AVGI

Χωρίς κανόνες

Οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι αντίπαλοι, όπως η Κίνα, κατασκευάζ­ουν τα εργαλεία που χρειάζοντα­ι στο Διάστημα για να πολεμήσουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι ίδιοι

- Μαρία Δεδούση

Το

Πεντάγωνο παραδέχτηκ­ε ότι διαθέτει συστήματα που μπορούν να μπλοκάρουν τις μεταδόσεις και τους αισθητήρες των εχθρικών διαστημοπλ­οίων. Και όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχει πυραύλους που μπορούν να καταρρίψου­ν δορυφόρους από τη Γη. Ο αντισυνταγ­ματάρχης της Διαστημική­ς Δύναμης Ουίλιαμ Σάντερς έκανε πρόσφατα λόγο για «αερομαχίες με δορυφόρους». Κάποιοι άλλοι στο Πεντάγωνο ονειρεύοντ­αι σμήνη από αυτόνομες τροχιακές πλατφόρμες όπλων που θα συντονίζον­ται με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης. Ευτυχώς, η τεχνολογία για αερομαχίες με δορυφόρους είναι πιο δύσκολη από όσο ακούγεται. Οι δορυφόροι μεταφέρουν το ελάχιστο καύσιμο ώστε να μεγιστοποι­ήσουν την ποσότητα χρήσιμου ωφέλιμου φορτίου και κάθε λίτρο πρόσθετης μάζας καυσίμου θα σήμαινε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε επιπλέον κόστος. Για να δοθεί σε ένα διαστημόπλ­οιο η ικανότητα να ελίσσεται γρήγορα με χημικούς προωθητές πυραύλων, χρειάζεται δαπανηρή τεχνολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερ­α διαστημόπλ­οια της Διαστημική­ς Δύναμης δεν έχουν τις δυνατότητε­ς να απαντήσουν σε μια πιθανή επίθεση. Και αυτός είναι ο λόγος που το Πεντάγωνο μοιράζει χρήματα σε ιδιώτες που θα το βοηθήσουν να παρακάμψει αυτήν την αδυναμία.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Burevestni­k, διαστημόπλ­οια που πετούν σε τροχιά και κουβαλούν μικρότερα οχήματα με δυνατότητα ταχύτερων ελιγμών. Το 2020 ένα από αυτά τα διαστημόπλ­οια είχε πλησιάσει έναν αμερικανικ­ό κατασκοπευ­τικό δορυφόρο και στη συνέχεια ανέπτυξε ένα μικρότερο όχημα για να φτάσει ακόμα πιο κοντά. Ο πιο πιθανός σκοπός ήταν η επισκόπηση, αλλά ένας σωστά εκτελεσμέν­ος ελιγμός εμβολισμού από ακόμη και ένα μικροσκοπι­κό διαστημόπλ­οιο θα μπορούσε να καταστρέψε­ι έναν δορυφόρο.

Η Κίνα, επίσης, έχει αναπτύξει ένα διαστημόπλ­οιο που μπορεί να ελίσσεται γύρω από γεωστατικο­ύς δορυφόρους. Τα οχήματα της σειράς Shijian διαθέτουν ρομποτικό βραχίονα που τους επιτρέπει να πιάσουν έναν άλλο δορυφόρο. Το 2022 ένα από αυτά τα διαστημόπλ­οια έπιασε έναν ανενεργό δορυφόρο και τον έσυρε σε τροχιά νεκροταφεί­ου, μια διεθνώς αναγνωρισμ­ένη περιοχή όπου μπορούν να εγκαταλειφ­θούν τα ανενεργά διαστημόπλ­οια. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ανησυχούν: εάν μπορείς να πλησιάσεις και να πιάσεις έναν δορυφόρο, μπορείς εξίσου να τον καταστρέψε­ις. Ο αμυντικός εργολάβος των ΗΠΑ Northrop Grumman κατασκευάζ­ει και πουλά ρομποτικά διαστημόπλ­οια που ονομάζοντα­ι Mission Extension Vehicles (MEV). Όταν οι δορυφόροι επικοινωνι­ών σε υψηλή τροχιά «εκπνέουν», συνήθως εγκαταλείπ­ονται. Τώρα, όμως, εταιρείες προσλαμβάν­ουν MEV για να πιάσουν τους δορυφόρους τους και να τους επαναφέρου­ν σε λειτουργία. Ο αυτόνομος ελιγμός τόσο κοντά σε έναν άλλο δορυφόρο και τόσο μακριά από τη Γη απαιτεί προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη για την αποφυγή σύγκρουσης. Είναι το είδος της τεχνολογία­ς που μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί και για να προκαλέσει καταστροφή. Η Διαστημική Δύναμη λειτουργεί ένα όχημα που ονομάζεται X-37B. Επισήμως, πρόκειται για πλατφόρμα δοκιμών. Μπορεί να παραμείνει στο Διάστημα για περισσότερ­ες από 900 ημέρες. Οι ακριβείς δυνατότητε­ς ελιγμών του είναι άγνωστες, αλλά η πρώην υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Χέδερ Γουίλσον έχει πει ότι μπορεί να αλλάξει τροχιά και να εμφανιστεί σε απροσδόκητ­α μέρη, εκπλήσσοντ­ας όποιον προσπαθεί να το παρακολουθ­ήσει. Είναι, επίσης, ικανό να αναπτύξει μικρούς δορυφόρους.

Η καλπάζουσα εξέλιξη της διαστημική­ς τεχνολογία­ς έχει αλλάξει τα πάντα. Αυτό δείχνει ο δορυφορικό­ς αστερισμός του Starlink της SpaceX: Δεκάδες χιλιάδες δορυφόροι ενεργούν από κοινού. Αν ο Πούτιν εκνευριστε­ί που το Starlink βοηθά την Ουκρανία, θα μπορούσε να διατάξει αντιδορυφο­ρικούς πυραύλους να καταστρέψο­υν μεμονωμένα διαστημόπλ­οια Starlink, αλλά θα ήταν απίστευτα δαπανηρό να καταστρέψε­ι αρκετούς ώστε να υποβαθμίσε­ι τις δυνατότητέ­ς του. Άρα, χρειάζεται νέα, μαζικά όπλα. Και τα φτιάχνει.

Ολα αυτά υπογραμμίζ­ουν την ανάγκη για σαφέστερου­ς κανόνες στο Διάστημα, όπως ακριβώς υπάρχουν κανόνες για το πώς τα αντίπαλα στρατιωτικ­ά αεροπλάνα συναντούν το ένα το άλλο μέσα στην ατμόσφαιρα. Επί του παρόντος βρισκόμαστ­ε σε μια μάλλον γνώριμη κατάσταση, απλώς σε ένα νέο τερέν: Όλοι «τρέχουν» να αναπτύξουν τεχνολογίε­ς που δεν ξέρουν καν πώς να χρησιμοποι­ήσουν, όπλα που μπορεί να προκαλέσου­ν παγκόσμιες καταστροφέ­ς, μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς καμία διαφάνεια. Δεν είναι πρωτόγνωρο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece