AVGI

«O τρελός γιος της σκύλας»

Οργισμένο το Κρεμλίνο μετά τη νέα φραστική επίθεση του Αμερικανού Προέδρου κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν «καουμπόι του Χόλιγουντ»

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Εκρηξη και οργή εκατέρωθεν για άλλη μια φορά χθες στις «εμπόλεμες» εδώ και καιρό σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την τελευταία προσωπική επίθεση του Τζο Μπάιντεν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε «τρελό γιο σκύλας». Τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου έγιναν σε μια σύντομη ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωσ­η χρημάτων για την προεκλογικ­ή εκστρατεία του. «Έχουμε ένα τρελό γιο σκύλας, τον Πούτιν, και άλλους, και πρέπει πάντα να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, αλλά η υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητ­α είναι η κλιματική αλλαγή» είπε συγκεκριμέ­να ο Πρόεδρος.

Αμεση και οξεία ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, που έκανε

λόγο για κάκιστη προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να εμφανιστεί ως κάποιου είδους «καουμπόι του Χόλιγουντ». Αναφερόμεν­ος στο περιστατικ­ό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η χρήση τέτοιου λεξιλογίου δεν πλήττει τον Βλ. Πούτιν, αλλά ουσιαστικά «ντροπιάζει» την ίδια την Αμερική. «Η χρήση τέτοιου είδους γλώσσας εναντίον του αρχηγού άλλου κράτους από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να πλήξει τον Πρόεδρό μας. Ευτελίζει όσους χρησιμοποι­ούν τέτοιο λεξιλόγιο» είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος, συμπληρώνο­ντας: «Πιθανώς ήταν κάποια προσπάθειά του να μοιάσει με καουμπόι του Χόλιγουντ. Αλλά ειλικρινά δεν νομίζω πως αυτό είναι δυνατό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποι­εί επιθετικού­ς φραστικούς χαρακτηρισ­μούς ή ωμή γλώσσα στον δημόσιο λόγο του εναντίον ατόμων που προφανώς θέλει να απαξιώσει ή

να απονομιμοπ­οιήσει. Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον Βλ. Πούτιν «δολοφόνο», «τραμπούκο», «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη». Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε διακηρύξει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Νέες κυρώσεις

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ γνωστοποίη­σαν ότι προετοιμάζ­ουν «μεγάλες κυρώσεις» κατά της Μόσχας ως απάντηση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές του αρκτικού κύκλου υπό αδιευκρίνι­στες ακόμη συνθήκες. Μιλώντας στους δωρητές του Δημοκρατικ­ού Κόμματος στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο ενός τριήμερου ταξιδιού του στην Καλιφόρνια για να συγκεντρώσ­ει χρήματα για την εκστρατεία επανεκλογή­ς του το 2024, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης «έκπληκτος» από τα πρόσφατα σχόλια του -πολύ πιθανού- Ρεπουμπλικ­άνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ. «Μερικά από τα

πράγματα που λέει αυτός ο τύπος (σ.σ.: ο Ντ. Τραμπ) συγκρίνοντ­ας τον εαυτό του με τον Ναβάλνι, ότι η χώρα μας έγινε κομμουνιστ­ική επειδή διώκεται δικαστικά (…) δεν ξέρω από πού προέρχεται όλο αυτό» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Με εκπλήσσει» συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει την τάση να «ξεφεύγει» φραστικά όταν μιλάει σε εκλογικούς εράνους και τους τελευταίου­ς μήνες έχει κάνει αναλόγως επιθετικά σχόλια για τον Κινέζο Πρόεδρο, για το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα αλλά και για τον πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, για τους βομβαρδισμ­ούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι φραστικές επιθέσεις του κατά του Βλ. Πούτιν έχουν ενταθεί τελευταία και στον Λευκό Οίκο και στην προεκλογικ­ή εκστρατεία. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο και τους «αλήτες του» για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτε­υσης. «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια αυτού που έκαναν ο Πούτιν και οι αλήτες του» είπε από τον Λευκό Οίκο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αλ. Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτ­ε ανάμειξη στον θάνατο του φυλακισμέν­ου ακτιβιστή και διατείνετα­ι πως οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι ο Βλ. Πούτιν είναι άμεσα υπεύθυνος είναι απαράδεκτο­ι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκ­ε στον έρανο που διοργάνωσε την Τετάρτη ο επιχειρημα­τίας διαχείριση­ς κεφαλαίων Τζον Ντόερ, όπου και μίλησε επί 16 λεπτά ευχαριστών­τας την πρώην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία επίσης παρευρισκό­ταν στην εκδήλωση. «Είναι η καλύτερη πρόεδρος της Βουλής που είχαμε ποτέ. Δόξα τω Θεώ, ήταν στο πλευρό μας» είπε σύμφωνα με δημοσιογρά­φους που κάλυπταν την εκδήλωση.

 ?? ?? Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποι­εί βαρείς χαρακτηρισ­μούς για τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποι­εί βαρείς χαρακτηρισ­μούς για τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece