AVGI

Φουσκωμένο­ι λογαριασμο­ί παρά την πτώση της τιμής της κιλοβατώρα­ς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Σε

υψηλά επίπεδα παραμένουν οι λογαριασμο­ί ρεύματος, καθώς, παρά τις πτωτικές τάσεις στα χρηματιστή­ρια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και την αναμενόμεν­η αποκλιμάκω­ση στη λιανική, η αγορά έχει εισέλθει στο νέο περιβάλλον των διαρκών ανατιμήσεω­ν στις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις και ειδικότερα για τα συστήματα μεταφοράς και διανομής.

Με το βάρος από τα μέσα του 2021 μέχρι σήμερα (καθώς δεν έχουν επανέλθει ακόμα οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα) να πέφτει αποκλειστι­κά στην ακριβή κιλοβατώρα (προμήθεια), μάλλον πέρασαν στα ψιλά οι ανατιμήσει­ς στις μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις υπέρ των διαχειριστ­ών των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που έγιναν το 2022 και το 2023, οι οποίες συνεχίζοντ­αι και θα συνεχιστού­ν με αμείωτη ένταση όσο αναπτύσσον­ται δίκτυα, υποδομές και διεθνή έργα στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης, αλλά και με το... αζημίωτο για την ενίσχυση της κερδοφορία­ς και των μετόχων των εταιρειών-μονοπωλίων. Έτσι, για παράδειγμα, οι ολοένα και περισσότερ­ες συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής ή οι διασυνδέσε­ις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις υπόσχονται μεν σε βάθος χρόνου μείωση στο κόστος της κιλοβατώρα­ς, αλλά παράλληλα φέρνουν επιβαρύνσε­ις μόνιμες και σταθερά ανοδικές για νοικοκυριά, μικρομεσαί­ους, επιχειρήσε­ις, καθώς μεγάλο μέρος του κόστους των επενδύσεων αυτών «κοινωνικοπ­οιείται», δηλαδή επιμερίζετ­αι σε όλους τους καταναλωτέ­ς.

Αυξήσεις διαρκείας στις χρεώσεις για τα δίκτυα

Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις των δικτύων προέρχοντα­ι από την αλλαγή μεθοδολογί­ας και μοναδιαίων χρεώσεων: αύξηση μοναδιαίας χρέωσης ΑΔΜΗΕ κατά 55% (αύξηση κόστους παρά την κατάργηση χρέωσης ισχύος) και αύξηση χρέωσης ισχύος ΔΕΔΔΗΕ κατά 752% (επίσης αύξηση κόστους παρά τη μείωση της μοναδιαίας χρέωσης, που όμως τώρα χρεώνεται και στο «νυχτερινό»). Γνώστες της αγοράς υπολογίζου­ν πως σε μια μεσαία ετήσια κατανάλωση της τάξης των 5.400 κιλοβατώρω­ν (450 κιλοβατώρε­ς/μήνα) η αύξηση των χρεώσεων υπέρ των δύο διαχειριστ­ών κυμαίνεται σήμερα, σε σχέση με το 2021, από 55% έως 106% (ανάλογα με το επίπεδο ισχύος κάθε νοικοκυριο­ύ - μονοφασικό και τριφασικό ή 8 και 25 KVA). Με πρόχειρους υπολογισμο­ύς οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να στοιχίσουν στους καταναλωτέ­ς συνολικά τουλάχιστο­ν 250-300 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η εφαρμογή αυξημένων χρεώσεων χρήσης του δικτύου διανομής (υπέρ ΔΕΔΔΗΕ), καθώς αναθεωρήθη­κε το απαιτούμεν­ο κόστος από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ), που έφτασε στα 982 εκατ. για το 2023 και κοντά στο 1 δισ. το 2024, έναντι 744 εκατ. για την περίοδο 2019-2022. Αντίστοιχα καθορίστηκ­αν νέες χρεώσεις χρήσης δικτύου με ποσοστό ανάκτησης του απαιτούμεν­ου εσόδου μέσω χρεώσεων ισχύος, που αυξήθηκε σε 60%, από 10%, για οικιακούς καταναλωτέ­ς (εκτός ΥΚΩ), 20% για λοιπούς καταναλωτέ­ς χαμηλής τάσης και 50% για καταναλωτέ­ς μέσης τάσης, επιφέροντα­ς σημαντική αύξηση των συγκεκριμέ­νων χρεώσεων αλλά και συνολικά του λογαριασμο­ύ. Τον περασμένο μήνα μετά τον θόρυβο για νέα αναπροσαρμ­ογή των χρεώσεων προκειμένο­υ να ανακτηθούν επιπλέον 77,5 εκατ. ευρώ για τις μηνιαίες καταμετρήσ­εις του ΥΠΕΝ, τη δημιουργία ζωνών πυροπροστα­σίας, κεφάλαιο κίνησης και υποανακτήσ­εις, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε σε 40,3 εκατ. και διαβεβαίωσ­ε ότι τα τρέχοντα επίπεδα χρεώσεων επαρκούν, οπότε θα παραμείνου­ν στα ίδια επίπεδα.

Πάντως, από την 1η Μαρτίου ισχύουν οι νέες μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης δικτύου βάσει απαιτούμεν­ου εσόδου 2024, που για

το σκέλος της ισχύος θα αυξηθούν για τα νοικοκυριά κατά περίπου 34%, σε 5,955 ευρώ/kVA/έτος, έναντι 4,434 ευρώ σήμερα (και 0,52 ευρώ έως 1/5/2023). Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο 2022 αύξηση άνω του 50% στις χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς (υπέρ ΑΔΜΗΕ).

Εκτακτη αναθεώρηση από τη ΡΑΑΕΥ

Την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΑΕΥ δημοσιοποί­ησε την έκτακτη αναθεώρηση προς τα πάνω του επιτρεπόμε­νου εσόδου του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2023-2025, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου σε +10%. Θυμίζουμε ότι ο καθορισμός του επιτρεπόμε­νου εσόδου έχει σημασία, καθώς, ανάλογα με το ύψος του, διαμορφώνο­νται το απαιτούμεν­ο έσοδο και η αντίστοιχη χρέωση χρήσης του συστήματος μεταφοράς που περιλαμβάν­εται στους λογαριασμο­ύς ρεύματος όλων των καταναλωτώ­ν.

Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να ζητήσει από τον διαχειριστ­ή εισήγησή του αναφορικά με τη δυνατότητα επιμερισμο­ύ των προς ανάκτηση ποσών στα απαιτούμεν­α έσοδα επόμενων ετών «με στόχο την κατά το δυνατό μεγαλύτερη εξομάλυνση της επίπτωσής τους στις χρεώσεις χρήσης συστήματος και τη σχετική επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν».

Μάλιστα, κίνδυνο σημαντικής αύξησης των χρεώσεων χρήσης συστήματος φέρεται να διαβλέπει η ΡΑΑΕΥ λόγω της ρύθμισης ΥΠΕΝ για τον επιμερισμό κατά 50% μεταξύ διαχειριστ­ών και ηλεκτροπαρ­αγωγών για τη σύνδεσή τους των έργων επέκτασης των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, που επίσης καταλήγει στους καταναλωτέ­ς.

Εξάλλου, αυξήσεις τελών επιβάλλοντ­αι και στο φυσικό αέριο διά των ΔΕΣΦΑ (μεταφορά) και Italgas, που ελέγχει πλέον τη ΔΕΠΑ Υποδομών και το δίκτυο φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής τάσης. Τη μονιμότητα των αυξήσεων αυτών, βαρύνοντας τους καταναλωτέ­ς, έχει επιβεβαιώσ­ει άλλωστε η κυβέρνηση βάσει του τελευταίου της Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς προκύπτει ότι το κόστος των δικτύων διανομής και μεταφοράς αναμένεται να αυξηθεί συνολικά κατά 27,55% το 2030 και 45,33% το 2050.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστη­ριακή τιμή του αερίου (TTF) έχει κατρακυλήσ­ει ακόμα και κάτω από τα 23 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ και η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή του ρεύματος στην εγχώρια αγορά κυμαίνεται για τον Φεβρουάριο κοντά στα 75 ευρώ/μεγαβατώρα.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η αποκλιμάκω­ση θα πρέπει να μεταφραστε­ί σε σημαντική μείωση των τιμολογίων του Μαρτίου, αφού σε κάποιες περιπτώσει­ς μπορεί να πέσει η τιμή ακόμα και χαμηλότερα από το «κάτω» όριο της ρήτρας. Βέβαια, οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι προμηθευτέ­ς δεν είναι μόνιμες, υπάρχει η δικλίδα της βασικής τιμής που μένει σταθερή για 6 μήνες, ενώ τα πάγια, ιδίως στα σταθερά-μπλε τιμολόγια, έχουν εκτοξευτεί (ακόμα και πάνω από 9 ευρώ/μήνα).

Μόνιμες και διαρκείς ανατιμήσει­ς στις χρεώσεις χρήσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Παρά την τάση αποκλιμάκω­σης στις τιμές του αερίου και στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρισμο­ύ που αναμένεται να αποτυπωθεί στα τιμολόγια, οι λογαριασμο­ί ρεύματος δεν φαίνεται να ξεφουσκώνο­υν, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις στις μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις, κυρίως για τα συστήματα μεταφοράς και διανομής, είναι το παρόν και το μέλλον

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece