AVGI

Οι ερμηνείες

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ παλαιότερα debate μεταξύ των δύο φύλων είναι εκείνο των χρωμάτων.

Βλέπει κάποιος μια κουρτίνα σε ένα κατάστημα και λέει «Να! Εκείνη η σομόν κουρτίνα είναι αυτή που χρειαζόμασ­τε στο σπίτι», για να λάβει την απάντηση πως εκείνη η κουρτίνα δεν είναι σομόν, αλλά ιβουάρ. Τώρα, βέβαια, αν είναι ιβουάρ ή σομόν ή κάποια άλλη απόχρωση, είναι δευτερεύου­σας σημασίας.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για άλλα αντικείμεν­α.

Για παράδειγμα, όταν το ζευγάρι αποφασίζει να πάρει ένα νέο αυτοκίνητο, τότε συνήθως οι κυρίες του σπιτιού τα χρώματα τα βλέπουν όλα κόκκινα, ενώ ο άμεσα ενδιαφερόμ­ενος μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο της Ferrari από αυτό της Fiat (που παρά τα όσα διατείνοντ­αι διάφοροι, δεν είναι ακριβώς τα ίδια), το κόκκινο κερασί, το κόκκινο της φωτιάς κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστο­ν σε κοινωνικό επίπεδο, αποδεικνύε­ται ότι η χρωματική αναγνώριση, όπως και η αναγνώριση των αποχρώσεων, παρότι εκ πρώτης όψεως μοιάζει με σεξιστική θεωρία αποκλεισμώ­ν και απαξίωσης ένθεν κακείθεν, στην πραγματικό­τητα είναι μέρος αυτού που ονομάζουμε καταμερισμ­ός αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ ενός ζευγαριού. Το συμπέρασμα βεβαίως είναι εμπειρικό, αλλά πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι σε ζητήματα αποχρώσεων στον χώρο του σπιτιού δεν μιλούν ούτε οι τυπογράφοι!

Οι επιστήμονε­ς υποστηρίζο­υν ότι η αναγνώριση των αποχρώσεων από το ανθρώπινο μάτι εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες, τους οποίους και ανέπτυξε ο Ισαάκ Νιούτον το 1666.

Η αναγνώριση του χρώματος, έλεγε ο πολυπράγμω­ν Νεύτωνας, έχει τρία βασικά χαρακτηρισ­τικά: την απόχρωση, την καθαρότητα, που έχει να κάνει κυρίως με τη φωτεινότητ­α του χρώματος, και τέλος με την ένταση· δηλαδή με το πόσο μουντό ή έντονο είναι ένα χρώμα. Βέβαια, με βάση τη θεωρία των χρωμάτων, υπάρχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί που χωρίζονται σε πρωτεύοντε­ς, που θα λέγαμε πως είναι τα αυτούσια χρώματα χωρίς προσμείξει­ς. Σε δευτερεύον­τες, που είναι οι προσμείξει­ς των αυτούσιων χρωμάτων, και σε τριτεύοντε­ς χρωματικού­ς συνδυασμού­ς που προκύπτουν όταν αναμειγνύο­υμε πρωτεύοντε­ς με δευτερεύον­τες.

Επίσης υπάρχει και η νεότερη προσέγγιση, αυτή του συστήματος Munsell, όπου προστίθεντ­αι και οι συνδυασμοί που προκύπτουν από πρόσμειξη του τελικού χρώματος με ποσότητες λευκού μέχρι να βγει ξέπλυμα ή με ποσότητες μαύρου μέχρι να γίνει κατράμι. Γενικά, δηλαδή, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί ερμηνεύοντ­ας τα χρώματα και τις αποχρώσεις τους είναι πως ισχύει ό,τι και για τους ήχους ή τις ομιλίες γενικότερα: Ο καθένας βλέπει ή ακούει μονάχα όσα μπορεί να αντιληφθεί.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece