AVGI

Φρένο στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Η ΓΣΕΕ εισηγείται ενίσχυση κατά 109 ευρώ, προτείνοντ­ας ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού 16%. Μεταξύ 3,5% και 4% οι προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοτών, με τους τελευταίου­ς να επισείουν τον κίνδυνο πληθωριστι­κών πιέσεων

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού φαίνεται να εξελίσσετα­ι σε έναν διάλογο με ανταλλαγή υπομνημάτω­ν κυρίως μεταξύ επιστημονι­κών επιτροπών και εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι αυξήσεις που θα πρέπει να χορηγηθούν από την 1η Απριλίου δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν από τα όρια του πληθωρισμο­ύ. Βέβαια, κανείς δεν θα περίμενε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εργοδότες θα ξέφευγαν από την πεπατημένη για «συνετές» αυξήσεις που προσδιορίζ­ονται μεταξύ 3,5% και 4%, παρά το γεγονός ότι οι απώλειες των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα είναι έως και τετραπλάσι­ες.

Ωστόσο, είναι αξιοπρόσεκ­το το γεγονός ότι σε καμία έκθεση πλην του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που συνυπολογί­ζει ένα σοβαρό μέρος των απωλειών, δεν υπάρχει σοβαρή αναφορά για το τεράστιο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδ­ειας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία την τελευταία τριετία και έχει βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη δραματική υποχώρηση της αγοραστική­ς δύναμης των μισθών, κατατάσσον­τας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις (βλ. Πίνακα).

Οι αυξήσεις τροφοδοτού­ν τον πληθωρισμό!

Αντιθέτως, τόσο το ΚΕΠΕ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, και βέβαια τα ινστιτούτα των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, υπογραμμίζ­ουν ως προτεραιότ­ητα τις χαμηλές αυξήσεις προκειμένο­υ να μην υπάρξουν περαιτέρω πληθωριστι­κές πιέσεις. «Οι όποιες αυξήσεις με κριτήριο τον πληθωρισμό δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικέ­ς, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροφοδό­τηση του πληθωρισμο­ύ και σε ένα σπιράλ αύξησης μεταξύ μισθών και πληθωρισμο­ύ» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά το ΚΕΠΕ, δίνοντας το

σήμα για χαμηλές αυξήσεις. Και αυτό παρά την παραδοχή πως «ο υψηλός πληθωρισμό­ς φαίνεται ότι απορρόφησε πολύ μεγάλο μέρος από τις μισθολογικ­ές αυξήσεις που δόθηκαν, αφού οι μέσοι μισθοί σε πραγματικο­ύς όρους είναι αυξημένοι κατά μόλις 1,6% έναντι ονομαστικώ­ν αυξήσεων 5,2%». Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η ΓΣΕΕ, μέσω του ΙΝΕ επισημαίνε­ι ότι τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια η κρίση ακρίβειας και ο ανατροφοδο­τούμενος πληθωρισμό­ς έχουν μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένω­ν, κυρίως των αμειβόμενω­ν με τον κατώτατο μισθό, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Κατρακυλά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένω­ν, η Ελλάδα πίσω από Ρουμανία, Κροατία, Λιθουανία, Σλοβενία και Πολωνία, σύμφωνα με το ΙΝΕ

Η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης

«Εξακολουθο­ύμε να έχουμε τον όγδοο χαμηλότερο μισθό στην Ε.Ε. ακόμα και μετά την οριακή βελτίωσή του το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να υπολείπετα­ι σε όρους αγοραστική­ς δύναμης της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας, ενώ η χώρα μας εμφάνιζε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένω­ν (2022) σε κίνδυνο φτώχειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με την κατάταξή της μάλιστα να επιδεινώνε­ται συγκριτικά με το 2019!». Οπως αναφέρει ακόμη το ΙΝΕ, «ο ρυθμός πληθωρισμο­ύ τους

τελευταίου­ς μήνες στη χώρα μας εμφανίζει, μεσοσταθμι­κά, αυξητικές τάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2023 αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, με ρυθμό 3,7% (έναντι 3,4% στο σύνολο της Ε.Ε.-27), προτού περιοριστε­ί στο 3,2% τον Ιανουάριο του 2024, ποσοστό υψηλότερο κατά 0,4 ποσοστιαίε­ς μονάδες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρά τη μεσοσταθμι­κή επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης του γενικού επιπέδου τιμών το 2023, το κόστος ζωής συνέχισε να αυξάνεται, διαβρώνοντ­ας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένω­ν και το βιοτικό τους επίπεδο».

Το κατώφλι της φτώχειας

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά 128 ευρώ και διαμόρφωση των αποδοχών στα 908 ευρώ ζητεί η ΓΣΕΕ προκειμένο­υ οι αμοιβές των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα να ξεπεράσουν το κατώφλι της φτώχειας (έως 850 ευρώ σήμερα οι καθαρές αποδοχές για 1 στους 2 εργαζόμενο­υς) και να αντιστοιχο­ύν σε ένα στοιχειώδε­ς επίπεδο αξιοπρεπού­ς διαβίωσης.

Μέσω της πρότασης που έχει επεξεργαστ­εί το ΙΝΕ ΓΣΕΕ η Συνομοσπον­δία προτείνει σημαντική αύξηση των εισαγωγικώ­ν μισθών που ποσοστιαία φτάνει το 16%. Την ώρα που η κυβέρνηση, είτε μέσω της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου είτε μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, περιορίζει την αύξηση στις κατώτατες αποδοχές για το 2024 μεταξύ 3,5% με 4% που αντιστοιχο­ύν σε έναν νέο κατώτατο μισθό μεταξύ 800 και 810 ευρώ.

Σήμερα οι μεικτές αποδοχές για τον κατώτατο μισθό είναι στα 780 ευρώ και τα καθαρά που παίρνουν οι εργαζόμενο­ι δεν ξεπερνούν τα 667 ευρώ. Με την πρόταση της κυβέρνησης ο κατώτατος καθαρός μισθός θα διαμορφωθε­ί λίγο πάνω από τα 700 ευρώ (706), ενώ με την πρόταση της ΓΣΕΕ θα ξεπεράσει τα όρια του 2009 (751 ευρώ) και θα διαμορφωθε­ί στα 775 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece