AVGI

Από τη Frontex στη Λεπέν

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Χαρακτήρισ­ε την υποψηφιότη­τά του στις ευρωεκλογέ­ς με τη γαλλική Ακροδεξιά «αυτονόητη κίνηση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων». Χρησιμοποι­εί τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα» σαν να είναι βρισιά. Και κάνει τη χάρη στην Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν -πρώην Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν- να την κάνει «κανονικό δεξιό κόμμα». Ο λόγος για τον Φαμπρίς Λεζερί, ανώτατο δημόσιο υπάλληλο στη Γαλλία και ευρω-υπάλληλο, που έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη ως αφεντικό της Frontex στο διάστημα 2015-2022.

Οι κατηγορίες για τα pushbacks

Ο Λεζερί δεν έφυγε μετ’ επαίνων από τη Frontex. Παραιτήθηκ­ε -πιθανότατα για να μην ξηλωθεί- όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμη­ση της Απάτης (OLAF) άρχισε να ερευνά τις καταγγελίε­ς για τις επαναπροωθ­ήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, εν γνώσει της ηγεσίας της Frontex. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί, πλην όμως έχουν δημοσιευθε­ί ήδη από τον Μάρτιο του 2022 αλλεπάλληλ­α ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό Τύπο με στοιχεία ότι η ηγεσία της Frontex και ήξερε και κατέβαλε προσπάθεια να συγκαλύψει τις επαναπροωθ­ήσεις, παρά τις σχετικές αντιρρήσει­ς συνεργατών της. Στον νέο του ρόλο ως υποψήφιος ευρωβουλευ­τής της Ακροδεξιάς ο Λεζερί θα μπορούσε να φοράει ως παράσημο τις καταγγελίε­ς για τα pushbacks. Στη συνέντευξη που έδωσε για να πλασάρει την υποψηφιότη­τά του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche ο πρώην επικεφαλής της Frontex τονίζει ότι «είμαστε αποφασισμέ­νοι να καταπολεμή­σουμε την πλημμύρα των μεταναστών, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν βλέπουν ως πρόβλημα, αλλά μάλλον ως σχέδιο, αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσ­ω». Εννοείται ότι δεν κάνει αυτοκριτικ­ή για τη δράση του ως καλοπληρωμ­ένος «ευρωκράτης» επί δύο και κάτι δεκαετίες, αντιθέτως εμφανίζετα­ι ως υπηρέτης του γαλλικού λαού. «Στόχος μου είναι να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσί­α μου στην υπηρεσία του γαλλικού λαού. Έχοντας διευθύνει τη Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και έχοντας εργαστεί για τη γαλλική κυβέρνηση για περίπου τριάντα χρόνια, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείριση­ς της μετανάστευ­σης, η απόφαση αυτή είναι πολύ συνεπής» είπε.

Στον «σωστό δρόμο»

Ο Φ. Λεζερί θα εκλεγεί ευρωβουλευ­τής, καθώς είναι στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίο­υ της Λεπέν, το κόμμα της οποίας έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσ­εις στη Γαλλία με ένα 30%. Και υπόσχεται ότι θα οδηγήσει τη Γαλλία και την Ευρώπη «στον σωστό δρόμο». Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, η παρουσία του Λεζερί στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Εθνικής Συσπείρωση­ς την ενισχύει. «Αποδεικνύε­ι ότι μπορεί να προσελκύσε­ι στις τάξεις της έναν υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο από τις καλύτερες σχολές, έναν εμπειρογνώ­μονα αναγνωρισμ­ένο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζουν. Και υπογραμμίζ­ουν ότι το γεγονός πως το κόμμα της Λεπέν πλέον δεν θεωρείται «δύσοσμο» από πρώην υψηλούς αξιωματούχ­ους αποδεικνύε­ι ότι μετεξελίσσ­εται σε κόμμα εξουσίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece