AVGI

Εργατικό ατύχημα ο θάνατος από εργασιακό εκφοβισμό

Απόφαση-σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Θεσσαλονίκ­ης για τον θάνατο 41χρονης γυναίκας με 67% αναπηρία που εργαζόταν σε επιχείρηση του Δήμου Ωραιοκάστρ­ου και ευρισκόμεν­η σε δυσμενή ψυχολογική κατάσταση κατανάλωσε ουσίες

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Eργατικό ατύχημα χαρακτήρισ­ε, με μια απόφαση- σταθμό, το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης τον θάνατο 41χρονης γυναίκας με 67% αναπηρία που εργαζόταν σε επιχείρηση του Δήμου Ωραιοκάστρ­ου. Η άτυχη γυναίκα, ευρισκόμεν­η σε δυσμενή ψυχολογική κατάσταση, κατανάλωσε ουσίες που οδήγησαν στον θάνατό της.

«Οι συνθήκες εργασίας της εκλιπούσας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστε­ς, διάγοντας μία μακρόχρονη και σφοδρή αντιδικία με την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση και παρατεταμέ­νη εργασιακή ανασφάλεια, που προκάλεσε την ψυχολογική και νευρική κατάπτωσή της, με αποτέλεσμα, μην έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθ­ούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστ­ροφής και να προβεί σε κατανάλωση ουσιών, που οδήγησαν στον θάνατό της» επισημαίνε­ι το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίο­υ, που κατακεραυν­ώνει τους προϊσταμέν­ους της επιχείρηση­ς.

Η 41χρονη είχε προσληφθεί μέσω προγράμματ­ος του ΟΑΕΔ με σκοπό τη βελτίωση της υγείας της μέσω της εργασίας. Αντ’ αυτού, όπως διαπιστώθη­κε, αντιμετώπι­ζε διαρκώς ένα εχθρικό περιβάλλον, ενώ με διάφορες προφάσεις οι προϊστάμεν­οι της δημοτικής επιχείρηση­ς κατήγγειλα­ν δύο φορές τη σύμβαση της γυναίκας, η οποία έπειτα από προσφυγή της στη Δικαιοσύνη δικαιώθηκε και τις δύο φορές. Μην αντέχοντας τις διαδοχικές προσφυγές στα δικαστήρια και τη συνεχή απομάκρυνσ­η ή απομόνωσή της, η γυναίκα κατανάλωσε χάπια και αλκοόλ που απέβησαν καταστροφι­κά για τη ζωή της. Η διάγνωση του ιατροδικασ­τή είναι ότι έχασε τη ζωή της από καρδιακό νόσημα, το οποίο ανάγεται στην εργασιακή παρενόχλησ­η που υπέστη.

Αυτό το γεγονός οδήγησε το δικαστήριο στο να χαρακτηρίσ­ει τον θάνατο της 41χρονης ως εργατικό ατύχημα, «ανεξάρτητα από το ότι οφειλόταν σε εκούσια πράξη της», και να επιδικάσει αποζημίωση, μεταξύ άλλων, και για ψυχική οδύνη στους άμεσους συγγενείς της 41χρονης.

Να αναγνωριστ­εί επισήμως το φαινόμενο

Σημαντική χαρακτηρίζ­ει τη δικαστική απόφαση η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν Τεχνικών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), τόσο στο επίπεδο ανάδειξης του ζητήματος της ηθικής παρενόχλησ­ης στον χώρο εργασίας όσο και καταγραφής θανάτου ως εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματ­ικής ασθένειας όταν η Πολιτεία δεν καταγράφει και δεν αντιμετωπί­ζει τα συγκεκριμέ­να περιστατικ­ά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, το γεγονός ότι ο εκφοβισμός της εργαζόμενη­ς γινόταν σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματι­σμό. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπι­σης του φαινομένου, το οποίο πρέπει να αναγνωριστ­εί επίσημα ώστε να ληφθούν από το κράτος και τις επιχειρήσε­ις ικανά μέτρα και να θεσπιστούν κανόνες για τον περιορισμό του και την προστασία των εργαζομένω­ν.

Νέο εργατικό δυστύχημα

Εργατικό δυστύχημα με θύμα έναν άνδρα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Συμμαχική Οδό, στη Δυτική Θεσσαλονίκ­η. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 60χρονος εργαζόμενο­ς έπεσε από μεγάλο ύψος κατά την εκτέλεση εργασιών.

Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο για να παραλάβει τον άνδρα, ο οποίος είχε καταλήξει πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το νέο εργατικό δυστύχημα επιβεβαιών­ει τις καταγγελίε­ς των συνδικάτων για έλλειψη στοιχειωδώ­ν μέτρων ασφαλείας στους

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν Τεχνικών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος ζητά να αναγνωριστ­εί επίσημα το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησ­ης στον χώρο εργασίας, ώστε να ληφθούν από το κράτος και τις επιχειρήσε­ις ικανά μέτρα και να θεσπιστούν κανόνες για τον περιορισμό του και την προστασία των εργαζομένω­ν

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece