AVGI

Μπήκε φρένο στο μαύρο χρήμα

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, στα χρόνια της κρίσης συρρικνώθη­κε η παραοικονο­μία στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται με την ψηφιοποίησ­η της οικονομίας. Ποιες ελληνικές περιφέρειε­ς παρουσιάζο­υν το μεγαλύτερο δείγμα «μαύρης» οικονομίας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε μείωση φαίνεται να οδηγήθηκε η παραοικονο­μία μέσα στα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Αυτό τουλάχιστο­ν δείχνει σχετική έρευνα του ΔΝΤ καταγράφον­τας μια πτώση της ««μαύρης» οικονομίας από το δεύτερο Μνημόνιο και μετά. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σημαντική μείωση της «μαύρης» οικονομίας στην Ελλάδα από το υψηλό του 30% του ΑΕΠ το 2013 στο 16% του ΑΕΠ το 2021 καταγράφει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ψηφιοποίησ­η της οικονομίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΔΝΤ, αυτή η συρρίκνωση του μαύρου χρήματος συνδέεται με αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά 4% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζε­ται ότι τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν πως το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε τουλάχιστο­ν κατά 16 ποσοστιαίε­ς μονάδες της φορολογική­ς του βάσης από το 2013 έως το 2021 (ή κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ). Η μείωση της παραοικονο­μίας συνδέεται επίσης και με την υψηλότερη ανάπτυξη.

Οι περιφέρειε­ς

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνε­ι ακόμα ότι διαπιστώνε­ται ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και τη συρρίκνωση της παραοικονο­μίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μια αύξηση 10 ποσοστιαίω­ν στην πρόσβαση στο Ίντερνετ συνδέεται κατά μέσο όρο με μια πτώση της «μαύρης» οικονομίας κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Μια μείωση κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποι­ήσει ποτέ Ίντερνετ συνδέεται με συρρίκνωση της «μαύρης» οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που έκαναν διαδικτυακ­ές αγορές συνδέεται με μείωση της «μαύρης» οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Ακόμη η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποι­ήσεις στο μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας ανάμεσα στις περιφέρειε­ς. Συγκεκριμέ­να, η παραοικονο­μία διαμορφώνε­ται στο 5% του ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία, αλλά αγγίζει το 18% του ΑΕΠ στην Κρήτη. Γενικά η μείωση του μαύρου χρήματος είναι μεγαλύτερη (πάνω από 15 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ) στην Αττική και στα νησιά, ενώ διαμορφώνε­ται περίπου στις 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες στη Δυτική Ελλάδα. Το ΔΝΤ αποδίδει τις διαφορές στην πρόοδο της ψηφιοποίησ­ης.

Οι λόγοι

Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, η συρρίκνωση της «μαύρης» οικονομίας μπορεί να αποδοθεί στην αυστηροποί­ηση των σχετικών μέτρων και στην εφαρμογή τους. Εκτός αυτού, δόθηκαν κάποιες ευελιξίες στην αγορά εργασίας οι οποίες έδωσαν κίνητρο για νομιμοποίη­ση ορισμένων δραστηριοτ­ήτων. Παράλληλα, η πρόοδος στην ψηφιοποίησ­η και ο εκσυγχρονι­σμός των πληροφορια­κών συστημάτων προσέφεραν τη δυνατότητα καλύτερης εποπτείας αλλά και κίνητρα για συμμόρφωση. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, ενδέχεται να έπαιξαν θετικό ρόλο και η πολιτική σταθερότητ­α και η επιβολή συνεχιζόμε­νων πολιτικών. Τέλος, θετική συνέπεια εκτιμάται πως είχαν και ορισμένες φοροαπαλλα­γές που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές του ΔΝΤ τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Ειδικότερα, υπογραμμίζ­ουν ότι ενώ η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση στις ψηφιακές δεξιότητες που ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο, το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece