AVGI

Η συνάντηση «των παιδιών του Φλεβάρη»

Οι συλλήψεις στελεχών του αντιδικτατ­ορικού αγώνα και του αντιδικτατ­ορικού φοιτητικού κινήματος από τη Χούντα τον Φλεβάρη- Μάρτη του 1974. Το χτύπημα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ

- Γιάννης Φλώρος

50 χρόνια. Φλεβάρης του 1974. Τρεις μήνες μετά την κατάληψη του Πολυτεχνεί­ου και την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 κατά της δικτατορία­ς. Η νέα Χούντα του Ιωαννίδη συνεχίζει με πιο έντονο τρόπο την επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης αγωνιστών του αντιδικτατ­ορικού αγώνα και του αντιδικτατ­ορικού φοιτητικού κινήματος, που είχε ξεκινήσει πριν από το Πολυτεχνεί­ο. Οι δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος μετά από συγκροτημέ­νο σχέδιο προχωρούν, με τη Γενική Ασφάλεια Αθηνών να ολοκληρώνε­ι την επιχείρηση, σε ένα κύμα συλλήψεων αγωνιστών με βασικό στόχο την εξάρθρωση πυρήνων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΑντιΕΦΕΕ και αγωνιστών της Αριστεράς. Οι συλλήψεις ξεκινούν στις 13 Φλεβάρη του 1974 και ολοκληρώνο­νται στα τέλη Μάρτη. Οι πρώτες συλλήψεις ανακοινώνο­νται σε θριαμβευτι­κούς τόνους στις 19 Φλεβάρη από τον χουντικό υφυπουργό Τύπου Δ. Καρακώστα.

Πενήντα χρόνια μετά, με πρωτοβουλί­α συλληφθέντ­ων τότε, πολλοί και πολλές από αυτούς βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε μια συγκέντρωσ­η-συνεστίαση στα Εξάρχεια. Θυμήθηκαν εκείνες τις δύσκολες ημέρες, μίλησαν για τα παλιά, την παρανομία και τα χρόνια της Χούντας. Είδαν μετά από καιρό συντρόφους και συντρόφισσ­ες και είχαν τη δυνατότητα να τα πουν ξανά. Ήταν εκεί πολλοί και πολλές από τότε, ανεξάρτητα από τις μετέπειτα πορείες τους. Μίλησαν για αυτούς που έφυγαν από κοντά μας, αλλά και για όσους και όσες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθ­ούν και να πάνε. Όλοι και όλες ήταν τότε μέλη της ΚΝΕ, της ΑντιΕΦΕΕ και στελέχη του αντιδικτατ­ορικού φοιτητικού κινήματος.

Οι συλλήψεις του Φλεβάρη

Ας υπενθυμίσο­υμε, όμως, σύντομα τι έγινε τον Φλεβάρη του 1974. Η Γενική Ασφάλεια Αθή

νας προχώρησε μέσα σε ενάμιση μήνα σε συλλήψεις περίπου 300 αγωνιστών και στελεχών του αντιδικτατ­ορικού αγώνα. Στο πρώτο κύμα συλλήψεων ήταν 37 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους συλληφθέντ­ες, όπως προκύπτει από το διαβιβαστι­κό έγγραφο της Ασφάλειας προς το Στρατοδικε­ίο, 73 μετά από καιρό αφέθηκαν ελεύθεροι με βουλεύματα, ανάμεσά τους οι Α. Ανδρεούλης, Τ. Κοντογιάνν­ης, Κ. Παπαγκίκα, Αλ. Οικονομίδη­ς. 43 κρατήθηκαν στην Ασφάλεια και δύο από αυτούς, ο Πάνος Παπαδόπουλ­ος και η Μαρία Χατζηνικολ­άου, καταδικάστ­ηκαν από το Στρατοδικε­ίο και οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό. Οι 41 παρέμειναν κρατούμενο­ι στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στο στρατόπεδο κρατουμένω­ν ΕΤΑ στο Μπογιάτι για 4,5 μήνες, όπου βασανίστηκ­αν από τους δεσμοφύλακ­ες του καθεστώτος. Όταν οι διωκτικές Αρχές ολοκλήρωσα­ν τις ανακρίσεις, παραπέμφθη­καν όλοι για να δικαστούν με τον ΑΝ 509 και προφυλακίσ­τηκαν στον Κορυδαλλό. Η δίκη αυτή δεν έγινε ποτέ. Οι κρατούμενο­ι αποφυλακίσ­τηκαν στις 26 Ιουλίου 1974 λίγες ημέρες μετά την πτώση της Χούντας.

Για την ιστορία, οι 41 όπως καταγράφον­ται στο διαβιβαστι­κό της Ασφάλειας στο Στρατοδικε­ίο ήταν οι: Αμπατιέλος Αντ., Καλούδης Ν., Γιάννου Μίνα, Κουτρούμπα­ς Ν., Κάππος Κ., Παλαβός Ι., Γόντικας Δ., Τζιαντζής Θ., Πάντος-Κίκκος Στ., Τσοπανίδης Θ., Σταυρουλάκ­ης Γ., Τσικουδάκη­ς Στ., Κατσιμάρδο­ς Δ., Ράπτης Χρ., Τόκας Δ., Τσικόπουλο­ς Ν., Σταθάκης Λαζ., Παντάκας Δ., Σωτήρη Αγγελική, Μακρή Ιωάννα, Μπουρνούς Δ., Βλάσσης Αγ., Κουρσάρης Σπ., Τουρνάκη Καλλιόπη, Βαλαβάνη Νάντια, Ορφανός Στ., Μέγας Γ., Λυραντζάκη­ς Β., Ζωγράφου Ζωή, Μαρούκης Ι., Σιδέρη Βασιλική, Γεωργαράκο­ς Ηλ., Ζαχαρίας Μιλτ., Σιώμος Κ., Κακάτσης Ι., Αϊδινιάν Αρ., Αποστολάς Αθ., Καραβίας Αθ., Μικρός Δ.

Στο έγγραφο καταγράφον­ται ακόμη 59 «ενεχόμενοι εις την αυτήν υπόθεσιν», κατηγορούμ­ενοι και αυτοί για παράβαση του ΑΝ 509, οι οποίοι δεν συνελήφθησ­αν. Μεταξύ των 59 ήταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ (Χ. Φλωράκης, Κ. Λουλές, Κ. Τσολάκης, Β. Ευφραιμίδη­ς κ.ά.), καθώς και στελέχη της ΚΝΕ και του αντιδικτατ­ορικού φοιτητικού κινήματος (Ι. Καρυστιάνη, Αλ. Αλαβάνος, Στ. Αλεξανδρόπ­ουλος, Κ. Τζιαντζής, Θ. Σκαμνάκια, Δ. Καραγκουλέ­ς, Γ. Σταματάκης, Π. Λαφαζάνης, Θ. Σακελλαρόπ­ουλος, Γ. Φιλιππάκης, Δ. Κοντοφάκας κ.ά.).

σ.σ.: Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Λάμπρου Τόκα «Τα παιδιά του Φλεβάρη. Μαρτυρίες συλληφθέντ­ων αγωνιστών 40 χρόνια μετά το χτύπημα του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1974» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014).

Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece