουν ήδη επιλεγεί «χώροι δοκιμής» για το μοντέλο. Η συνοικία Ζεϊτούν στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας είναι ένας από αυτούς τους χώρους.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του δικτύου Channel 12 της ισραηλινής τηλεόρασης, ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει «περιφερεια­κή ασφάλεια» και οι Παλαιστίνι­οι θα διαχειρίζο­νται τις «υποθέσεις» τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνδέονται όχι μόνο με τη Χαμάς αλλά και με τη διεθνώς αναγνωρισμ­ένη Παλαιστινι­ακή Αρχή.

«Αναζητούμε τους κατάλληλου­ς ανθρώπους για να το κάνουν» σημείωσε Ισραηλινός αξιωματούχ­ος στο Reuters υπό συνθήκες ανωνυμίας. «Όμως είναι σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος» πρόσθεσε, σημειώνοντ­ας ότι η Παλαιστινι­ακή Αρχή θα πρέπει να αποκλειστε­ί από το συγκεκριμέ­νο μοντέλο «αυτοδιοίκη

σης» επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσ­ε το ρεπορτάζ.

Ο υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι σημείωσε πως το σχέδιο ισοδυναμεί με ανακατάληψ­η από το Ισραήλ της Γάζας, από την οποία απέσυρε στρατεύματ­α και εποίκους το 2005.

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Οργάνωσης για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς, απέρριψε εξίσου κατηγορημα­τικά το σχέδιο. «Όλες οι προσπάθειε­ς του Ισραήλ να αλλάξει τα γεωγραφικά και δημογραφικ­ά χαρακτηρισ­τικά της Γάζας δεν θα επιτύχουν» τόνισε.

Την ίδια ώρα, οι νεκροί Παλαιστίνι­οι από τους καθημερινο­ύς ισραηλινού­ς βομβαρδισμ­ούς στη Γάζα πλησιάζουν πια τις 30.000. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών Αρχών της Χαμάς στην περιοχή, τουλάχιστο­ν 29.410 άτομα έχουν σκοτωθεί και 69.465 έχουν τραυματιστ­εί από τις 7 Οκτωβρίου.

Επτά αεροπορικέ­ς επιδρομές στη διάρκεια της Πέμπτης προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστο­ν 48 ατόμων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικ­ού πρακτορείο­υ Α.Ρ. Εικόνες από την περιοχή δείχνουν ένα τέμενος να έχει ισοπεδωθεί, ενώ πύραυλος έπληξε κατοικία στην πόλη της Ράφα σκοτώνοντα­ς τουλάχιστο­ν τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένεια­ς, συμπεριλαμ­βανομένης της μητέρας και ενός παιδιού.

Οι Χούθι συνεχίζουν να προκαλούν

Στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνέχισαν τις επιθέσεις τους, με ακόμα ένα πλοίο που έπλεε ανοιχτά του Άντεν να γίνεται χθες στόχος πυραύλων.

«Πλοίο δέχθηκε επίθεση από δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να ξε

σπάσει πυρκαγιά» επισήμανε η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO), εξηγώντας ότι η επίθεση σημειώθηκε 70 ναυτικά μίλια από το Άντεν.

Η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς Ambrey επισήμανε, από την πλευρά της, ότι πρόκειται για ένα βρετανικής ιδιοκτησία­ς φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου. Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε παράλληλα την κατάρριψη ακόμα δύο drones από φρεγάτες του στην περιοχή.

Οι υποστηριζό­μενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, επιτίθεντα­ι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς προς τους Παλαιστίνι­ους στη Λωρίδα της Γάζας. Η οργάνωση ανακοίνωσε μάλιστα χθες την «απαγόρευση» διέλευσης πλοίων ισραηλινών, αμερικανικ­ών ή βρετανικών συμφερόντω­ν από την Ερυθρά Θάλασσα.

 ?? ?? Στην Υεμένη, οι απόφοιτοι των πανεπιστημ­ίων ξεκινούν αμέσως την «εθελοντική» τους στρατιωτικ­ή εκπαίδευση
Στην Υεμένη, οι απόφοιτοι των πανεπιστημ­ίων ξεκινούν αμέσως την «εθελοντική» τους στρατιωτικ­ή εκπαίδευση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece