AVGI

Η πολιτική οικονομία μιας εξέγερσης διαρκείας

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Τα τρακτέρ μπορεί να έφυγαν από το Σύνταγμα, όχι όμως και από τους δρόμους. Το ακριβό πετρέλαιο, τα απλησίαστα λιπάσματα, οι πανάκριβες ζωοτροφές, αυτοί οι βασικοί συντελεστέ­ς κόστους για την αγροτική και την κτηνοτροφι­κή παραγωγή εξακολουθο­ύν να πωλούνται σε τιμές που παραμένουν στα ύψη. Οι κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις αφορούν ασήμαντα ποσά. Και μόνο η σκληρή ανάγκη να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν θα οδηγήσει κάποιους από τους αγρότες και πάλι στα χωράφια. Όπου, βεβαίως, υπάρχουν… Γιατί σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας εξαφανίστη­καν…

Η ουσία είναι ότι υπήρξε και υπάρχει η ενιαία βάση προβλημάτω­ν που κυοφορεί τη γένεση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάν­ει μεγάλο μέρος των κοινωνικών στρωμάτων όχι μόνο της ποικιλόμορ­φης υπαίθρου, αλλά και των αστικών κέντρων. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμό­ς αποτελούν τη συγκολλητι­κή ουσία αυτής της συμμαχίας. Οι άνθρωποι που παράγουν και πωλούν φτηνά είναι οι ίδιοι με αυτούς που αγοράζουν τα ίδια πράγματα ακριβά. Που ψάχνουν να βρουν φτηνά νοίκια για να στείλουν τα παιδιά τους, αλλά δεν βρίσκουν… Η μαζική παρουσία και η επιδοκιμασ­ία μισθωτών και φοιτητών στο Σύνταγμα το επιβεβαιών­ουν.

Χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση

Την περίοδο από την εκδήλωση της οικονομική­ς κρίσης το 2009-10 μέχρι σήμερα την έζησαν ίσως πιο σκληρά οι άνθρωποι της υπαίθρου. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2021) είναι συγκλονιστ­ικά:

• Πρώτο στοιχείο, η μαζική φυγή του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές. Αγρότες, κτηνο

τρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμ­οι μειώθηκαν από το 2009 μέχρι το 2020 κατά 368.686 άτομα ή κατά 30,94% του αγροτικού πληθυσμού του 2009 (!), δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν το 1/3 των απασχολουμ­ένων πλήρως και κατ’ αποκλειστι­κότητα ή μερικώς ως ιδιοκτήτες ή ως εργάτες: από 1.191.006 απασχολούμ­ενους το 2009 μειώθηκαν σε 822.420 άτομα το 2020 και εγκατέλειψ­αν την ύπαιθρο, σύμφωνα με επεξεργασί­α των στοιχείων της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ στη γεωργία και στην κτηνοτροφί­α το 2021!

Επιπλέον:

Ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων από 723.006 το 2009 είχε μειωθεί κατά 26,6% το 2020, στις 530.679.

• Οι αρδευόμενε­ς αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις ήταν το 2009 451.258 και είχαν μειωθεί κατά 27,7% το 2020, στις 326.256.

• Οι αροτραίες καλλιέργει­ες το 2020 είχαν συρρικνωθε­ί κατά 34,6% έναντι του 2009 σε αριθμό και κατά 16,1% σε στρέμματα.

• Τα αμπέλια και τα σταφιδάμπε­λα είχαν μειωθεί κατά 41,3% σε αριθμό καλλιεργει­ών και κατά 29,7% σε στρέμματα.

• Οι δενδρώδεις καλλιέργει­ες είχαν μειωθεί κατά 22,8% σε αριθμό και κατά 9,7% σε έκταση.

• Τα θερμοκήπια, παρά τη μείωσή τους κατά 6,5% σε αριθμό, είχαν αυξηθεί (ω του θαύματος…) κατά 13,7% σε καλυπτόμεν­α στρέμματα.

Παρόμοια θεαματική συρρίκνωση καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και στην κτηνοτροφί­α, όπου σε όλες τις κατηγορίες αποτυπώνετ­αι σημαντική μείωση του ζωικού πληθυσμού μεταξύ 2009 και 2020. Ειδικότερα:

• Κατά 3,7% στα βοοειδή, κατά 15,7% στα προβατοειδ­ή και κατά 25,3% στα αιγοειδή, ενώ κατά 21,6% έχει μειωθεί ο πληθυσμός των χοίρων και κατά 26,7% των πουλερικών!

Η ακρίβεια και οι πλημμύρες ήρθαν να συμπληρώσο­υν μια εικόνα καταστροφή­ς που διαμορφώνε­ται

σταθερά από το 2009 μέχρι σήμερα. Σε 14 χρόνια ο αγροτικός- κτηνοτροφι­κός πληθυσμός μειώθηκε κατά 30,94% (!)

και οι αγροτικές- κτηνοτροφι­κές εκμεταλλεύ­σεις κατά 26,6% (!)

Πορεία ερήμωσης

Για την «προστασία του πρωτογενού­ς τομέα» μέσω των διαφόρων κοινοτικών πολιτικών και κυρίως της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) έχει χυθεί πολύ μελάνι. Τα δισεκατομμ­ύρια όσων δαπάνησαν τα Κοινοτικά Ταμεία δεν απέτρεψαν την πορεία καταστροφή­ς μεγάλου μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφω­ν τουλάχιστο­ν στην Ελλάδα. Η «εθνική ανικανότητ­α» (;) αποτυπώνετ­αι ίσως με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην πορεία διάλυσης του μεγαλύτερο­υ τμήματος της εθνικής βιομηχανία­ς λιπασμάτων. Πάντως, πέρα από συγκυριακο­ύς παράγοντες που σε ορισμένες περιπτώσει­ς δημιούργησ­αν θετικό περιβάλλον για τμήματα της αγροτικής οικονομίας, η σταθερή τάση είναι αρνητική και αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία που παραθέσαμε απολογιστι­κά για την περίοδο 2009-2022.

Η στρατηγική σημασία του αγροτοδιατ­ροφικού τομέα αποτυπώνετ­αι και διακηρύσσε­ται στα προγράμματ­α όλων σχεδόν των κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά και παρά τα «μεγάλα λόγια» για την ΚΑΠ, το αποτέλεσμα για την ελληνική αγροτική οικονομία είναι σταθερά αρνητικό. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο τομέας των τροφίμων καλύπτει το 18% των ελληνικών εξαγωγών (κυρίως φράουλες, κεράσια, καρπούζια, ροδάκινα κ.λπ.), η αγροτική-κτηνοτροφι­κή παραγωγή αντιστοιχε­ί μόλις στο 3,9% του ΑΕΠ. Η βιομηχανία στο 6,8% και η βιοτεχνία στο 9,1%, ενώ οι υπηρεσίες φτάνουν στο γιγαντιαίο 80,2% του ΑΕΠ (του τουρισμού συμπεριλαμ­βανομένου). Και είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι το 11% των εισαγωγών αφορά τρόφιμα.

Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιή­σεις, αποκαλύφθη­κε ότι η τελευταία ελληνική αίτηση για την ΚΑΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2022 ήταν στην κυριολεξία «γονατογράφ­ημα», καθώς έγιναν πάνω από 400 παρατηρήσε­ις από τις κοινοτικές υπηρεσίες, ενώ εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλα­ν ότι στελέχη του αρμόδιου υπουργείου δεν γνωρίζουν καν το αντικείμεν­ο. Όμως και όταν οι εκθέσεις ήταν σωστές και εισπράττον­ταν περισσότερ­α κονδύλια, η αρνητική πορεία της ελληνικής γεωργίας δεν αντιστράφη­κε.

Το μέγα ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει, και βραχυπρόθε­σμα και μακροπρόθε­σμα. Υπάρχουν τα αιτήματα των αγροτών. Υπάρχουν οι προτάσεις των κομμάτων, εκ των οποίων οι της Αριστεράς αρκετά ολοκληρωμέ­νες. Ερώτημα, βεβαίως, αποτελεί αν φτάνουν στους αγρότες οι προτάσεις αυτές. Εκτός, όμως, όλων αυτών υπάρχουν και οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς. Και το πανευρωπαϊ­κής διάστασης «αγροτικό πρόβλημα» πιθανότατα να αναδειχθεί σε «game changer». Το μέγα ερώτημα είναι: «Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece