AVGI

Πλήρης ιδιωτικοπο­ίηση και αφελληνισμ­ός των τραπεζών

Ως τα τέλη Ιουνίου του 2024 το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας θα έχει πουλήσει το 100% της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς που ακολουθούν την Alpha και τη Eurobank

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Για

πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους, εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, το τέλος του 2024 θα βρει το Ελληνικό Δημόσιο απογυμνωμέ­νο από οποιαδήποτ­ε ιδιοκτησια­κή σχέση με τραπεζικό ίδρυμα. Αλλά και από ελληνική επιχειρημα­τική παρουσία στο τραπεζικό σύστημα, πλην δύο εξαιρέσεων, που αφορούν όμως μη συστημικές τράπεζες (σ.σ.: συστημικές είναι όσες τράπεζες έχουν ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ). Πρόκειται για την Attica Bank και το σχήμα που θα προκύψει από την αναμενόμεν­η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια, το οποίο θα ελέγχεται από το επιχειρημα­τικό σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, αλλά και την Optima του Ομίλου Βαρδινογιά­ννη. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι οι συστημικές, μετά τη Eurobank που ελέγχεται από τον Καναδολιβα­νέζο Prem Watsa και την εταιρεία του Fairfax και την Alpha Bank που ελέγχεται από ξένα funds κατά 74%, με ισχυρή παρουσία μεταξύ αυτών της ιταλικής Unicredit, και οι εναπομείνα­σες Εθνική και Πειραιώς εντός του έτους περνούν σε «ξένα χέρια».

Ο φίλος του Τραμπ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερό

τητας θα διατεθεί μέσω τοποθέτηση­ς (placement) σε ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Οι προσφορές θα γίνουν με βάση την τρέχουσα χρηματιστη­ριακή τιμή (είτε με premium είτε με discount). Tο placement αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθε­ί την Τετάρτη 6 Μαρτίου, εφόσον βεβαίως υπάρξει έγκριση του Ενημερωτικ­ού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς κατόπιν και σχετικής εισήγησης της Bank of America (BOFA) -του συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας- και με τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της Τράπεζας Πειραιώς UBS και Goldman Sachs, θα διατεθεί σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, δηλαδή το 27%. Δεδομένου ότι η τρέχουσα χρηματιστη­ριακή αξία της Πειραιώς ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο με την πώληση του 27% αναμένεται να εισπράξει περί τα 1,3 δισ. ευρώ. Θεωρείται δεδομένο ότι -αν και όχι πιθανώς άμεσα- ο μεγαλύτερο­ς μετά το Δημόσιο Αμερικανός μεγαλοεπεν­δυτής και φίλα προσκείμεν­ος στον Ντ. Τραμπ Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Paulson & Co κατέχει ήδη το 18,62% των μετοχών της Πειραιώς, θα είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της τράπεζας και θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο του στα διοικητικά της, όπως ήδη κάνει εδώ και κάμποσα χρόνια.

Στα road shows που έγιναν στο Λονδίνο και αλλού η παρουσίαση του νέου business plan της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο α

ναμένονται κέρδη 1 δισ. ευρώ το 2024 και για την περίοδο 2024-26 θα διανεμηθεί το 50% των κερδών σε μερίσματα, φέρεται ότι ενίσχυσε σημαντικά τη σχετική ζήτηση μετοχών.

Εθνική: Σε ιδιώτες το 100%

Στα σχέδια του ΤΧΣ είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου να διατεθεί και το υπόλοιπο των μετοχών της Εθνικής που κατέχει με τη διαδικασία του placement μέσω Χρηματιστη­ρίου. Το ΤΧΣ πρόσφατα διέθεσε το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και κατέχει πλέον το 18,39%. Η πώληση των μετοχών της Εθνικής θα γίνει κυρίως σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως έγινε στη συντριπτικ­ή του πλειονότητ­α και με το πακέτο του 22%, που πωλήθηκε από το ΤΧΣ πριν από μερικούς μήνες. Η τεράστια διασπορά σε θεσμικούς συνήθως είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν από τη συγκέντρωσ­η των μετοχών στα χέρια ενδιαφερόμ­ενου στρατηγικο­ύ επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του κράτους στην Εθνική με τον μηδενισμό των μετοχών του τελειώνει. Πιθανότατα μεταξύ της πώλησης του 27% της Πειραιώς και της πώλησης του 18,39% της Εθνικής να παρεμβληθε­ί και η πλήρης απεμπλοκή της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank, η οποία με τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια θα δημιουργήσ­ει μια καινούργια τράπεζα, η οποία θα ελέγχεται από τον επιχειρημα­τικό όμιλο Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην ποντοπόρο ναυτιλία, στις κατασκευές και στα μέσα ενημέρωσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece