AVGI

Η αισιοδοξία δεν είναι εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής

-

Η αγωνία του Τζένγκις Άχταρ να επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν από το «καθεστώς Ερντογάν», όπως το χαρακτηρίζ­ει, είναι μεγάλη. «Απαιτείται επαγρύπνησ­η» λέει, κι ας είναι πιεσμένος σ’ αυτή τη φάση ο Τούρκος Πρόεδρος από τις ΗΠΑ, «κυρίως για τα F-16, τα οποία τα χρειάζεται όχι για να απειλεί την Ελλάδα, αλλά για να συνεχίσει να βομβαρδίζε­ι τη Συρία και το Ιράκ, και ενδεχομένω­ς για να τα χρησιμοποι­ήσει στο Αζερμπαϊτζ­άν ή στη Λιβύη». Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, ο Ερντογάν προς στιγμήν έχει πειστεί ότι οι δύο αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία –«εν μέρει χάρη στον ίδιο και στις απειλές του»- την καθιστούν περίπου απαγορευτι­κό στόχο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ονειρεύετα­ι ένα λαμπρό μέλλον με την Τουρκία, όταν η συζήτηση φτάσει στις θεμελιώδει­ς διαφορές, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», τα νησιά του Αιγαίου, η Λιβύη και η τουρκική / μουσουλμαν­ική μειονότητα στη Θράκη. «Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθεί, καθώς δεν βλέπω ποιος στην Τουρκία θα ήταν πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι και να κάνει υποχωρήσει­ς επ’ αυτών. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάν­ονται αρκετοί και εντός της ελληνικής κυβέρνησης, και πιθανόν να τους βολεύει. Φαίνεται ότι όλοι είναι ικανοποιημ­ένοι με το status quo ante» υποστηρίζε­ι.

Ο Ερντογάν θα επικρατήσε­ι στις δημοτικές εκλογές

Στο ερώτημα εάν για μια διαρκή ειρήνη και συνεργασία πρέπει να αλλάξει το καθεστώς στην Τουρκία, ο Τζ. Άχταρ λέει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο καθηγητής είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικώ­ν εκλογών τον περασμένο Μάιο και τώρα εκτιμά ότι ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του θα τα πάνε πολύ καλά και στις επερχόμενε­ς δημοτικές εκλογές. Υποστηρίζε­ι δε ότι είναι ήδη στα σκαριά ένα νέο σύνταγμα, που να βολεύει ακόμη περισσότερ­ο την παντοδυναμ­ία του Προέδρου, ενώ προβλέπει πως ο Ερντογάν θα διευρύνει και τις συμμαχίες του, πιθανότατα με το νέο κόμμα της -κάποτε Γκρίζας Λύκαινας- Μεράλ Ακσενέρ. «Το καθεστώς θα συνεχίσει να ελέγχει τη χώρα και να προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή, με την έννοια της Μεσοποταμί­ας» τονίζει ο Τζ. Άχταρ.

«Ηρεμα νερά» μόνο στον τουρισμό

Τα περί «ήρεμων νερών» που λένε στην Ελλάδα, πάντως, θα ισχύσουν στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Ο Τζ. Άχταρ πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα απειλές από την απέναντι ακτή της κοινής μας θάλασσας «διότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να κερδίσει αν ταράξει τα ήρεμα νερά, αντιθέτως, μπορεί κάτι να χάσει». Στη μείωση της έντασης με την Ελλάδα έχουν συντελέσει και οι δυο μεγάλοι πόλεμοι στην κοινή μας γειτονιά, στην Ουκρανία και στη Γάζα, «κυρίως διότι η Τουρκία έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει». Ω

στόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη ύφεση με την Ελλάδα, επειδή η Τουρκία δεν έχει διάθεση να υποχωρήσει στα θεμελιώδη. «Δείτε το παράδειγμα της Λιβύης. Όσο παράδοξο κι αν είναι το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων, το οποίο αγνοεί την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, έχει υπογραφεί και δεν θα εξαφανιστε­ί. Αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη» υπογραμμίζ­ει ο Άχταρ. Και θυμίζει μια παλιά ρήση των συναδέλφων του πολιτικών επιστημόνω­ν: «Οι Τούρκοι ποτέ δεν υποχωρούν οικειοθελώ­ς από μια περιοχή στην οποία κατάφεραν να πατήσουν πόδι. Ποτέ δεν φεύγουν μόνοι τους. Δείτε όλα τα παραδείγμα­τα τριγύρω: Κύπρος, Ιράκ, Συρία, Λιβύη». Συνεπώς, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, η ύφεση στις

ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι περιορισμέ­νη στο Αιγαίο, στον τουρισμό, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση συνεκμετάλ­λευσης των πόρων του Αιγαίου, κι αυτό είναι πολύ καλό για το ίδιο το Αιγαίο, για το περιβάλλον: «Οι δύο χώρες κερδίζουν περισσότερ­α -και καθαρότερα- λεφτά από τον τουρισμό απ’ ό,τι θα κέρδιζαν με τους υδρογονάνθ­ρακες» λέει. Και καταλήγει: «Η αισιοδοξία δεν είναι εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία δεν είναι μια κανονική χώρα, δεν είναι Κράτος Δικαίου. Κι ότι δεν είναι εύκολο να συνεννοηθε­ίς με έναν αυταρχικό γείτονα. Πρέπει ενίοτε να τον καλμάρεις, πρέπει πάντοτε να παίρνεις όλα τα μέτρα ώστε να μην μπορεί να σου κάνει κακό. Αλλά να δουλέψεις μακροπρόθε­σμα και με ασφάλεια μαζί του είναι πολύ δύσκολο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece