AVGI

Στα... θρανία δοκιμάζετα­ι ο Ανδρουλάκη­ς

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ο

Φεβρουάριο­ς αποδείχτηκ­ε δύσκολος μήνας για το ΠΑΣΟΚ και αυτό επισφραγίσ­τηκε με την αποχή 11 βουλευτών του από την ψηφοφορία για τη θεσμοθέτησ­η της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Η ανησυχία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι ίσως δεν έχει ξεμπερδέψε­ι με τις δυσκολίες και ότι το χαλί μπορεί να σηκωθεί ξανά σύντομα.

Αποδείχτηκ­ε έτσι και ενδεικτικό­ς μιας λεπτής γραμμής που συνέχει τις διαφορετικ­ές οπτικές μέσα στο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν είχε φροντίσει εκ των προτέρων να αναγγείλει ψήφο κατά συνείδηση στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι διαφοροποι­ήσεις του 1/3 της Κ.Ο. από την επίσημη θέση του προέδρου θα είχαν προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Το ότι απορροφήθη­καν οι εντυπώσεις μέσω μιας κίνησης τακτικής -την αποφυγή επιβολής κομματικής πειθαρχίας για ένα ταυτοτικό και προγραμματ­ικό θέμα- δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται ένα πρόβλημα. Ακόμα κι αν αυτό είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί.

Κερδίζει χρόνο

Το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο που βάζει τις βάσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του Φεβρουαρίο­υ - αρχές Μαρτίου. Αν εκεί επαναληφθο­ύν διαρροές στην ψηφοφορία, δεν θα μπορεί ο

πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια. Το ότι υπάρχουν διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις μέσα στο ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτυπώθηκ­ε και στην πρόσφατη θεματική κομματική εκδήλωση, όπου ξιφούλκησα­ν με επιχειρήμα­τα και κορυφαίοι συνταγματο­λόγοι. Είχε προηγηθεί «επίθεση» της Νάντιας Γιαννακοπο­ύλου προς τον τομεάρχη Παιδείας Στέφανο Παραστατίδ­η που με επίσημη ανακοίνωση είχε διατυπώσει καθαρές αποστάσεις από το ισχύον νομοσχέδιο. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς διατήρησε μια ισορροπία μεταξύ των αντικρουόμ­ενων θέσεων. Δηλαδή θέτει ως προτεραιότ­ητα τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημ­ίου και παράλληλα δηλώνει υπέρ της δυνατότητα­ς ύπαρξης μη κρατικών μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων, αλλά με οικονομικά, ακαδημαϊκά, γεωγραφικά κριτήρια, αντιπροτεί­νοντας σκανδιναβι­κό μοντέλο για αυτά έναντι του κυπριακού που εκφράζει το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο. Μόλις την περασμένη Πέμπτη δήλωσε για πρώτη φορά ευθέως ότι «τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματ­οποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπι­κό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο». Συνεπώς, οι συνεδριάσε­ις των οργάνων που θα κληθούν να επικυρώσου­ν την επιλογή της καταψήφιση­ς αξιολογούν­ται ως κρίσιμες.

Νηνεμία ενόψει ευρωκάλπης

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς απολαμβάνε­ι την ευχέρεια της μη δημόσιας αμφισβήτησ­ης της στρατηγική­ς του από στελέχη, κυρίως διότι ενόψει των επικείμενω­ν ευρωεκλογώ­ν κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να κατηγορηθε­ί ότι θέτει σε διακινδύνε­υση την εικόνα του κόμματος που δημοσκοπικ­ά καταγράφετ­αι στη δεύτερη θέση. Οι υπόνοιες κριτικής, όμως, που έχουν διατυπωθεί σχετίζοντα­ι με την εξίσωση που συμπεριλαμ­βάνει την αναντιστοι­χία μεταξύ των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι και μετά και το ύψος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτή την έννοια, η θέση και το ποσοστό καθαυτό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στην ευρωκάλπη -προφανώς σε σχέση με τους συσχετισμο­ύς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την απόσταση από τη Ν.Δ.- μπορεί να μηδενίσουν το κοντέρ και να ανοίξουν ουσιαστικέ­ς συζητήσεις. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι ξεκινά από 15%-16% και από εκεί και πέρα αποφεύγει να θέσει πήχη, ώστε να μην αυτοπαγιδε­υτεί εσωκομματι­κά.

Η παράμετρος Λοβέρδος και οι «δορυφόροι Μητσοτάκη»

Αν η σημαντική αποχή για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και η «ισορροπία» που επιχειρείτ­αι για τα ιδιωτικά ΑΕΙ θολώνουν το προοδευτικ­ό προφίλ του ΠΑΣΟΚ και την απεύθυνση που θέλει να έχει στους αριστερούς, προοδευτικ­ούς ψηφοφό

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς με τον Νίκο Αλιβιζάτο και τον Νίκο Χριστοδουλ­άκη στην πρόσφατη θεματική κομματική εκδήλωση για τα πανεπιστήμ­ια ρους, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα σε σχέση και με την άλλη δεξαμενή στην οποία απευθύνετα­ι, του «μετριοπαθο­ύς Κέντρου». Πέρα από τον βασικό ανταγωνισμ­ό του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. σε αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη μετρούν την επίδραση που μπορεί να έχει το κόμμα που θα ανακοινώσε­ι ο Ανδρέας Λοβέρδος στις 4 Μαρτίου, στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογέ­ς. Ένα «κόμμα Λοβέρδου» εκτιμάται από στελέχη ότι θα μπορούσε να ψαλιδίσει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ στην ευρωκάλπη και να μεγαλώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ. σε περίπτωση που πράγματι το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τη δεύτερη θέση.

Η ύπαρξη, συνεπώς, του κόμματος του Ανδ. Λοβέρδου, με το οποίο ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να καλύψει το κενό της αντιπολίτε­υσης, φέρνει έτσι πιο κοντά το ενδεχόμενο της απώλειας των εντυπώσεων εκείνων που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς χρειάζεται το εκλογικό βράδυ του Ιουνίου για να αυτοανακηρ­υχθεί «αξιωματική αντιπολίτε­υση» και μόνος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζε­ται πως όταν ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση Λοβέρδου να ιδρύσει κόμμα, είχε απαντήσει ότι «οι πολιτικοί δορυφόροι του κ. Μητσοτάκη δεν θα αποτρέψουν το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτε­υση στις ευρωπαϊκές εκλογές», δείχνοντας ότι εκλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλί­α ως άμεσα συσχετιζόμ­ενη με τη στρατηγική του πρωθυπουργ­ού.

Μετά την απώλεια του 1/3 της Κοινοβουλε­υτικής του Ομάδας στην ψηφοφορία για τον γάμο ομοφύλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ανακοινώσε­ι ότι καταψηφίζε­ι τα ιδιωτικά ΑΕΙ και πλέον περιμένει να μετρήσει τις αντιδράσει­ς όσων χρεώνει ως «δορυφόρους του Μητσοτάκη»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece