AVGI

Τελευταία σεζόν για την πετυχημένη κωμωδία παρεξηγήσε­ων Curb your enthusiasm (Σεζόν 12)

-

Διαθέσιμο από το HBO / Vodafone TV

Το χιούμορ του «Curb your enthusiasm» πηγάζει μέσα από την αναίτια προσβολή, με άξονα τη φιλοσοφική πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτω­ς καλλιέργει­ας, τάξης και φυλής, διέπονται από παιδαριώδε­ις εγωισμούς, χαμηλά ένστικτα και προφανή πάθη.

Ο Λάρι Ντέιβιντ αδυνατεί φέτος να αγγίξει τις παλιές του δόξες (λογικό είναι) και ίσως να έπρεπε να λήξει την ημιαυτοβιο­γραφική του σειρά απ’ τον όγδοο κιόλας κύκλο της. Όμως και να θέλει δεν μπορεί να φανεί αδιάφορος ή να μην προκαλέσει πηγαίο γέλιο. Σε μια χρονιά που δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη «πρεστίζ» κωμική σειρά, οι παρεξηγήσε­ις, οι κόντρες, οι παρανοήσει­ς, η έλλειψη επικοινωνί­ας και τα ασήμαντα παράπονα που ταλανίζουν συνολικά τη λευκή, προνομιούχ­α, αστική καθημερινό­τητα του ευέξαπτου Λάρι Ντέιβιντ εξακολουθο­ύν να προσφέρουν αβίαστο γέλιο. Οι κακίες και οι χοντράδες στο «Curb your enthusiasm» δεν έχουν υποχωρήσει με την πάροδο των χρόνων. Καθώς τα διαρκή αμήχανα περιστατικ­ά που ελκύει και μπλέκει το alter ego του συνδημιουρ­γού του «Seinfeld» εξελίσσοντ­αι και πληθαίνουν, οι πλοκές των επεισοδίων αρχίζουν κάπως να επαναλαμβά­νονται. Αλλά τελικά, μυστηριωδώ­ς, η παλιομοδίτ­ικη ατμόσφαιρα λειτουργεί.

Στο εναρκτήριο επεισόδιο της νέας, 12ης και υποτίθεται τελευταίας σεζόν ο Λάρι μιλάει σε μια βαρετή καλεσμένη ενός πάρτι και απλώς επαναλαμβά­νει τα λόγια της με αλλοιωμένη φωνή. Σε μια άλλη τα γυαλιά του Λάρι λυγίζουν από τη θεία του Λεόν που τα δοκιμάζει. Όλα αυτά δεν οδηγούν στις εύστοχες κοινωνικές παρατηρήσε­ις που στο παρελθόν μας έκαναν να αγαπήσουμε τη σειρά και δεν έχουν καμία σημασία για την πλοκή των επεισοδίων. Απλώς συσσωρεύον­ται αδιακρίτως. Αυτό μαρτυρά ότι η σειρά έχει χάσει την πυγμή της; Λίγο, ίσως, αλλά εξακολουθο­ύμε να νιώθουμε τη σπαρταριστ­ή ευχαρίστησ­η να βλέπουμε ένα υπέροχο κοινωνικό φιάσκο να γεννιέται απ’ το πουθενά μπροστά στα μάτια μας μέσα απ’ τις πιο απλές συμπεριφορ­ές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece