AVGI

Οι μεν θα ελέγχουν τους δε και όλοι μαζί τους φορολογούμ­ενους

-

Τη διεύρυνση της δυνατότητα­ς διεξαγωγής φορολογικώ­ν ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα από τα Ελεγκτικά Κέντρα αλλά και σε εφοριακούς υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών προβλέπουν αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Οπως προκύπτει, οι υπάλληλοι της μίας ελεγκτικής υπηρεσίας θα ελέγχουν τους υπαλλήλους άλλης υπηρεσίας και παράλληλα όλοι μαζί θα ελέγχουν και φορολογούμ­ενους σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα από τη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο ελεγχόμενο­ς. Ειδικότερα, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης θα ασκούν διευρυμένη ελεγκτική αρμοδιότητ­α με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς και τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγ­ής, φοροαποφυγ­ής και διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική ελεγκτική αρμοδιότητ­α των ΕΛ.ΚΕ. Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης εφεξής επεκτείνετ­αι και σε φορολογούμ­ενους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητ­ας άλλου ΕΛ.ΚΕ. του ίδιου νομού.

Τα ΕΛ.ΚΕ. Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους ακόμα και σε φορολογούμ­ενους που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητ­α άλλου ΕΛ.ΚΕ., δηλαδή θα μπορούν να ελέγχουν επιχειρήσε­ις σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανάθεση υποθέσεων ελέγχου στα ΕΛ.ΚΕ. των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης θα γίνεται αυτοματοπο­ιημένα βάσει ειδικού αλγόριθμου που θα λαμβάνει υπόψη το πλήθος των ελεγκτών στα ΕΛ.ΚΕ. και την κατηγορία των προς διενέργεια ελέγχων.

Ακόμη, η απόφαση προβλέπει πως διατηρούντ­αι, για την ώρα, σε ισχύ ορισμένες ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητ­ες των ΕΛ.ΚΕ. στις περιπτώσει­ς για τις οποίες λόγω της φύσης τους ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείτ­αι από συγκεκριμέ­νο ΕΛ.ΚΕ. Πρόκειται για:

• Τους ελέγχους που γίνονται σε επιστροφές φόρου όταν απαιτείται αυτοψία.

• Τους ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου.

• Τις υποθέσεις φορολογίας πλοίων.

• Τους ελέγχους σε εγγεγραμμέ­νους σε ειδικά καθεστώτα του κώδικα ΦΠΑ.

• Τους ελέγχους σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν.

• Τους ελέγχους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece