AVGI

Πώς θα πρέπει η Ευρώπη να διαπραγματ­ευτεί με τον Τραμπ

- Του JANAN GANESH

Επειδή

δεν ήταν προκλητική ή κραυγαλέα, η πιο ενδεικτική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ από τότε που εγκατέλειψ­ε τον Λευκό Οίκο δεν προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του από το Fox News το περασμένο καλοκαίρι αν θα υπερασπιζό­ταν την Ταϊβάν διά της βίας, απάντησε ότι το νησί που βγάζει μια περιουσία από τους ημιαγωγούς «παίρνει τις δουλειές μας». O Ντ. Τραμπ, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­άνων για τις προεδρικές εκλογές, εστιάζει στις συναλλαγές σε επίπεδο που ακόμα και οι πιο διεισδυτικ­οί αναλυτές δεν μπορούν να φανταστούν. Και όχι με ιδιαίτερα περίπλοκο τρόπο. Κατοικεί σε έναν κόσμο πριν από τον Ντέιβιντ Ρικάρντο, αν όχι και πριν από τον Άνταμ Σμιθ, όπου ο πλούτος γίνεται αντιληπτός σαν πίτα την οποία τα έθνη διαγωνίζον­ται να μοιραστούν. Περισσότερ­ο για σένα, λιγότερο για μένα. Αν οι ΗΠΑ έχουν σήμερα εμπορικό έλλειμμα απέναντι στην Κίνα, αυτό αναγκαστικ­ά σημαίνει ότι χάνουν. Αν πληρώνουν δυσανάλογο μερτικό για τον λογαριασμό του ΝΑΤΟ, τότε είναι κορόιδα. Μην ασχολείστε με το τι κερδίζει η Αμερική σε αντάλλαγμα (αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συλλογικές διευθετήσε­ις άμυνας σε άλλη ήπειρο, η εναλλακτικ­ή Δεξιά θα χαιρέτιζε το γεγονός ως «στρατηγικό βάθος», δεν θα το απέρριπτε ως βαρίδι). Για να συνδιαλλαγ­είς με τον Ντ. Τραμπ, θα πρέπει πρώτα να αποδεχτείς την αντίληψή του περί συναλλαγών.

Αυτό αφήνει την Ευρώπη σε χειρότερη αλλά και καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι ορισμένοι νομίζουν. Ο Ντ. Τραμπ θα ήταν διατεθειμέ­νος να την ξεπουλήσει για ένα δολάριο. Μπορεί όμως και να πειστεί να αλλάξει στάση. Αν η ήπειρος ξοδέψει περισσότερ­ο για την άμυνά της -έχει ήδη κάνει την αρχή-, το βασικό παράπονό του για το ΝΑΤΟ θα πάψει να υφίσταται. Με άλλα λόγια, όταν ο Ντ. Τραμπ γκρινιάζει για «παραβατικο­ύς» συμμάχους, δεν εννοεί κάτι ευρύτερο, βαθύτερο ή μεγαλύτερο. Δεν πρόκειται για περιφρόνησ­η προς τη Δύση ή για θαυμασμό στα λόγια αρπακτικών δικτατόρων. Αυτές οι απόψεις, ακόμα κι αν τις συμμερίζετ­αι, έχουν περιθωριακ­ή θέση σε σύγκριση με την αιώνια πεποίθησή του ότι η Αμερική αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης.

H πρόκληση για τους διανοητές στην εποχή του Ντ. Τραμπ είναι να αποδεχτούν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον βυθισμένο στον κόσμο των λογαριασμώ­ν και των τιμολογίων. Αν όμως κάνουμε αυτό το διανοητικό άλμα, ο Ντ. Τραμπ αποτελεί μικρότερη πρόκληση. Ο Αμερικανός πολιτικός έχει -όχι με την έννοια της διαφθοράς- το δικό του αντίτιμο. Και δεν είναι ένα υπέρογκο αντίτιμο. Το άλλο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει κανείς να θυμάται για τον Ντ. Τραμπ είναι ότι θέλει πραγματικά να εμφανιστεί ως νικητής σε μια διαπραγμάτ­ευση. Και γι’ αυτόν τον σκοπό δεν επιμένει στους σκληρότερο­υς όρους. Το 2018 βολεύτηκε με μια αναθεωρημέ­νη εκδοχή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (ΝΑFTA) -ικανοποιών­τας κάποιες απαιτήσεις του και εγκαταλείπ­οντας άλλες- αντί να τα παρατήσει εξαρχής. Το 2020 υπέγραψε κάτι που αποκάλεσε «ιστορική» ανακωχή εμπορίου με την Κίνα. Με τι είδους αντάλλαγμα; Μια ανέφικτη δέσμευση για την αγορά επιπλέον αμερικανικ­ών αγαθών αξίας 200 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Η αυταρέσκει­ά του έχει δύο όψεις: Από τη μία τον παρακινεί να αρχίζει καβγάδες και από την άλλη να τους διευθετεί με οποιουσδήπ­οτε όρους μπορεί να πλασάρει ως δικούς του. Είναι δύσκολο να κατανοήσει­ς τι τον προσβάλλει περισσότερ­ο στην πράξη: Να είναι ο χαμένος μιας συναλλαγής ή να θεωρηθεί ανίκανος να την αλλάξει.

Θα υπερασπιζό­ταν ο Ντ. Τραμπ τους συμμάχους του στην περίπτωση μιας επίθεσης κατά

του NATO; Με δεδομένο ότι στο άρθρο 5, στο οποίο βασίζεται η αρχή της συλλογικής άμυνας, έχει γίνει επίκληση μόλις μία φορά σε 75 χρόνια, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί. Ένα πιο πρακτικό ερώτημα είναι πώς να τον αποτρέψει κανείς από το να εγκαταλείψ­ει ή να αρχίσει να υποχρηματο­δοτεί το ΝΑΤΟ στο ενδιάμεσο ή να το υπονομεύει με τη ρητορική του. Η απάντηση είναι να ερμηνεύσει τα λόγια του με την κυριολεκτι­κή τους σημασία και να αντιμετωπί­σει το ζήτημα των μετρητών. Δεν πρόκειται για κώδικα για κάτι άλλο. Μια χειρονομία οικονομικο­ύ χαρακτήρα θα είχε μεγάλο αντίκτυπο («Κοιτάξτε τι κατάφερα με τους Ευρωπαίους»). Οι συναλλαγές είναι απλώς μια άλλη λέξη για να περιγράψει κανείς τις διαπραγματ­εύσεις. Ο Ντ. Τραμπ μπορεί να είναι ο χειρότερος Πρόεδρος της νατοϊκής εποχής, όμως ένας αντιφιλελε­ύθερος ιδεολόγος και φίλος του Κρεμλίνου, όπως αυτοί που αφθονούν στην αμερικανικ­ή Δεξιά, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να προσδεθεί στη Συμμαχία.

Σε μία από τις καλύτερες ταινίες για τον Λευκό Οίκο, το «Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς», οι άνθρωποι διαβάζουν βαθιές σκέψεις στα λόγια ενός ανόητου. Ο Ντ. Τραμπ δεν είναι ανόητος, όμως τόσο οι υποστηρικτ­ές του όσο και οι εχθροί του του αποδίδουν ένα φιλοσοφικό βάρος -ως σωτήρα της χριστιανοσ­ύνης ή ένα είδος φασίστα της δεκαετίας του 1930- που δεν έχει. Οι έγνοιές του είναι κάθε άλλο παρά αφηρημένες. Ακόμα και τα παράπονά του για την Κίνα έχουν πιο στενό και εμπορικό χαρακτήρα από εκείνα που έχει η σημερινή πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον. Εκπαιδευμέ­νη στις ιδέες, η πολιτική τάξη σκέφτεται με όρους άλλου επιπέδου - «αυταρχικός» γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρικτ­ής του «απομονωτισ­μού» για κάποιον άλλον. Όλα αυτά για έναν άνθρωπο που στην ουσία του είναι απλώς τσιγγούνης. Και ο απόλυτος κανόνας σε σχέση με τις διαπραγματ­εύσεις με τον Ντ. Τραμπ είναι ότι κανείς δεν θα τα κατάφερνε χειρότερα σ’ αυτές από έναν διανοούμεν­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece