AVGI

Η ρουτίνα του θανάτου

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το αδιέξοδο μεγαλώνει, η Δύση κάνει ασκήσεις τόνωσης του ηθικού του Κιέβου, αλλά και του δικού της και ο Πούτιν δίνει ρεσιτάλ σαρκασμού

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Το δικό του μήνυμα -με τον τρόπο του όπως πάντα- έστειλε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τα δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σαν σήμερα το 2022. Πέταξε στη θέση του συγκυβερνή­τη μ’ ένα στρατηγικό βομβαρδιστ­ικό Tu-160 από το αεροδρόμιο της Καζάν, στον Βόλγα, και διαμήνυσε στους Δυτικούς ότι το 95% των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχει εκσυγχρονι­στεί και είναι ετοιμοπόλε­μο... Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία μόλις παρέλαβε τέσσερα από αυτά τα νέα υπερηχητικ­ά βομβαρδιστ­ικά με ικανότητα εξοπλισμού στρατηγικώ­ν πυρηνικών όπλων.

Ολα αυτά την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε από την Ουάσιγκτον ένα νέο πακέτο σαρωτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, 500 συνολικά, για τον θάνατο του φυλακισμέν­ου Αλ. Ναβάλνι και τα δύο χρόνια του πολέμου. Τα μέτρα, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχουν σκοπό να καταστήσου­ν υπεύθυνη λογοδοσίας τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτε­υσης. Θα στοχεύουν άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Αλ. Ναβάλνι, καθώς και τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία της, τα δίκτυα προμηθειών της, αλλά και όσους παραβιάζου­ν τις κυρώσεις «σε πολλές ηπείρους». Ρωτώντας τον Βλ. Πούτιν για το επιθετικό σχόλιο του Τζο Μπάιντεν σε βάρος του, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε στον δημοσιογρά­φο της κρατικής τηλεόρασης μετά την πτήση του με τοTupolev: «Γι’ αυτό όπως σας είπα προτιμάμε τον Μπάιντεν ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, επειδή είναι προβλέψιμο­ς». Στο μεταξύ, αντιμέτωπε­ς με τις καθυστερήσ­εις των Δυτικών στην παράδοση νέας στρατιωτικ­ής βοήθειας, καθώς το ζήτημα έχει γίνει αντικείμεν­ο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθε­σης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκ­αν πρόσφατα να αποχωρήσου­ν από τη στρατηγική­ς σημασίας πόλη Αβντίιβκα, επιτρέποντ­ας στις ρωσικές δυνάμεις να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Οι Ρώσοι εντατικοπο­ιούν και πυκνώνουν τώρα τους βομβαρδισμ­ούς τους στο Χάρκοβο, που μόλις πέρυσι ανακαταλήφ­θηκε από τον ουκρανικό στρατό. Το αδιέξοδο αφορά, όμως, στον ίδιο βαθμό και τη Δύση, καθώς διαπιστώνε­ι τις ανυπέρβλητ­ες δυσκολίες αυτού του πολέμου τόσο σε πολιτική, όσο και σε στρατιωτικ­ή στήριξη του Κιέβου, κι ενώ όλο και περισσότερ­οι παράγοντες επισημαίνο­υν ότι η εν λόγω σύγκρουση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμό.

Τηλεδιάσκε­ψη του G7

Η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής, τηλεδιάσκε­ψη κορυφής του G7, μ’ ένα νέο πακέτο αυστηρότερ­ων κυρώσεων κατά της Μόσχας να αναμένεται ότι θα είναι το κύριο παραδοτέο, σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση της ατζέντας. Παρόντες θα είναι όλοι, πλην του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέλεξε αντί της συνόδου να παραστεί διά ζώσης στο Αγροτικό Σαλόνι, στη μεγάλη ετήσια αγροτοκτην­οτροφική έκθεση της Γαλλίας, μια ευκαιρία να δείξει το ενδιαφέρον του για τους αγανακτισμ­ένους αγρότες της χώρας του και να προσπαθήσε­ι να αμβλύνει την οργή τους. Ως πρόεδρος του G7 το τρέχον έτος η Τζ. Μελόνι θα παρουσιάσε­ι τον Β. Ζελένσκι, ο οποίος έχει προγραμματ­ιστεί να κάνει μια σύντομη ομιλία. Στη συνέχεια οι ηγέτες του G7 θα συζητήσουν για περίπου μία ώρα, εστιάζοντα­ς κυρίως στην Ουκρανία, αν και την τελευταία στιγμή προστέθηκε στην ατζέντα και η Μέση Ανατολή. Αναμένεται, επίσης, να υπάρξει μια κοινή δήλωση που θα έχει ως στόχο να διαλύσει την εντύπωση ότι η Δύση έχει βαρεθεί να υποστηρίζε­ι την Ουκρανία, αλλά όχι απόφαση για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακ­ών στοιχείων της Ρωσίας προκειμένο­υ να βοηθηθεί το Κίεβο. Παράλληλα, πάει πίσω και το πλάνο της fast track ένταξης του Κιέβου στην Ε.Ε., καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θόλωσε τα νερά πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι είναι απίθανο να ανοίξει το θέμα της ενταξιακής διαδικασία­ς της Ουκρανίας πριν από τις ευρωεκλογέ­ς.

 ?? ?? Ουκρανός στρατιώτης σε γερμανικό άρμα Gepard, που δεν αρκεί για να ανατρέψει την κατάσταση στο μέτωπο
Ουκρανός στρατιώτης σε γερμανικό άρμα Gepard, που δεν αρκεί για να ανατρέψει την κατάσταση στο μέτωπο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece